Hvor mye tillit har TIL-ledelsen til sin egen trener?

KOMMENTAR: Bård Floviks treneravtale bør stå på høyt på lista når TIL-ledelsen i de neste ukene skal se på neste sesong, skriver sportssjef Rune Robertsen.

Denne mannen bør snart få vite hvor stor tillitt styret og klubbledelsen har til han, mener Rune Robertsen.  Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix

meninger

På Alfheim snakkes det mye om hvilke TIL-spillere som blir, hvilke som drar, og ikke minst hvilke som kanskje kommer. Den jobben har vært i gang i hele høst, men må for alvor sette fart etter at sesongen var over i Haugesund.

Trass i en sterk avslutning som ga fornyet kontrakt med ni poeng på fire kamper blir ikke det mer enn et tynt strøk maling på et hus som var i ferd med å falle helt sammen. Her må det renoveres kraftig før sesongen starter om 123 dager etter en sesong der en rekke spillere viste at de ikke holder det nivået som skal til.

Rune Robertsen, sportsredaktør hos iTromsø. 

Klubben er avhengig av å treffe skikkelig på overgangsfronten i vinter for å unngå nedrykksstrid neste år. Jeg vet at klubben jakter ledertyper som kan forsterke startoppstillingen fra dag en. Nåværende hovedtrener Bård Flovik ble oppjustert fra assistenttrenerrollen etter at Steinar Nilsen ble avsatt i august. Floviks opprinnelige avtale gikk ut etter 2016-sesongen, og ble ikke endret da han fikk mer ansvar.

Det betyr at han fra nyttår er på utgående kontrakt som det heter på fotballspråket. Da Flovik fikk jobben, ble Helge Kræmer, styreleder i Tromsø Idrettslag, utfordret på når kontrakten med Flovik skulle reforhandles. Den gang var signalene at det kunne skje til neste høst, kort tid før avtalen utløper.

Hvorfor vente?

Jeg ser ingen gode grunner til at klubben skal vente så lenge med å ta en ny forhandlingsrunde med Flovik. Dersom klubbledelsen og det sportslige utvalget tror at Bård Flovik er den rette til å lede TIL videre de neste sesongene, er det bare gå i gang med nye forhandlinger. Det av flere årsaker.

Klubben er tjent med å ha kontinuitet på ledersiden. Etter å ha byttet trener tre ganger siden nåværende landslagssjef Per-Mathias Høgmo gikk av i 2012 er behovet så absolutt til stede for å skape en forutsigbar hverdag med en leder klubben tror på i med— og motgang.

Å la Flovik gå inn i den neste sesongen uten en forlenget avtale er å be om trøbbel. Ikke bare vil spekulasjonene om hans fremtid være jevnlig oppe i media lokalt og nasjonalt gjennom hele året. Også internt i spillergruppa vil det være langt lettere å miste tilliten til en trener som spillerne vet kan være borte om bare noen få måneder. Sterke støttespillere med pengemakt setter også pris på å ha en trener ved roret som skal være der lenger enn potensielt bare ut sesongen.

Da Flovik fikk hovedtrenerjobben, var det uten at klubbledelsen valgte å sjekke seriøst etter andre kandidater. Det betalte seg i form av at TIL berget plassen i eliteserien.

Dersom de nå velger å vente, er det å anse som at de har tillit til Flovik, men ikke nok til at han får en avtale som gir ham arbeidsro over flere sesonger. Klubbledelsen har rett og slett et forklaringsproblem helt til de finner en løsning – både til omgivelsene, og ikke minst Flovik selv.

Etter at TIL berget plassen med god margin er det veldig forståelig om forutsigbarhet står høyt på Floviks liste – i tillegg til fire nye forsterkninger. En avklaring han ikke får før hans egen fremtid er avklart.

Klubbledelsen må rett og slett finne ut om Bård Flovik er den de ønsker skal ta klubben inn i fremtiden.

Det fortjener de som følger klubben fra utsiden, men ikke minst Bård Flovik selv.