Denne jubelen er ikke til å ta feil av – noe har skjedd på Alfheim

KOMMENTAR: Etter søndagens storseier avslørte Simo Valakari særlig ett grep som har vært viktig i kampen for ny elitekontrakt.

TIL-spillerne feiret med supporterne i snøværet på Alfheim etter kampen søndag kveld.  Foto: Rune Stoltz Bertinussen/NTB scanpix

meninger

TILs trepoenger mot Viking var forventet. 3-0 er like fullt et godt resultat, selv om det kommer mot et bunnlag som før kampen kun i teorien kunne berge plassen.

For denne gangen skulle ikke TIL skli på et bananskall i form av en svakere motstand. Som vi har sett så mange ganger før.

Selv om TIL ikke fikk uttelling den første halvtimen, og attpåtil lot bortelaget få den første sjansen, lå det hele tiden i bunnen en trygghet om at målene ville komme.

Kombinasjonen som sendte Alfheim til himmels etter 30 minutter er ikke bare i ferd med å bli en hit i Tromsø. Innlegg fra Morten Gamst Pedersen som treffer Simen Wangberg og ender i mål har gjort dem til den farligste duoen i Eliteserien 2017.

Sju eliteseriekamper på Alfheim under Simo Valakari har gitt fire seirer, en uavgjort og to tap. Totalt 13 poeng. Det står i sterk kontrast til Bård Floviks sju kamper på hjemmebane i 2017. Han fikk bare med seg én seier, fire uavgjorte og to tap.

Hva har Valakari egentlig gjort siden han hadde sin første trening i slutten av juli til nå – fire måneder senere?

Et grep delte Valakari med meg da han sto i den smale pressesonen på Alfheim etter kampslutt søndag.

- Vi har filmet alle treningene. Fordi det som skjer i kampene gjenspeiles på trening, sa TILs finske trener.

Den siste delen av sitatet er selvsagt en klisje, men Valakari har ikke latt det bli med det. Han har aktivt brukt disse klippene med spillerne.

Videogjennomgangene har blitt nøkkelmomentet finnen vil dra fram når han blir spurt om hva som er den viktigste årsaken til endringene vi ser på banen hos «nye» TIL.

- Etter trening ser jeg igjennom klippene, og dagen etter kan jeg vise noen av spillerne hva jeg mener bør forbedres. Selv på kampmøtet i dag hadde vi et klipp fra trening, sa Valakari etter kampen.

Slik har spillerne blitt mer bevisst på hvordan Valakari vil ha sitt lag til å spille sin fotball.

Han peker for eksempel på TILs tredje mål søndag, som kom etter en rekke pasninger på TILs venstre side av banen. Til slutt endte det opp med at Gjermund Åsen fant Thomas Lehne Olsen alene foran mål. Viking var totalt utspilt.

- Vi hadde et lignende mål på torsdagens trening da vi hadde over 30 pasninger før ballen gikk i mål, sa Valakari.

Han peker også på at laget i starten av hans TIL-karriere måtte tenke mye for å forstå hvordan han ville ha spillet. Dermed gikk det saktere enn ønskelig, og risikoen var større for feil. Nå går det raskere, og mer på instinkt.

- Spillerne har mer frihet i spillet sitt, men samtidig er det mer struktur fordi de vet hvor lagkameratene er, sa treneren.

Det har gått fire måneder siden Valakari tok over laget, og han har så definitivt satt sitt stempel på laget.

En tidligere TIL-spiller jeg snakket med før kampen søndag sa at Valakaris plan kan diskuteres, men han har i hvert fall en plan. Det er et godt utgangspunkt å bygge på i en bransje der resultatene til syvende og sist alltid bestemmer.

Da dommeren blåste av kampen så jeg en rekke supportere som sto igjen for å hylle laget i sitt hjerte. Et lag de har vært igjennom mye negativt med de siste årene.

Bak jubelen og gleden spillerne og publikum delte på et snøkledd Alfheim i minuttene etter kampslutt søndag står Simo Valakaris terping på detaljer igjen som den viktigste faktoren for et liv på øverste nivå også neste år.

Men tre kamper gjenstår, og ingenting er fortsatt sikkert. Det eneste vi vet er at følelsen av en positiv, varig endring er i ferd med å sette seg på Alfheim.

To seirer på rad er ikke hverdagskost i TIL. Nå kan klubben nyte tilværelsen på sikker plass, og med senkede skuldre og selvtillit forberede seg til den viktige kampen i Sogndal søndag. Seier der gjør at tanken om nedrykk er så godt som en saga blott.