Forfang i ferd med å hoppe seg inn i eksklusiv klubb

Tredjeplassen i Lillehammer er bare starten for 20-åringen, mener kommentator Rune Robertsen

Johann Forfang (t.h.) imponerte med tredjeplass i verdenscuprennet i Lillehammer søndag. Her er han på pallen med vinner Kenneth Gangnes  Foto: NTB scanpix

meninger

26 nordmenn har vunnet et verdenscuprenn i hopp. Nå er det bare et spørsmål om tid før Johann Forfang fra Tromsø kommer i samme selskap som blant annet Roger Ruud, Espen Bredesen og Anders Jacobsen.

20-åringen tok i ettermiddag en råsterk tredjeplass i verdenscupen på Lillehammer. På en stor norsk dag der Kenneth Gangnes gikk helt til topps forteller Forfangs tredjeplass om at mye er gjort rett etter at sistnevnte slo igjennom på toppnivå forrige sesong.

— Det føles helt fantastisk å kunne hevde seg i dette sirkuset, sa en glad tromsøværing på direkten på NRK noen minutter etter at bronsen var i boks.

Rune Robertsen, sportsredaktør hos iTromsø. 

Plasseringen er en tangering av det beste Forfang gjorde forrige sesong, da han ble nummer tre i skiflyvningsbakken i Vikersund der han hoppet langt over200 meter. Å prestere i en bakke på den helt andre siden av hoppskalaen er meget sterkt – særlig siden Forfang tidligere har uttrykt at han liker seg desidert best i større bakker.Lagkamerat Gangnes hadde ikke vunnet et verdenscuprenn før søndag ettermiddag. Da ble han den 26. norske hopperen som vant et verdenscuprenn. Ifølge VGs statistikk (se faktaboks) topper Roar Ljøkelsøy (11), Anders Jacobsen (10) og Roger Ruud (9) den eksklusive lista.

Etter å ha prøvd og feilet forrige sesong er det et naturlig mål for Johann Forfang å komme inn der denne sesongen. Han ble nummer ni i Klingenthal da verdenscupen startet i november. Tredjeplassen på Lillehammer, og en femteplass totalt i verdenscupenn, forteller om en hopper som er i ferd med å etablere seg på topp ti-lista i en idrett der marginer virkelig spiller en stor rolle.

— Jeg skal bare fortsette i samme spor, sa Forfang til NRK etter tredjeplassen. Og han trenger ikke gjøre noe annet enn hva han gjør hver dag.

Selvtillit betyr alt i idrett. I hopp, der alt avgjøres i brøkdelen av et sekund i det satsen tas fra kanten, er følelsen av å tro på seg selv alfa og omega for å prestere.

Men når det gjelder Forfangs framtid på toppnivå er det vikrig ikke å juble for tidlig. Gjennom de siste 15 årene har mange hoppere har slitt med ”norske-psyken”. VG omtalte nylig utfordringene norske hoppere har hatt fordi knapt nok en nordmann har vært stabilt god år etter år.

Og per i dag er det umulig å si om Johann Forfang kommer til å havne i denne kategorien. Det jeg vet er at 20-åringen gjennom mange år har lagt ned en stor jobb for å komme dit han er i dag. Da jeg for drøyt to år siden besøkte det da 17 år gamle hopptalentet i Trondheim var det vanskelig å la være å se hvor målbevisst han var.

Om drøye tre uker venter hoppuka. Den største scenen i hoppverdenen ligger for Johann Forfangs føtter.

Norske verdenscupseirer:

11 Roar Ljøkelsøy10 Anders Jacobsen9 Roger Ruud8 Espen Bredesen8 Bjørn Einar Romøren7 Vegard Opaas7 Anders Bardal6 Ole Bremseth6 Sigurd Pettersen4 Per Bergerud4 Ole Gunnar Fidjestøl3 Tom Hilde2Erik Johnsen2 Kristian Brenden2 Anders FannemelTom KristiansenJohan SætreDag Holmen-JensenSteinar BråtenHroar StjernenRolf Åge BergJon Inge KjørumLars BystølJohan Remmen EvensenDaniel TandeKenneth GangnesKilde: VG