Mitt passasjermareritt hos SAS

Har flyselskapet mistet kundeservicen, gode manerer, vennlighet og hjelpsomhet?

Har SAS mistet kundeservicen, gode manerer, vennlighet og hjelpsomhet, spør Hobbesland.  Foto: Gorm Kallestad

Meninger

Jeg er bosatt på Bardufoss, kommer opprinnelig fra en liten bygd ett stykke utenfor Kristiansand. Grunnet store avstander er det ikke så ofte jeg har mulighet til å besøke familien på Sørlandet. Gleden var derfor stor da høstferien var i boks, og billettene fra Bardufoss- til Kristiansand lufthavn tur-retur var bestilt hos SAS.

Ikke lenge etter kommer første meldingen fra SAS: "Unfortunately we had to change our flight schedule, and this has impacted your tripp".

Min nye reise gjør at jeg får en mellomlanding på 24 timer ved Oslo Lufthavn. Etter 50 minutter i kø hos SAS kundeservice får jeg hjelp av en kundebehandler som endrer reisen for meg. Avreise blir dog flyttet fra lørdag 9. oktober til søndag 10. oktober, hjemreise fra søndag 17. oktober til mandag 18. oktober klokka 07.00.

Dette er min absolutt seneste returmulighet, da jeg, som andre, har forpliktelser både i privat- og jobbsammenheng.

Reisen sørover går stort sett bra, litt forsinkelser, men det er sånt man må regne med. Reisen hjem igjen til Bardufoss derimot starter lørdags kveld med en ny melding fra SAS: "Unfortunately we had to change our flight schedule, and this has impacted your tripp".

Deretter en melding om at reisen min er flyttet til tirsdag 19. oktober. Da det for meg ikke er mulig å utsette returreise, ringer jeg SAS kundeservice påfølgende dag.

Jeg forklarer situasjonen, at jeg ønsker å endre reisen til samme dag, og får da beskjed om at det ikke er mulig. Det er ingen ledige flyseter fra Kristiansand lufthavn. Da Stavanger lufthavn kun ligger en time lenger unna, og har ledige flyseter, spør jeg om jeg kan få fly derfra, da det er kritisk at jeg kommer meg hjem. Jeg får beskjed om at dette heller ikke er mulig. At jeg da må kjøpe ny billett fra Stavanger lufthavn, for å så søke refusjon hos mitt forsikringsselskap.

SAS kan ikke hjelpe. I mangel på alternativ blir jeg da nødt å kjøpe en ny flybillett, samme dagen, til full pris, i tillegg til den billetten jeg allerede har kjøpt.

Mandag 18. oktober kontakter jeg forsikringsselskapet mitt, for å høre om de kan hjelpe. Det kan de, men de trenger årsaken til at SAS kansellerte min opprinnelige flyging. Jeg ringer igjen til SAS kundeservice, forklarer situasjonen, men får beskjed om at dette ikke er noe de kan opplyse om. Frustrert prøver jeg å forklare situasjonen en gang til, kundebehandleren velger da å avslutte samtalen.

Jeg har full forståelse for at Covid19 har gjort de siste årene vanskelig for luftfarten, sammen med mange andre bransjer. Det jeg ikke har forståelse for er at vi har mistet kundeservicen, gode manerer, vennlighet og hjelpsomhet.

For meg som passasjer og kunde føler jeg meg verken sett eller ivaretatt. Det virker for meg som at SAS har mistet fokuset på å levere gode tjenester og opplevelser til passasjerene sine.

Det er forventet at jeg som passasjer skal være fleksibel og forståelsesfull, er det ikke da naturlig å forvente det samme tilbake fra SAS?

Hvorfor skal jeg som kunde støtte et selskap som gir meg en dårlig opplevelse fra start til slutt? Hvem sin oppgave er det å sette ned foten og si at dette ikke er bra nok? For det er det ikke, på langt nær.

Denne opplevelsen la en enorm skygge over det som skulle vært høstens høydepunkt. Ikke bare mistet jeg tre dager med verdifull kvalitetstid med mine nærmeste, det tømte også lommeboka.