«Fremtiden for TILs beste spiller er nå»

KOMMENTAR: Morten Gamst Pedersen og Tom Høgli har større navn etter lange og suksessfulle karrièrer. I TIL er det likevel Gjermund Åsen som har vokst fram til klubbens største profil.

SENTRAL: TILs Gjermund Åsen (i midten) omkranset av Robert Taylor og Christian Landu-Landu etter kampen mot Ranheim.  Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

meninger

Samtidig som Gjermund Åsen gjennom 2017-sesongen var TILs fremste på matta, var han midtpunktet utenfor banen, i et spill som opptok mange.

Fra januar til desember i fjor levde spekulasjonene godt på hvor trønderen som kom til Tromsø i 2015 skulle dra. Først takket han nei til et tilbud i god tid før sesongstart. Det samme gjentok seg på sommeren.

Det meste talte for at Åsen kom til å forlate klubben etter tre år, fordi avtalen gikk mot sin slutt. Både norske storklubber som Brann og Rosenborg var på banen. Det samme var naturlig nok hans gamle klubb Ranheim. På toppen av dette fantes det interesse fra klubber i land som Polen, Nederland og Belgia.

Rune Robertsen, sportsredaktør iTromsø 

Så kom Simo Valakari inn dørene i august. Med han kom resultatene, og Gjermund Åsen blomstret i den finske trenerprofilens «nye TIL». For hver uke som gikk fikk jeg mer og mer følelsen av at Åsen ikke var en tapt sak for TIL. Det skjønte også klubben, og kom med et nytt tilbud etter sesongen.

I ukene inn mot årsskiftet gikk Åsen-sagaen mot sin slutt, og for TIL-supporterne ble det en julegave da profilen skrev ny toårsavtale 15. desember.

Klubben har solgt unna en rekke sentrale spillere i vinter. Da Thomas Lehne Olsen, Mikael Norø Ingebrigtsen, Ulrik Yttergård Jenssen og Aron Sigurdarson forsvant ut for å dekke mangemillionersunderskudd fra 2017, ble Åsens nye TIL-kontrakt ekstra viktig.

MÅL: Her scorer Gjermund Åsen ett av sine to mål mot Ranheim sist søndag.  Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Selv om klubben har hentet inn fire spillere utenfra er det lett å fastslå at signaturen til Åsen er den viktigste TIL gjorde i vinter.

Gjermund Åsen har over en lengre periode vist at han har en drivkraft som er avgjørende for at TIL skal fungere. Han er en av dem som setter standarden og stiller store krav både til seg selv og lagkameratene. Intensiteten og evnen til å skape sluttprodukt i form av mål eller målgivende har lysluggen utviklet stadig bedre i løpet av sine drøye tre år på Alfheim.

I en alder av snart 27 (Åsen har bursdag i mai), går midtbanespilleren inn i sine beste fotballår. Årene mellom 26 og 30 år er for mange fotballspillere perioden der karrièren når høydepunktet. Å ha en slik spiller i stallen er gull verdt for en klubb med ambisjoner om å levere mer enn bare nedrykksstrid.

Åsen viste senest søndag, mot gamle lagkamerater, hvor sentral han var. Da TIL slet med å få det forløsende målet, var det nettopp den venstrebeinte 26-åringen som fant nettet – to ganger.

En god kamp betyr selvsagt ikke all verden, men denne TIL-spilleren har i solid over ett år levert godt på jevnlig basis. Ni målgivende i fjor sender han helt i toppen av norsk eliteserie.

Fortsetter Åsen på samme måte er konsekvensen at klubber vil komme på banen for å kjøpe spilleren. Om han drar eller ikke er avhengig av svaret på to spørsmål.

Vil den nye klubben være mer interessant for spilleren selv enn stjernestatus i Tromsø? Takker TIL ja til budet som kommer?

Sistnevnte poeng er interessant, vel vitende om at TIL fortsatt har store økonomiske utfordringer. Da er det lett å selge, om en kjøper kommer flyvende sørfra med noen millioner på innerlomma.

Å mase for mye om kontrakter er sjelden vits. Faktum er likevel at dersom TIL skal få noe igjen for Åsen på nåværende avtale må han selges enten til sommeren eller kommende vinter.

Med dette i bakhodet er det lett å se at Gjermund Åsens framtid i TIL er akkurat nå. Fortsetter han på samme spor som nå er jeg ikke overrasket om trønderen ikke er å se på Alfheim i 2019.

Heldigvis for dem som følger TIL er det mange kamper før den tid. Skal du se en TIL-spiller som virkelig utgjør en forskjell har du sjansen denne våren.

Første mulighet kommer onsdag mot Strømsgodset.