«TIL har panikk for å gjøre bomkjøp»

KOMMENTAR: De nye spillerne TIL ønsker å hente inn vil ha et enormt press på å levere. Lukten av fiaskosigneringer fra nær fortid er den opplagte årsaken.

SPENNENDE TIDER. TILs toppledelse var samlet på klubbens treningsleir i Spania. Fra venstre: Sportssjef Svein-Morten Johansen, styreleder i TIL, Stig Bjørklund, styremedlem i TIL Holding AS, Erik Ringberg, direktør Stig-Arne Engen og styreleder i TIL Holding AS, Per Aronsen.  Foto: Øyvind Sivertsen

meninger

Tidligere denne uka ble det klart at Aron Sigurdarson er solgt til Start. Islendingen ble den fjerde sentrale TIL-spilleren som denne vinteren gikk ut av portene på Alfheim. Ulrik Yttergård Jenssen, Mikael Norø Ingebrigtsen og Thomas Lehne Olsen har tidligere pakket sakene sine og dratt.

Dermed står TIL en drøy uke før seriestart med 18 utespillere i stallen. Alle kan se at det selvsagt er altfor lite. Tallet bør minst være 20, om man skal ha tilstrekkelig dekning ved skader og suspensjoner.

Salgene av de fire ovennevnte ga nærmere åtte millioner kroner inn i klubbkassa. Men mye er forsvunnet ut til direkte gjeldsnedbetaling. Først etter salget av Lehne Olsen og Sigurdarson var signalene fra sportssjef Svein-Morten Johansen at TIL kunne få bruke deler av pengene som er kommet inn.

Etter det iTromsø vet dreier det seg om i underkant av to millioner. I tillegg har jeg fått opplyst at klubben har fått en forståelse med en eller flere eksterne sponsorer som kan hjelpe til hvis den rette spilleren dukker opp.

Mange tror derfor at klubben har penger tilgjengelige, slik at det bare er å hente inn spillere. Det er langt fra hele sannheten. Etter det jeg kjenner til er veien mot å hente en ny spiller langt fra så enkel.

Hovedtrener Simo Valakari på treningsfeltet.  Foto: Øyvind Sivertsen

Flere sentrale personer i klubben er bekymret for at TIL igjen skal bruke penger på spillere de ikke lykkes med. Derfor skal det kvalitetssikres i alle bauger og kanter før en ny mann hentes inn. For å unngå nye skandalekjøp vil man tenke seg om en ekstra gang før en endelig avgjørelse tas.

Frykten for en ny Jens Jacobsson, Zakari Hamza eller Slobodan Vuk anno 2017 sitter langt inne hos toppledelsen i TIL, anført av Per Aronsen, styreleder i TIL Holding AS.

Klubben har rett og slett hentet for mange svake spillere – spesielt fra utlandet, de siste årene. Spillere som har kostet både overgangs- og lønnsmidler, samt tatt opp plassen til lokale talenter som kunne utviklet seg.

Jeg omtalte i februar den interne maktkampen på toppen av TIL. På den ene siden står sportssjef Johansen og hovedtrener Simo Valakari. På den andre Aronsen. Sistnevnte er den som til syvende og sist har kontroll på pengesekken.

Faktum er at uansett hvor mye Johansen og Valakari vil ha en forsterkning, så vil det være opp til klubbledelsen å si ja eller nei. Og er ikke TIL-toppene overbevist vet vi hva svaret blir.

Rune Robertsen, sportsredaktør iTromsø. 

For hver dag som går frem mot 4. april, da overgangsvinduet stenger, vil sjansen minske for å finne gode forsterkninger. Særlig på gratismarkedet vil de beste navnene forsvinne dag for dag. Og det er ingen hemmelighet at TIL også er i dette markedet.

TIL leter per i dag etter en anvendelig høyrekant, samt en spiller som kan bekle både stopper og sentral midtbane. Disse spillerne skal i utgangspunktet oppfylle to viktige kriterier.

1) De må konkurrere om å gå rett inn på laget fra første dag.

2) Spillernes alder må være slik at de kan selges videre med fortjeneste.

Finner TIL ikke den rette spilleren har Valakari antydet at de kan vente med å hente noen helt til sommeren. Den profilerte TIL-treneren er ikke redd for å ta kontroversielle avgjørelser, og heller ikke si ifra internt om han ikke får viljen sin.

Presset ligger på Valakari for å trylle med TIL i 2018 slik han gjorde i de utrolige høstmånedene i fjor. Hans renomme står utrolig sterkt i Tromsø.

Vel så mye ligger presset på sportssjef Johansen, som virkelig trenger å lykkes med en internasjonal overgang. En spiller som blender Alfheim-publikummet fra første sekund.

TILs neste millionkjøp kan være kort tid unna. Vedkommende vil granskes med lupe fra første dag. Derfor må jobben i forkant være så god at dette ikke blir en ny flopp.