NM-vinnerens gullplan: - Kuttet ut studier og utenomsportslig tullball

Timo André Bakken sikret seg NM-gull da konkurrentene falt rett før mål. Petter Northug havnet langt bak.

RØROS/OSLO (Aftenposten): Timo André Bakken sikret seg NM-gull på sprinten. For da Sondre Turvoll Fossli og Tomas Northug falt i svingen før mål, smatt Bakken forbi og tok seieren.

— Det føles veldig bra. Det er gøy å slå verdens beste skiløpere. All treningen har betalt seg, sier Bakken til Aftenposten.

25-åringen var ikke blant de største favorittene før fredagens konkurranse, men viste likevel at han har blitt en av Norges aller beste sprintere. Bakken røper at han har lagt mer vekt på idretten denne sesongen enn tidligere.

— Før denne sesongen kuttet jeg ut alt av studier, og utenomsportslig tullball.

Det var knyttet stor spenning til herresprinten. For flere av løperne gikk for en plass i VM i Falun. Bakken tviler imidlertid på om NM-gullet er nok til å sikre Falun-billetten.

- Hva er målene for deg fremover?

— Målet er verdenscupen i Östersund og Drammen, så får vi se med VM-uttak, sier Bakken med et lurt smil.

Dramatisk og spennende

Finalen ble dramatisk og spennende. Petter Northug la seg sist ut fra start, mens Sondre Turvoll Fossli tok teten. Men så overtok Tomas Northug og smadret feltet slik han gjorde da han vant i Otepää.

Men det holdt ikke helt inn. For inn mot mål ble det en duell mellom Turvoll Fossli, Northug og Bakken. Petter Northug og Eirik Brandsdal havnet langt bak.

Tomas Northug (tv.) og Petter Northug jr. (t.h.) går i mål i finalen i klassisk sprint for herrer i NM på ski 2015 på Røros. Førstnevnte ledet, men falt like før mål.

Tomas Northug (tv.) og Petter Northug jr. (t.h.) går i mål i finalen i klassisk sprint for herrer i NM på ski 2015 på Røros. Førstnevnte ledet, men falt like før mål. Foto: NTB scanpix

Og da løperne gikk i bakken, var alt servert for Bakken. Han gikk i mål og fikk seieren på et gullfat.Sondre Turvoll Fossli ble nummer to, mens Emil Iversen ble nummer tre.

Petter Northug ble nummer fem, og gikk over mål sammen med lillebror Tomas som endte helt sist.

Northug-trener: — Er der han skal være

— Petter var litt "halvdau" i muskulaturen, menviser at han er der han skal være. At han tok seg til finalen er bra nok, vil jeg tro, til å få gå i VM, sier Stig Rune Kveen, Petter Northugs trener.

Om Tomas Northug sier Kveen:

— Veldig gledelig at han fikk vist seg frem og viste styrke. Han kunne nok tatt seieren hvis han ikke hadde falt. Jeg håper han kommer til VM og får vist seg frem der også. Han er i sitt livs form, sier han til Aftenposten.

Petter Northug stiller til start på lørdagens 30 kilometer i NM.

Northug videre på tid

I første kvartfinaleheat dundret storkanonene løs på hverandre. Petter Northug, Anders Tettli Rennemo, Ola Vigen Hattestad, Pål Golberg og Timo André Bakken gjorde opp i første heat.

Bakken vant heatet foran Pål Golberg, mens Petter Northug ble nummer tre. Men trønderen tok seg videre på tid. Olympisk mester Ola Vigen Hattestad endte som nummer fire, men også han gikk videre på tid.

— Petter er ikke like rapp i frasparket som vanlig. Han merker at han er kommet ned fra høyden, sa Northugs trener Stig Rune Kveen til Aftenposten etter at eleven tok seg videre fra kvartfinalen med et nødskrik.

Lillebror Even Northug klarte ikke å ta seg videre fra sin første NM-kvartfinale noensinne etter å ha blitt nummer 27 på prologen i NM-debuten.

Videre gikk imidlertid mellomstemann Northug, Tomas. Han vant sitt kvartfinaleheat foran Emil Iversen.

Heller ikke Eirik Brandsdal hadde problemer med å ta seg greit videre til semifinale.

Slått ut - fikk gå likevel

Tilløpt til dramatikk på stadion da Ola Vigen Hattestad, som først eble meldt utslått, senere ble flyttet opppå resultatlisten etter at juryen hadde behandlet kvartfinaleheatet. Langrennssjef Åge Skinstad lette etter Vigen Hattestad, uten å finne ham.

Men OL-gullvinneren kom seg til start i tide i semifinalen.

Der falt han og ble bokstavelig talt hektet av i kampen om seier. I stedet var det Timo André Bakken og Tomas Northug som tok de to første plassene.

Pål Golberg falt på vei ned mot stadion og mistet dermed trolig med det VM-plassen.

Petter Northug og Eirik Brandsdal holdt litt igjen opp bakken ut fra stadion i det siste semifinaleheatet. Emil Iversen dro til fra start og tok føringer. Fra tredjeposisjon jaget Northug, men trønderen klarte ikke å tukte Iversen og Bransdal. Likevel tok han seg til finalen på tid.