Norske treneres fiasko

BLOGG: Flere nordmenn har en for naiv innstilling til managerjobben, skriver BTs Tore Strand

Flere norske trenere agerer som om de skal sitte i sine nye trenerjobb i årevis. Det ferskeste eksempelet er Ole Gunnar Solskjær, og en landslagssjef som predikerer som om han har fått jobben de ti neste årene, skriver Tore Strand.  Foto: SCANPIX

meninger

Med unntak av Åge Hareide og Henning Berg, sliter norske fotballtrenere med å markere seg internasjonalt.

Jeg tror flere av dem har en litt for naiv innstilling til jobben. De agerer som om de skal sitte i sine nye trenerjobber i årevis. Det ferskeste eksempelet er Ole Gunnar Solskjær, og en landslagssjef som predikerer som om han har fått jobben de ti neste årene. Realiteten er at Cardiff ligger på 17.-plass i Championship, og at Norge under Høgmos ledelse har falt til 76.-plass på FIFA-rankingen.

Tore Strand. 

Jeg er ikke det minst overrasket av at Ole Gunnar Solskjær fikk sparken. Han valgte rett og slett feil klubb da han skulle ta et nytt steg i karrieren. For varsellampene burde blinket allerede da han så hvordan Vincent Tan drev klubben. Når du har en eier som ikke ser forskjellen på rødt og blått, ja, da sliter du!

Solskjærs kardinalfeil

Høgmo har andre sjefer, og han er sikkert glad for at toppledelsen i Fotballforbundet ikke bryr seg stort om at Norge er blitt en svakere fotballnasjon enn Usbekistan og Guinea.

Solskjær gjorde kardinalfeilen flere før ham har gjort da han hentet norske spillere han selv har trent tidligere til sin nye klubb. Det var ikke noe smart trekk. For da skal han treffe 100 prosent, og ta med seg spillere som kan påvirke resultatene umiddelbart. Det skjedde ikke. Med Mats Møller Dæhli, Magnus Wolff Eikrem og Jo Inge Berget ønsket Solskjær å bygge et lag på sikt. Og da han hentet en Kenwyne Jones som var mest kjent for ikke å score mål, da ba kristiansunderen om trøbbel.

Det fikk han, Cardiff endte sist, og Solskjær har som mange andre fått erfare at Championship er en knalltøff liga. Og rene kirkegården for managere. I forrige sesong var det ti managere som fikk sparken. I høst opplevde Huddersfield-sjef Mark Robins det besynderlige å få fyken etter én kamp, og siden har både Watford og Leeds kvittet seg med sine managere før sesongen egentlig har kommet i gang.

Bommet i sitt første overgangsvindu

Ole Gunnar Solskjær bommet i det første overgangsvinduet, og heller ikke i sommer sto han bak kjøp det oste klasse av. På samme måte som Brann-fansen i 2012 ikke var så opptatt av daværende formann Lars Moldestads vyer om at i 2015 skulle det skje, så brydde Cardiff-tilhengerne seg lite om de neste sesongene.

En kan like det eller ikke, men internasjonal fotball handler om resultater. Her og nå. Det må også være en egenskap hos en dyktig trener å kunne snu om på ting raskt, og legge en strategi som gir scoringer og poeng i banken umiddelbart. Så får en jobbe med de langsiktige planene parallelt.