- Petter sa at de 20 poengene jeg leder med nå skal jaktes fælt i morgen, sier Eirik Brandsdal.

- Petter sa at de 20 poengene jeg leder med nå skal jaktes fælt i morgen, sier Eirik Brandsdal. Foto: NTB Scanpix

Northug advarte overmannen - varslet trøyejakt

De fleipet sammen på seierspallen, men Petter Northug (28) ga overmann Eirik Brandsdal (28) en klar advarsel.

KUUSAMO (Aftenposten.no): — Petter siktet til denne trøya, smiler Brandsdal og peker på den gule ledertrøya som viser at han leder verdenscupen etter første renn.

— Han sa at de 20 poengene jeg leder med nå skal jaktes fælt i morgen (15 kilometer klassisk). Nå skal ikke jeg gå, så de 20 poengene tar han ganske greit. Men Petter virket veldig tent. Han liker ikke å tape, men tok det med et smil likevel, forteller Oslo-gutten etter firedobbelt norsk i sesongens første verdenscuprenn.

Brandsdal knuste Northug i stakeduellen på oppløpet ved Ruka skiarena. 28-åringen vant den klassiske sprinten akkurat slik han gjorde i den finske skimetropolen for ett år siden.

God tone

Northug ble nummer to. Og tok nederlaget med fatning. På seierspallen fleipet de to nordmennene med hverandre.

— Vi har en god tone, vi, sier Brandsdal.

Mens Brandsdal tok seg god tid med de norske mediene etter den internasjonale pressekonferansen, hastet Northug videre. Han satte med øreproppene på før pressekonferansen. Så snakket han i to minutter på engelsk.

— Er det en lettelse å være tilbake på podiet, spurte "intervjueren" fra Det internasjonale skiforbundet.

— Nei, når jeg starter mener jeg at jeg skal være på pallen. Det er normalt for meg.

- Hvordan var finalen?

— Det var to nordmenn med meg før siste klatringen. Jeg gikk i front og prøvde å få til en god siste bakke, men på toppen hadde jeg ikke flere krefter igjen. Da Eirik kom på høyresiden var han veldig sterk, og jeg fokuserte på å holde andreplassen.

Sa Northug. Blant annet. Så tok han på seg øreproppene igjen og forsvant.

Lært mye

Brandsdal innrømmet at han har lært mye av Northug om staking. Der er Northug normalt best. Og Brandsdal begynte i sommer å studere mesterens teknikk.

— Jeg har hatt en tendens til å låse skuldrene mine veldig mye på oppløpet. Nå har jeg prøvd å øve inn en litt annen teknikk. Jeg har blant annet sett mye på russerne og Petter, forteller Brandsdal, som innrømmer at han har slitt mye de to siste årene.

— Jeg har ikke vunnet så mange skirenn, og det er det som teller. Jeg har følt at jeg har hatt mer inne enn jeg har klart å vise. Dette en løype som passer meg veldig bra. Det stemte bra, men jeg skal ikke være for kjepphøy og bygge opp forventningene. For jeg så blikket til Petter, det blir tøft å møte han neste gang.

- Hva sa blikket til Northug?

— At han likte denne fighten. Han kommer helt sikkert til å reise hjem for å trene noe jævlig på stakinga.

Fikk problemer

Brandsdal mener selvtillit har veldig mye å si i sprint.

— Det handler om å tro på seg selv og være på hugget. De som vinner utstråler ofte selvtillit, det er ingen tvil om hvem som er den sterkeste.

Etter fjorårets seier i Kuusamo fikk Brandsdal problemer.

— Jeg trøblet mye etter starten og gikk to kjipe renn etter Kuusamo. Jeg gravde meg mer ned enn jeg burde. Og så ble jeg syk etter det.

Han sikter mot den klassiske sprinten i VM-løypene i Falun. Men det er ikke hans eneste mål.

— Jeg skal bite fra meg i verdenscupen. Jeg har vært så nære mange ganger. Verdenscupen henger veldig høyt for meg. Hvis VM er det eneste du satser på blir du fort sårbar. Gjennom 10-11 renn i sprintcupen har jeg i hvert fall en litt større sjanse for å vise at jeg er den beste sprinteren gjennom sesongen.