«Er vi villige til å ofre TILs identitet?»

KOMMENTAR: Simo Valakari trengte et bevis på at hans måte å spille fotball på har en fremtid i Tromsø. Målhjelpen skulle komme fra fire spillere med en snittalder på 21,5 år.

REVOLUSJONÆR: Simo Valakari har endret mye i TIL det siste året.  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN NORWAY

meninger

4-2-seieren mot Strømsgodset i Drammen kunne ikke kommet på et bedre tidspunkt for TIL. Fem strake tap hadde satt sitt merke på både lag, klubb og supportere. Landslagspausen som nå er i gang blir mye lettere å håndtere når optimismen er gjenreist.

Tapsrekken skulle vare i to måneder, og var Simo Valakaris første langvarige nedtur etter at han i fjor sommer ble ansatt som TIL-trener. Der andre trenere ville vurdert grep har Valakari heller bare gjentatt og gjentatt at laget må fortsette som de gjør. Bare gjennom å gjøre det enda bedre.

Rune Robertsen, sportsredaktør iTromsø.  

Jeg er ikke kjent med at verken klubbledelsen eller spillere har kommet med noen misnøye mot Valakaris strategi i denne perioden. Til det står hans fremganger det siste året for sterkt, og den ville nok også vært uforandret, selv med tap i Drammen. Det sier mye om den 45 år gamle finnens opparbeidde status i Tromsø.

Seks strake tap ville skapt bruduljer, mishagsytringer og krav om trenerskifte i en hvilken som helst klubb, uansett nasjonalitet og nivå. Bare se i Premier League, der det i fullt alvor ble snakk om å sparke den meritterte manageren José Mourinho etter to tap på tre kamper.

Men ikke minst er det sånn på Alfheim at klubbledelsen heller ikke kan bytte trenere i den farten som er gjort de siste årene. Tre trenerskifter mellom 2013 og 2017 vitner om en klubb som på mange vis har vært ute av kontroll. Slik kan det ikke være i et idrettslag som bør jakte kontinuitet for å lykkes.

Klubben har nemlig også investert mye i Valakari i tillegg til lønna han får på konto hver måned. I april fortalte sportssjef Svein-Morten Johansen om hvordan TIL skulle lage en Valakari-inspirert plan. En plan som skal prege klubben i lang tid etter at treneren en gang drar.

– Vi skal bruke denne perioden som Simo er her til å bygge klubben. Vi ser at også i prosessen vi kjørte før Simo kom hit at vi har en sjanse til å lage en retning over mange år her. Det går litt på spillestil, treningsmetoder, det fysiske og medisinske apparatet og akademiet – måten vi skal være på i klubben sa Johansen til iTromsø den gang.

Nettopp måten Valakari ønsker å spille på er omstridt i Tromsø. Spørsmålene har kommet rundt om Valakari-effekten er over for godt. Om tapsrekken var starten på slutten også for den finske frelseren fra 2017.

Den ballbesittende stilen der kula ofte spilles på tvers i jakten på det rette gjennombruddet skiller seg veldig fra hvordan TIL har fremstått tidligere. Noe som blant annet ble påpekt da iTromsø i forrige uke intervjuet en rekke TIL-legender om status. Da har langt mer direkte spill, og fysikk vært klubbens kjennemerke. Spør hvilken som helst søring som var på Alfheim på 1980- og starten av 90-tallet. De kan fortelle om hvordan de nærmest ble måket av naturgresset på Alfheim.

Dette ligger som et viktig kjennemerke i klubbens DNA, og som nå er i ferd med å endres til fordel for noe annet. Hos fotballfolk jeg har snakket med, både i Tromsø og ellers, det siste året har nettopp dette vært et sentralt tema. Selv i medgangen TIL tidligere har opplevd under Valakari har skepsisen vært der.

For hvor går TIL hvis de fjerner seg fra det mange mener er identiteten sin til fordel for noe annet?

Det vet ingen riktig enda. Det eneste vi vet er at riktige resultater stilner alt av kritikere.

Derfor var det ekstremt viktig for Simo Valakari å vise et resultat med akkurat sin måte å spille på. Ingen kan ta fra Valakari at han er tydelig, både internt og utad, på hvordan han vil at akkurat sitt lag vil spille. Tross alt er det befriende å faktisk kunne diskutere om stilen er riktig, kontra å diskutere hvordan TIL i det hele tatt spiller.

Selv med både midtbanegeneral Morten Gamst Pedersen og toppscorer Runar Espejord ute, klarte TIL å vinne på en overbevisende måte mot Godset.

Og de vant på Valakaris måte. Fire av fire skudd gikk i mål. En eksepsjonell effektivitet. Valakari sa etter kampen var det bedre at de scoret på de sjansene de hadde, enn at de bommet på mange flere, slik tilfellet har vært de siste ukene.

Jeg møtte sportssjef Johansen både i forkant og etterkant av oppgjøret på Marienlyst lørdag. Lettelsen var tydelig etter at tre poeng var sikret.

– Jeg visste at vi kom til å snu det på et tidspunkt, men det er klart at man kjenner på resultatpresset. Men det er også en del av å være i den posisjonen som jeg og vi er i, sa sportssjefen i pressesonen mens bussen til hotellet sto rett utenfor.

– Kan vi bygge på erfaringene vi har fått med fem tap på rad? Kanskje ser vi etter hvert på hva vi lærte av det, sa han videre.

Nødhjelpen til både Valakari og Johansen kom fra fire spillere med en snittalder på 21,5 år. Mikael Norø Ingebrigtsen (22), Robert Taylor (23), Jostein Gundersen (22) og Onni Valakari (19) scoret hvert sitt mål. Med unntak av Valakari er dog ingen av disse spillerne lenger unge talenter. Men heller voksne spillere på vei inn i den beste fotballalderen. Et godt materiale å jobbe med vel vitende om at alle har langtidskontrakter på Alfheim.

TIL har snakket om Valakari som nettopp et langtidsprosjekt. Hvis klubben velger å gjennomføre den Valakari-inspirerte planen de har varslet vil hans tankesett potensielt prege klubben i mange år fremover.

Den nye hverdagen er bare å ta innover seg. Så gjenstår det å se hvor lang tid det går før Valakari klarer å overbevise de som ikke vil gå bort fra den mer tradisjonelle TIL-identiteten.

En høst tilsvarende den i fjor vil sende TIL godt oppover på tabellen igjen. En god fortsettelse for en trener som har gjort det eneste rette når han har blitt satt på prøve i to måneder. Nemlig å stole på sin egen overbevisning om hvordan fotball skal spilles. Det var jo derfor TIL-ledelsen la hodet på blokka for denne karen.

Investeringen TIL nå gjør kan på sikt betale seg i form av trofeer eller medaljer. Såpass må vi ha lov å forvente i Tromsø.

TIL-identiteten med direkte spill basert på fysisk overlegne spillere handler mye om nostalgi. I fotball er det mange veier til suksess, men gammelt DNA er lite verdt om klubben kjemper i nedrykkssumpen hver sesong.