Sundby om gull-forbannelsen: – Jeg håper at det løser seg for snille gutter

Martin Johnsrud Sundby (32) er overbevist om at han ikke ender opp med stempelet som «evig toer».

Iivo Niskanen knuste sølvvinner Martin Johnsrud Sundby på 15-kilometeren. Nordmannen venter fortsatt på sitt første individuelle gull.  Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

langrenn

LAHTI: – Jeg håper at det løser seg for snille gutter, sier Røa-gutten etter to sølv på to gullmuligheter.

32-åringen smilte tappert. Han klappet høflig da vinner Iivo Niskanen hoppet opp på seierspallens øverste trinn under blomsterseremonien.

Johnsrud Sundby kom til Lahti for å vinne individuelt gull for første gang i karrièren. Etter to av tre muligheter har han to sølv. Ingen gull.

Men mannen som har dominert langrennssporten de tre-fire siste sesongene, var ingen slagen mann. Fordi Johnsrud Sundby visste at han hadde levert et bortimot perfekt skirenn på 15 kilometer klassisk enkeltstart.

Martin Johnsrud Sundby forlot skistadion med et smil etter en ny sølvmedalje i VM.   Foto: Olav Olsen

– Du var klar på at du kom hit for gullet, nå har du én sjanse igjen?

– Ja, jeg her én sjanse og den skal jeg bruke bra. Jeg gleder meg til femmila. Det er rosinen i pølsen for meg, etter stafetten. Det er viktig for meg å avslutte VM bra. Jeg tror og håper at jeg klarer å stå øverst på pallen før vi er ferdige her i Lahti.

– Er du stresset over at gullet ikke har kommet?

– Nei, ikke i det hele tatt. I dag gikk jeg et kjempeløp. Jeg er i min beste form i dette VM og jeg får bare håpe og tro at det løser seg for snille gutter til slutt.

– Helt hinsides prestasjon

Johnsrud Sundby smilte stort sett under hele intervjuseansen.

– Frykter du et stempel som en evig toer, spurte Aftenposten.

32-åringen så ned i bordflaten.

– Nei, jeg gjør ikke det, svarte han kontant.

– Jeg kom hit og gjorde sesongens beste løp og ble slått av to gutter som er bedre. Den prestasjonen Iivo gjorde i dag er helt hinsides. Jeg er full av beundring for det han gjorde. Og så er jeg utrolig stolt over at jeg gjorde et bra løp selv også.

Fikk negative meldinger

Sundby skjønte tidlig at han hadde møtt sin overmann på 15-kilometeren. Røa-gutten syntes han gikk styggfort. Men på hver sekunderingspost fikk nordmannen meldinger om at Iivo Niskanen gikk enda fortere.

– Jeg tenkte hele tiden at han kom til å møte veggen. For jeg skjønte ikke at det var mulig å gå så fort som han gjorde de fire første kilometerne. Da tenkte jeg at han måtte ha overvurdert sine egne krefter. Jeg tenkte at jeg måtte fighte, fighte, fighte hele veien for å ta inn forspranget.

11 sekunder bak etter 4,7 kilometer. 25 sekunder bak etter 9,5 kilometer.

Selv ikke da tidsdifferansen var på nærmere halvminuttet ga Sundby opp.

– Jeg gir aldri opp. Møter du veggen taper du 15 sekunder umiddelbart.

Men Niskanen møtte ingen vegg. Finnen sprakk aldri.

– Du har én gullsjanse igjen, femmila. Hvordan vil du angripe den?

– Eeeh. Det er vel den distansen jeg er best på. Jeg er best trent og holder den distansen best. Vi må finne perfekte ski. De er mange spennende ting som skjer på en sånn femmil. Og så må jeg time løpsopplegget perfekt. Da lever jeg i troen på at jeg skal klare å dra herfra med et gull.

Svarte Sundby. Uten at han ville gå inn på taktiske grep.

– Må gå styggfort tidlig

NRK-ekspert Fredrik Aukland mener han må angripe tidlig.

– Han har en mulighet til, og jeg tror han kommer til å bruke den. Han må gå styggfort tidlig.

– Hvor tidlig?

– Min umiddelbare tanke er at han bør overrasket tidlig. Og så gå jevnt og hardt.

Om tre dager vet vi om Sundby forlater VM-byen som en vinner.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

langrenn