«Et sjokkerende glimt fra fortiden»

KOMMENTAR: Utspilt, overkjørt og uten ryggrad. TILs opptreden i generalprøven var ikke slik vi har lært dem å kjenne under Simo Valakari.

Tom Høgli og TIL ble overkjørt av Bodø/Glimt søndag.   Foto: Rune Robertsen

meninger

For snart åtte måneder siden kom den finske trenerfrelseren til Tromsø. Til en klubb i krise og en by delt mellom likegyldighet og frustrasjon.

Med stødig hånd manøvrerte Valakari «Gutan» til sikker plass i Eliteserien, med en høst som tilsvarte medaljeform. TILs nye, ballbesittende stil endret klubbens resultater på en positiv måte. Det var spennende å se laget spille med risiko og lykkes.

Søndag traff laget veggen, hardt. En uke før seriestart var TIL nesten ugjenkjennelig svake. 1-4-tap mot Bodø/Glimt er ille, og enda verre kunne det faktisk vært. Det så ikke ut som lagene egentlig engang spilte i samme divisjon.

Sportsredaktør i iTromsø  Foto: iTromsø

Gjennom hele oppgjøret forsøkte TIL å spille ut langs bakken fra keeper Gudmund Taksdal Kongshavn. I høst og gjennom vinteren har det stort sett gått fint. Men Glimt var forberedt og gjennom en aggressivitet høyt i banen ble TIL-spillerne så forstyrret at de ikke maktet å utføre det de har trent på.

Da jeg satt i det iskalde presserommet på den gamle tribunen på Aspmyra, så jeg et TIL-lag som fikk et middelmådig Bodø/Glimt til å fremstå som Barcelona. I seg selv en prestasjon – særlig når det går over nesten en hel kamp. Jeg er vant til å se TIL miste grepet. At ingen klarer å ta tak når det butter litt mot. Men alt dette var før Valakaris ankomst.

Det er greit å ha med seg at søndagens opptreden selvsagt bare var trening. Men måten TIL løste Bodø/Glimts press på var urovekkende. Spesielt når det skjer syv dager før det skal spilles om poeng mot et nyopprykket og forsterket Start-lag i Kristiansand. De kommer til å studere kampen nøye og gå rett i strupen på «Gutan».

Dette handler åpenbart ikke bare om Simo Valakaris ambisiøse spillestil. Den varierende kvaliteten på en tynn spillerstall får også tydelig utslag når stilen skal utføres.

Du selger ikke Thomas Lehne Olsen, Mikael Norø Ingebrigtsen, Ulrik Yttergård Jenssen og Aron Sigurdarson uten at det merkes. Særlig siden bare Tom Høgli er en ny etablert spiller inn gjennom vinteren.

I den bitende vinden var det en rekke TIL-spillere som fikk muligheten, og falt igjennom. Verken Jostein Gundersen, Elhadji Mour Samb eller Oliver Kjærgaard fremsto som klare til å spille Eliteserie om noen dager.

PÅ TRIBUNEN: Hovedtrener Simo Valakari sammen med Inge Takøy, Juha-Jaakko Ulvila og Einar Hauglid på Aspmyra søndag.  Foto: Rune Robertsen

Det ligger derfor i kortene at en ny spiller kommer inn i løpet av kort tid. TIL jobber intensivt med å finne de rette kandidatene. Kanskje allerede denne uka. Utfordringen er som kjent at TIL ikke har særlig mye penger.

I tillegg vil klubben dobbelt- og trippelsjekke at det er rett spiller som kommer inn. Akkurat nå er det nemlig ikke et fremtidshåp som bør komme inn dørene. Det er en voksen spiller med kvaliteter Simo Valakari kan bruke.

– Det er ikke vits å spille slik hvis vi ikke kommer noen vei, sa veteran Tom Høgli ærlig stående utenfor bortegarderoben på Aspmyra søndag kveld.

For Valakaris trylleformel kan være helt fantastisk. Men når spillerne ikke er gode nok til å utføre det blir resultatet mange mål – feil vei.

Og der er TIL en liten uke før seriestart.

Heldigvis for TIL kom denne smellen nå. En nyttig påminnelse om at ingenting går av seg selv.

Suksesshøsten i fjor ble med ett et fjernt minne.