Munter stemning da Brå og Zavjalov møttes i Holmenkollen 36 år etter stafettdramaet

Langrennslegendene tilbake på åstedet for VM-stafetten i 1982.

GOD STEMNING: 36 år etter det verdenskjente stavbrekket under VM-stafetten i Holmenkollen, møtes Oddvar Brå (67) og Aleksandr Zavjalov (63) igjen.  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

langrenn

Oddvar Brå (67) og Aleksandr Zavjalov (63) var mandag tilbake der et ikonisk norsk idrettsøyeblikk ble til. Deler av VM-stafetten fra 1982 ble rekonstruert.

Mandag møttes de to skiløperne i Holmenkollen. Det var 25. februar 1982 at dramaet inntraff. Det er fortsatt en snakkis 36 år senere.

Noen hundre meter fra mål i langrennsstafetten i VM brakk Brå staven.

Han fikk etter hvert en ny av Terje Bogen. Til slutt ble det delt seier mellom Norge og Sovjetunionen. Mange mener at russeren Zavjalov var først i mål. Etter langt om lenge ble det bestemt at gullet skulle deles.

Brå har fått spørsmål om denne VM-stafetten titusenvis av ganger opp gjennom årene. Noen ganger ti ganger om dagen.

Den amerikanske storavisen New York Post laget sist vinter en stor reportasje om dramaet med undertittelen «Where were you when Bra broke his pole».

GAMLE KJENTE: Oddvar Brå (t.v.) og Aleksandr Zavjalov i Holmenkollen mandag. I midten står Terje Bogen, som hjalp Brå med ny stav.  Foto: Berg-Rusten, Ole / NTB scanpix

Lattermildt

Mandag var en rekke sentrale folk fra stafettdagen til stede i Holmenkollen, blant dem Terje Bogen.

Oddvar Brå selv falt under et mosjonsløp søndag og er litt forslått.

– Det går bra, men jeg holdt vel på å slå meg i hjel, sier Brå til NTB og bryter ut i latter.

– Jeg har møtt Zavjalov flere ganger etter 1982, også i Russland. Det er hyggelig.

67-åringen Brå jobber fulltid for Olympiatoppen i Trondheim. Han liker å holde seg i form fortsatt.

- Jeg prøver å gjøre noe fysisk trening fem dager i uka hele året.

Bok neste

Mandag var staver fra 1982 også på plass.

– Jeg valgte en ny type stav før VM. Den var litt lettere og ga meg en bedre rytme. Jeg vant 15-kilometeren med den to dager før stafetten i det mesterskapet. Så staven var det nok ikke noe feil med, sier Brå.

NRKs TV-kommentator Rolf Hovden hørtes ut som han skulle besvime og falle ut av vinduet da han ropte «La ham få en stav!» under den famøse stafetten for 36 år siden.

Bakgrunnen for mandagens møte mellom Brå og Zavjalov er en bok som kommer i oktober: «Oddvar Brå. Et skiløperliv». Den er skrevet av skihistorikeren Thor Gotaas.

(©NTB)