Et nytt norsk fremtidshåp presenterte seg på den nasjonale scenen – og han er fra Tromsø

KOMMENTAR: I en rekke av unge lovende norske syklister seiler 18 år gamle Andreas Rikardsen Leknessund opp som det største talentet. Det er bare synd han ikke kan satse fra hjembyen.

Andreas Leknessund etter målgang i Bergen tirsdag.  Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

meninger

Tromsøværingen ble «bare» nummer åtte på tirsdagens temporitt i VM i Bergen. En sterk prestasjon isolert sett, men som gullfavoritt var det mange som på forhånd hadde forventet mer.

Direkte TV2s hovedkanal presenterte Leknessund seg på umiddelbart etter start. Førsterangert syklet han ut sist av alle, og ledet etter både første og andre mellomtid.

Selv om han ikke holdt helt inn, er det denne dagen Andreas Rikardsen Leknessund for alvor presenterte seg for det norske sykkelinteresserte publikum. Og da har jeg ikke glemt at stortalentet vant EM for juniorer på samme distanse i Danmark i august.

Faktum er at når mesterskapet i Bergen skal oppsummeres over helga vil tromsøværingens heroiske kamp for å komme på pallen være et naturlig høydepunkt.

Husk at hverken Kurt Asle Arvesen eller Thor Hushovd vant gull før de kom i U23-klassen, altså på alderstrinnet over junior hvor Leknessund nå befinner seg. Derfor er det ingen hast for tromsøværingen. Sykkel er tross alt en idrett der utøverne er eldre enn «normalt» før de slår igjennom. I fotball kan du se 16-åringer slå igjennom på seniornivå. Det skjer ikke i sykkelsporten.

Rune Robertsson mener det er synd sykkelkometen Andreas Rikardsen Leknessund ikke får satse fra hjembyen Tromsø.  Foto: iTromsø

Allerede i en alder av 16 år – i 2015 – flyttet Leknessund fra Tromsø til Norsk Toppidrettsgymnas i Bærum, for å satse på idretten sin. Da iTromsø i februar i år omtalte 20 av byens fremste unge idrettstalenter var syklisten selvsagt på den listen.

– For min del ble det naturlig å flytte sørover for å optimalisere satsingen. Små miljøer og lang avstand til konkurranser gjør det vanskelig å satse på sykkel fra Tromsø, men frem til jeg ble junior var det veldig bra, sa Leknessund til iTromsø den gangen.

Tromsø største idrettsutøver ved navn Johann Forfang deler samme skjebne. Som Leknessund måtte han flytte på seg i ung alder for å lykkes. Skihopperen har tatt VM-gull i senior-VM, og er karrièremessig et stykke foran Leknessund. Men likhetstrekkene er der.

Begge driver individuelle idretter hvor Tromsø som idrettsby ikke strekker til for at de skal komme langt nok. I Nordens Paris er veldig gode for å prøve å legge til rette for en rekke lagidretter. Idretter som hopp, sykkel og langrenn halter etter. I sistnevnte idrett får de nå en rulleskiløype på Storelva som vil bety mye.

– På lokalt nivå er sykkelmiljøet i Tromsø bra, men man blir veldig alene med en gang man ønsker å ta steget opp på nasjonalt nivå. Kulturen for å satse hardt er ikke like sterk som den er i sør, etter min erfaring, sa Leknessund i det samme iTromsø-intervjuet i sommer.

Hvis karrièren til Andreas Leknessund fortsetter som den stevner kan vi om noen år ha en proffsyklist på høyeste nivå. Kanskje vil det gi lokale gutter og jenter den motivasjonen som gjør at man kan bygge opp et godt nok miljø i Tromsø?

Talenter har mange ganger forsvunnet ut i det stille før de lykkes på seniornivå. Men etter å ha fulgt Andreas Rikardsen Leknessunds utvikling de siste årene har han i hvert fall egenskapene som skal til for å kjempe seg helt opp til verdenseliten i sin idrett.