«Han bør være TILs framtidige kaptein»

KOMMENTAR: Både sunn fornuft og statistikk forteller at Jostein Gundersen (21) burde være inne på TIL-laget for godt, skriver Rune Robertsen.

Jostein Gundersen (21) og Mikael Norø Ingebrigtsen (20) etter kampen mot Rosenborg på Lerkendal.  Foto: Wold, Ole Martin / NTB scanpix

meninger

Gutan har lagt bak seg en sterk uke på fotballbanen. Forrige lørdags 1–1 mot Sarpsborg ble fulgt opp av 2–1 borte mot Rosenborg 16. mai.

Fire av seks mulige bortepoeng mot to av de beste lagene i Eliteserien kan man med rette bruke mange superlativer om. Resultatet i Trondheim var intet annet enn et jordskjelv. Satt du 1.000 kroner på TIL før denne kampen fikk du tilbake 10.000. Det sier litt om hvor lite tro det var på at TIL skulle ta tre poeng.

Etter at hyllesten fra 17. mai-toget har lagt seg er det imidlertid viktig å se framover. Ta med seg det som fungerte spillerne imellom. Skape en opptur som vedvarer, ikke minst foran et Alfheim-publikum sulteforet på seiere.

For det vi ble servert mot seierslederne var en smak av honning. Når Strømsgodset kommer på Alfheim søndag, vil mange bli skuffet om de serveres spill som ikke smaker tilsvarende godt.

Mot Rosenborg var det nemlig så mange ting som fungerte godt at det er plasskrevende å trekke frem alt.

Sittende midt blant blaserte trøndere, som ikke ante hva som traff dem, fikk jeg se deres egen sønn – Gjermund Åsen (25) – være i en klasse for seg selv, fra første minutt.

Jeg fikk se Ulrik Yttergård Jenssen (20) og Morten Gamst Pedersen (35) som sakte, men sikkert, vant midtbanekrigen mot godt betalte «stjerner» i hvit og sort drakt. Sistnevntes tunnel godt inn på overtid fikk RBK derimot helt gratis.

Jeg fikk se Mikael Norø Ingebrigtsen (20) , som etter en utfordrende vinter og vår, endelig ser ut til å ha funnet sin plass i laget.

Rune Robertsen. 

Jeg fikk se Jacob Karlstrøm (20) som ennå ikke har tapt som eliteseriekeeper, etter sine to første kamper.

Jeg fikk se Aron Sigurdarson (23) bruke Rosenborg-spillerne som kjegler, og toppe det hele med et klassemål fem minutter før slutt. Et mål som sendte TIL og Tromsø til himmels.

I hjertet blant alle disse TIL-spillerne, som skapte øyeblikk både vi og Troillongan vil huske i mange år, finner vi Jostein Gundersen.

Den 21 år gamle midtstopperen har vokst opp på toppen av Tromsøya etter å ha bodd sine seks første leveår i Bergen. Gundersen fikk sin A-lagsdebut for TIL i siste serierunde i 1.-divisjon høsten 2014. Mot HamKam fikk han 45 minutter og rakk å tabbe seg ut på hedmarkingenes eneste mål.

Spoler vi raskt fram til mai 2017, er den en mildt sagt mer voksen spiller vi ser. I motsetning til mange av lagkameratene har Gundersen ikke vært særlig i rampelyset gjennom oppveksten. Kanskje har det vært bra. For nå er Jostein Gundersen i ferd med å vokse seg fram til å bli den fremste unge spilleren TIL har – og han er på toppen av alt lokal.

Gundersen har en duellstyrke tidligere TIL-stoppere som Mika Koppinen, Steinar Nilsen, Roger Lange og Tore Nilsen ville vært stolte av. Der mange forsvarsspillere vil være spillende og offensiv er Gundersen først og fremst en som hindrer mål. Men han har i tillegg et offensivt gen og kaster seg like fryktløst inn i dueller offensivt. Slikt blir det mål av – rett vei.

Denne sesongen har Gundersen spilt fem av ni TIL-kamper. Fasiten er slående. Med 21-åringen i startoppstillingen tar TIL to poeng i snitt pr. kamp. Uten Gundersen er tallet 0,5.

I en slik hyllest er det viktig å understreke at Jostein Gundersen enda har mye å lære. Han kommer til å gjøre feil igjen, og trolig koste TIL poeng.

Men det vi får igjen er en lokal gutt som er verdt å ta turen opp til Alfheim for å se på. Som ikke står tilbake for noen – enten motstanderen heter Nicklas Bendtner eller Tore Reginiussen.

På sidelinjen sitter akkurat nå Simen Wangberg som har slitt med sykdom i det siste. Han er TILs kaptein, og har vært det siden 2015. Mener Bård Flovik at han bør inn, er det ikke Gundersen som skal ryke ut.

Å være en uslepen diamant er en klisjé, men i tilfellet Jostein Gundersen passer det godt. Fortsetter han på samme måte som nå, er jeg spent på hvor lenge TIL får beholde han. At han allerede er en ledertype på banen er det ingen tvil om. Både i ord, og i handling.

Når det faller seg naturlig å vurdere hvem som skal være kaptein foran 2018-sesongen, bør Gundersen sterkt vurderes, selv om Tom Høgli kommer tilbake. Det vil være en signaleffekt som forsterker inntrykket av at TIL er en klubb for unge, nordnorske talenter.

Og til de som synes han er for ung? I Canada er Connor McDavid (20) akkurat ferdig med sin første sesong som kaptein for hockeylaget Edmonton Oilers, som spiller i verdens beste liga der milliardene ruller.

Vi skal ikke være redde for å gi unge spillere slikt ansvar – heller ikke i Tromsø.

Tiden der Jostein Gundersen er på benken i TIL bør i hvert fall være forbi.