112 dager fra helvete til himmel

KOMMENTAR: Man må nesten gni seg i øynene. TIL er blitt et av høstens topplag etter å ha byttet trener før det var for sent.

«TILs fasit med Valakari som sjef er fjerdeplass i Eliteserien. Imponerende tall som gir grunn til å faktisk tro på at laget kan ha en framtid på toppnivå, selv om 2017 totalt sett ikke vil være godkjent», skriver Rune Robertsen.   Foto: Tegning Odd Klaudiussen

meninger

Årene har kommet og gått med TIL-motgang etter at klubben i perioden 2008 til 2012 var blant Eliteseriens fremste.

Nedrykksstrid er blitt normaltilstanden i den stolte fotballbyen Tromsø. En tilstand som har skapt misnøye med spillere, trenere og toppledelsen. Det har også holdt mange faste Alfheim-gjengere borte fra stadion. I stedet for å støtte laget i sitt hjerte har de blitt hjemme i protest.

Mye av dette kan være i ferd med å endre seg. Og den største årsaken er åpenbart ansettelsen av finske Simo Valakari. Han har et lett forglemmelig etternavn, men de stegene laget har tatt etter den stilfulle 44-åringens ankomst i juli er alt annet enn nettopp det.

TIL-ledelsens vanskelige avgjørelse om å gi Bård Flovik sparken har vist seg å være et trekk de ikke har angret en dag på. For klubbens beste måtte dette grepet tas, og det i tide. Laget hadde allerede i lengre tid følt på en slitasje mot den daværende treneren.

  Foto: Odd Klaudiussen

Jeg tror Valakari knapt nok hadde hørt om Tromsø før klubben i sommer kontaktet han om en trenerjobb. Derfor var både TIL og Valakari selv åpen på at kontrakten kun varte ut sesongen i første omgang.

Men det var ikke gått mange dager før jeg fikk signaler fra sentrale TIL-folk om at her hadde de truffet rett. Internt i TIL ble avgjørelsen om å forlenge Valakaris kontrakt til ut 2020 i praksis tatt mange uker før offentliggjøringen 15. september.

I midten av juli hadde Valakari ikke tatt over laget, og han ville vite mest mulig om hva som ventet. Derfor tok han sammen med styreleder Per Aronsen og styremedlem Kristian Høydal turen til Sandefjord for å se et kriserammet TIL ledet av Truls Jenssen den 16. juli. Den siste kampen før fotballferien, og et oppgjør Gutan endte opp med å tape 0-3.

Simo Valakari har fått fart på Tromsø. Nå styrer han laget mot sikker plass i eliteserien.  Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYR N NORWAY

Jeg hadde avtalt et intervju med Valakari en time før kampstart denne varme sommerdagen. Da jeg kom til stadion var den finske treneren omringet av et titalls TIL-supportere. Han tok seg tid til nesten hver enkelt av dem, og på tur rundt stadion ble intervjuet stadig avbrutt. Det var Valakari som stoppet for å snakke med unge supportere som ville ha et bilde eller en autograf av klubbens nye frontfigur.

Han utstrålte autoritet og hadde en selvtillit som ikke var påtatt. En utadvendthet som var nødvendig for en klubb som for mange i Tromsø hadde distansert seg fra byen over mange år.

Men skulle han på under en halv sesong virkelig endre på en spillerstall som manglet eget spill, og var vant til å tape ofte?

Rune Robertsen, sportsredaktør. 

112 dager senere vet vi svaret. Den triumferende jubelen etter 2-0-seier i tre kalde plussgrader i Sogndal er kanskje det sterkeste resultatet i de snaue fire månedene som er gått. 12 seriekamper under Valakari har gitt meget sterke 20 poeng.

Fra å ligge nest sist i juli, bare poenget foran Viking, skiller i dag fem poeng ned til Aalesund på kvalikplass med to kamper igjen. Sistnevntes seier mot et gullfeirende Rosenborg er et hår i suppa som gjør at TIL i teorien kan rykke ned, men det er heller grunn til å se oppover på tabellen.

TILs fasit med Valakari som sjef er fjerdeplass i Eliteserien. Imponerende tall som gir grunn til å faktisk tro på at laget kan ha en framtid på toppnivå, selv om 2017 totalt sett ikke vil være godkjent.

Det er likevel klokt ikke å ta helt av foran neste sesong. Klarer TIL å havne rundt midten av tabellen vil det med dagens utgangspunkt være en bra prestasjon. Nedturer og svake perioder vil inntreffe under Simo Valakari. Han må også få mer tid til å få flere av sine typer spillere inn i troppen.

I denne spalten etter Sandefjord-kampen skrev jeg at høsten ville vise om resten av Norge kom til å få oppleve Simo-effekten.

De i resten av Fotball-Norge som lurte på hva slags finsk julenisse som var hentet inn på Alfheim spør ikke lenger. Simo Valakari er et friskt pust fra nord i en eliteserie som ikke akkurat flyter over av profiler.