Oppgittheten over stadig nye påbud, forbud, anbefalinger og innstramminger blir ikke mindre om dagen. Det landsdekkende skjenkeforbudet vil komme til å ta knekken på barer og restauranter. Konserter kan vi i de fleste tilfeller se langt etter. Påsken er bortimot avlyst av regjeringen, og det samme kan vi vel anta at 17. mai blir.

I Tromsø er det mange som rister ekstra på hodet. Etter et utbrudd for noen uker siden har antallet nye smittede falt kraftig. En trøst får være at barn og ungdom i det minste får trene og spille kamper.

For byens flaggskip i toppidretten er statusen ikke fullt så lystig. I over to måneder har TIL trent mot comebacket i Eliteserien. Sesongstarten skulle egentlig vært om halvannen uke, borte mot Haugesund. Kommende søndag skulle Bodø/Glimt vært motstander i generalprøven på Aspmyra.

Alle disse planene er kassert for lengst til fordel for venting på stadig nye avklaringer som på ingen måte gjør noen klokere. Hverdagen består av treninger og enkelte internkamper. Det siste betyr egentlig bare at de får en halvtime ute på Alfheim med 11 mot 11, og har på seg drakten. I en normal oppkjøring har eliteserielagene kanskje et par uker med ren trening, før de starter med treningskamper.

Noen vil til og med hevde at TIL er heldige, i lys av at en rekke elitelag ikke engang får lov å trene sammen. For samtidig som nye tiltak for å slå ned koronasmitten legges på bordet, blir spørsmålene ikke akkurat færre når diskusjonen rundt hva eliten av norsk fotball må gjøre for å komme i gang i vår.

Norsk Toppfotball (NTF) skal sammen med fotballforbundet (NFF) gjøre jobben inn mot Helsedepartementet slik at deres interesser blir ivaretatt. Vi snakker om en omsetning i Eliteserien og 1.-divisjon for herrer på godt over to milliarder i året. Administrerende direktør Leif Øverland i NTF poengterte tirsdag til TV2 at «vi må ha tiltak som sørger for at alle kommer likt til startstreken når serien starter i mai».

Han skisserer selv en mulig løsning som innbefatter at spesielt de lagene som ikke får trene for tiden reiser til et sted innenlands der de er helt isolert. Men så lenge lagene ikke får spille treningskamper, vil dette kun egentlig være et plaster på såret.

Bodø/Glimt fikk kritikk da de reiste til spanske Marbella i slutten av februar for å gjøre det alle norske lag gjør når de er der på vinterstid. Trene og spille kamper. Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo var han av de som reagerte sterkest. Han gikk så langt som å avlyse en avtalt treningskamp i april mellom langene. En viktig årsak til indignasjonen er myndighetenes råd om at alle unødvendige reiser til utlandet skal unngås. Samtidig som en rekke toppidrettsutøvere gjennom hele vinteren har reist Europa rundt for å konkurrere, og i mange tilfeller med gull som resultat.

Blant annet til jevnlige hyllester fra statsminister Erna Solberg på Twitter, noe TV2-journalist Per Angell Berntsen for noen uker siden påpekte så treffende i en kommentar:

«For når man vet hvor lite regjeringen har gjort både for topp- og breddeidretten under pandemien, framstår den tvitringen som svært paradoksal. Med all respekt for statsministeren, må det være lov å spørre om det faktisk finnes en grense for skamløshet hos Erna Solberg,» skrev Berntsen.

Hadde det vært slik at samtlige norske toppidrettsutøvere hadde blitt ilagt yrkesforbud, ville trenings- og kampforbudet toppfotballen opplever vært lettere å forstå. Ikke fordi det hadde vært riktig, men fordi det ville vært konsekvent. I stedet er det skapt grobunn for forvirring og misforståelser. Frustrasjon og uvisshet. Men også en opplevelse av at det som skjer er helt inkonsekvent.

Landslag reiser denne uka på kryss og tvers av hele Europa for å spille en rekke kvalifiseringskamper til VM i Qatar. Denne teksten er skrevet noen timer før Norge møter Gibraltar på sydspissen av det spanske fastlandet, etter å ha hentet spillere fra hele Europa. Kommende lørdag møtes attpåtil Wales og Mexico til en treningskamp i Cardiff. Ikke rart det ristes på hodet i kulissene blant norske toppfotball-ledere.

Bare cirka en times kjøring skiller Gibraltar og Marbella der Bodø/Glimt er på sin fjerde av totalt nesten seks uker lange treningsleir. At de har fått kritikk handler like mye om konkurransefordelen de har fått kontra andre lag, som at de har reist. Ingen stoppet dem da de dro. Det kom ikke noen høylytte protester fra verken NTF eller NFF, som dermed stilltiende aksepterte reisen.

På denne måten har fotballtoppene egentlig legitimert at slike reiser er å anse som nødvendig, på samme måte som det har vært nødvendig for Anna Svendsen, Erik Valnes og Johann Forfang å reise rundt i Europa for å drive med jobben sin. Forvirringen oppstår fordi NTF og NFF ikke er tydelige nok utad på å si ifra om det er i orden at klubber reiser utenlands hvis de ønsker det. Når ikke engang Erna Solberg klarer å forholde seg til sine egne regler, er det til å forstå at heller ikke fotballen klarer å ta en avgjørelse.

Jeg tror at hvis det ikke hadde vært for en frykt for omdømmetap, så ville en rekke lag, TIL inkludert, på NTFs regning reist til samme sted for lengst, fordi Glimt har vist at det går an.

I det store bildet er det ikke synd på verken TIL eller de andre lagene i Eliteserien. Andre har det selvsagt verre, og toppdivisjonen kan fortsatt komme i gang i rimelig tid.

Likevel ser vi signalene på at nok en utsettelse kommer. Og da snakker vi nok et år med kampen mot klokka for å bli ferdig med sesongen før vi snakker 2022.