Årets mest meningsløse TIL-kamp

KOMMENTAR: Mot et ballsikkert spansk publag fikk TIL egentlig bare med seg en eneste ting.

ENGASJERT: Simo Valakari forteller spillerne sine hva han forventer i pausen av oppgjøret mellom TIL og Atletico Malagueno. Sistnevnte et lag som ligger sist på nivå 3 i Spania, og allerede søndag har ny viktig seriekamp.  Foto: Rune Robertsen

meninger

I lia over Syden-paradiset Marbella bor det folk som har råd til å kjøpe overdådige steinvillaer med havutsikt. Her handler det om å bygge slik at man i noen uker av året ligger flott til når golfrundene i nabolaget skal gjennomføres.

Midt imellom to slike boligområder har noen anlagt en fotballbane. Nesten øverst i et lite dalsøkk, med en smal, nybygget vei, fant vi «arenaen» La Quinta der TIL skulle spille sin første treningskamp underveis i treningsleiren. Kanskje har tomteprisene og etterspørselen økt så mye også i Spania at det ikke lenger er mulig å bygge banene mer sentralt, men her lå den i hvert fall.

Morten Gamst Pedersen ga Tromsø ledelsen.  Foto: Jan Kåre Ness

Ikke vet jeg om de som hadde kremutsikt til banen fra husene over gadd å bry seg om at Morten Gamst Pedersen scoret på et fantastisk frispark. Eller om de fikk med seg at Robert Taylor avgjorde kampen til 2–1 på straffe, etter å først ha avslørt til keeperen hvor han skulle skyte.

Spanjolen som styrte gravemaskinen et par hundre meter unna tok seg i hvert fall ingen femminutter for å se laget fra Ishavsbyen spille.

Og det var kanskje like greit. For selve kampen mot Atletico Malagueno havner for TILs del i kategorien meningsløs. Faktisk kunne TIL valgt å droppe dette helt, og i stedet kjørt to økter på treningsanlegget.

Det er lett å si at TIL burde gjøre det beste utav det, når et umotivert spansk bunnlag i 3.-divisjon står på andre siden. Men problemet oppstår når klubben skal se på hva de faktisk fikk ut av disse 90 minuttene.

Å møte et lag, som man kan mistenke for å være sammenrasket av en gjeng med servitører fra havnestrøket i Marbella, gir strengt tatt ingen verdi for TIL. Det er lett å spørre seg hvor troverdig en vurdering fra en slik kamp blir, forholdene tatt i betraktning.

Rune Robertsen, sportsredaktør iTromsø. 

Klubben reiser helt til Spania, og investerer mye tid og penger slik at de skal bli klare til seriestart. Da er det pussig at de som lager oppsettet ikke gir klubben en motstander de kan få utbytte av å møte. Via Viking, Lokomotiv Moskva og Marbella havnet svaret til slutt på nevnte Atletico Malagueno.

Heldigvis for TIL fikk de i hvert fall én ting med seg. Ingen alvorlige skader, selv om Mikael Norø Ingebrigtsen så litt preget ut etter smellen han fikk i ryggen.

Fra rad to av to på solsiden av La Quinta var høydepunktet før pause, foruten Gamsts mål, da Juha Pirinen taklet spanjolenes nummer ni langt ut over sidelinja. I rett kurs mot avdelinga der koner, samboere og barn av TILs trenerteam holdt til var det noen som et øyeblikk kunne bli bekymret for om det skulle gå galt.

Uavhengig av motstanderen er det ingen tvil om at Simo Valakari skal være glad det enda er en drøy måned til seriestart. Det offensive spillet lider under mangelen på en ordentlig spiss. Glimtvis klarer vingbackene Lasse Nilsen og Marcus Holmgren Pedersen å komme rundt på sidene. I tillegg ser vi at Mikael Norø Ingebrigtsen og Daniel Berntsen kan klare å erstatte tomrommet etter Gjermund Åsen.

Men så lenge Runar Espejord er skadet og Brayan Rojas ikke er innkjørt i laget, blir alt litt kunstig.

Valakari fortalte onsdag til iTromsø hvordan han ønsker at laget skal takle oppgjør der laget sliter litt. «Gutan» opplevde ofte i fjor høst at lagene «avslørte» den nye TIL-stilen. Planen om å for alvor å utvikle dette spillet videre blir satt på vent til klubben har en spiss som kan gjøre jobben.

Kent-Are Antonsen og Robert Taylor gjør en helhjertet innsats, men felles for dem begge er at de har kvaliteter TIL har bedre nytte av andre steder på banen enn helt øverst.

Jeg tror alle i TIL ser fram til lørdag. Da venter Stabæk, en motstander som er langt mer relevant. Kanskje får vi se noen glimt av hvorfor Tromsø Idrettslag har hentet Brayan Rojas til klubben?