«Skambud på TILs toppscorer er respektløst»

Hvorfor tror søringene at de skal få Thomas Lehne Olsen for småpenger?

Thomas Lehne Olsen i pressesonen på Alfheim etter en av TILs kamper i høst. Der blir han kanskje å se for et annet lag neste år.  Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

meninger

Det skjer ofte at en spiller ønsker seg bort fra klubben han er i. Så også i Tromsø.

Thomas Lehne Olsen valgte for snart tre uker siden å fortelle at han ville bort fra TIL. Det skjedde dagen etter at han scoret sitt ellevte mål for sesongen i klubbens siste seriekamp. Årsaken er at han vil hjem til kjæresten. Hun bor på Moelv, litt nord for Hamar.

Reaksjonene var store både internt i klubben og ute blant supporterne. Ingen ville miste den populære spissen som har opparbeidet seg en sterk posisjon i Tromsø. Lehne Olsen gikk så langt som å si at han gikk over grensa med et par av uttalelsene, og mente at det kunne se ut om som om han «pisset på klubben».

Men den største mediemessige tabben var da han i det første intervjuet med NRK åpnet for at dama var en viktig årsak til at han ville dra. Det kunne vært løst mer elegant.

Rune Robertsen, sportsredaktør i iTromsø. 

TIL-spissen gjorde det videre klart at en klubb på Østlandet er å foretrekke, naturlig nok. Det har gjort at en rekke aktører kan være aktuelle. Lehne Olsen er tross alt en spiller som kan bekle både kant- og spissrollen i en klubb. Slike spillere vokser ikke på trær.

Det synes ikke å ha trengt igjennom for noen av klubbene som har vist konkret interesse. Sarpsborg og Lillestrøm la tidligere i måneden inn hvert sitt bud på spissen. «Det vil være vanskelig å få markedspris for Lehne Olsen. Det finnes også en pris som er fornuftig, og det er det vi tar sikte på. Ingen av budene er kommet på det nivået», sa sportssjef Svein-Morten Johansen til iTromsø.

Skjønt, bud og bud. «Tilbudene» som kom fra Sarpsborg 08 og LSK betaler så vidt knapper og glansbilder for en spiller som, tross sine svakheter, har noen gode år igjen på toppnivå. Etter det jeg får opplyst fra kilder på Østlandet, la Sarpsborg rundt 600.000 kroner på bordet. Lillestrøm startet på et par hundre tusen kroner mer.

TIL på sin side har lagt linja på rundt to millioner kroner. Da er det ikke rart sportssjef Johansen ikke engang velger å vurdere tilbudene. De er skammelig lave. Det vil vekke oppsikt om TIL overhodet tenkte tanken på å selge for under en million. Greit nok at Lehne Olsens ønske om å dra gjør at prisen presses ned. Men respekten for TIL kan ikke være særlig stor når tilbudene er så lave.

Det virker som TILs jobb med Lehne Olsen ikke vurderes som bra nok. Gjennom de siste to sesongene har klubben fått en spiller med bare ett Tippeligamål på samvittigheten fra tidligere, til å ende opp på totalt 20.

Fotball er som kjent ferskvare, og kurven til 26-åringen er sterkt stigende. Bare i høst har han scoret ni mål, kun overgått av Rosenborgs Nicklas Bendtner.

Hadde en spiss denne høsten scoret ni mål i en større profilert klubb, for eksempel i Vålerenga, ville neppe noen kommet med bud som ligner på det TIL har mottatt. Slik er litt av dynamikken når man holder til lengst nord i Eliteserien.

Jeg har stor forståelse for at klubber vil betale minst mulig for en ny spiller, samtidig som selger vil presse prisen opp. Lehne Olsen har dessuten neppe noen voldsom videresalgsverdi siden han nærmer seg 30 når den neste kontrakten utløper. Men her er prisen åpenbart langt høyere enn tilbudet søringene har kommet med.

Greit nok at Lehne Olsen vil og skal bort. Det skal likevel ikke skje for lommerusk, etter at TIL har gjort en strålende jobb med spilleren i to år. Kontrakter gjelder ikke bare for spillere, men også for klubbene de inngås med.

Og da er det TILs privilegium å takke nei til tullete skambud.