TIL-juvelen solgt – pengene går til gammel moro

KOMMENTAR: Ikke en eneste krone som kommer inn etter salget fra Mikael Norø Ingebrigtsen går til kjøp av nye spillere. Hverdagen er tøff for en trener som har store ambisjoner for en økonomisk utfordret klubb, skriver iTromsøs sportsredaktør Rune Robertsen.

Mikael Norø Ingebrigtsen på sin første trening med IFK Gøteborg søndag. Her snakker han med trener Poya Asbaghi.  Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

meninger

Natt til fredag kunne iTromsø fortelle om enighet både mellom TIL og IFK Gøteborg. Det betydde at Ingebrigtsen, som også var enig med den svenske klubben om sin personlige kontrakt, måtte sette seg på fly midt på natta for å dra på IFKs treningsleir i Spania. Søndag signerte Ingebrigtsen for den svenske storklubben.

Tilbake nordover sendes det nærmere 1,7 friske millioner inn på TILs konto. Som denne spalten tidligere har omtalt, burde og kunne TIL fått langt mer. Men nå er overgangen et faktum, og man må ta det som kommer. Når slike bonuspenger kommer inn, skjer det ofte at de reinvesteres i nye spillere. Det skjer ikke her.

– De midlene som kommer inn vil ikke kunne bli benyttet til nye kjøp. Eventuelt nye kjøp er betinget av ekstern hjelp, sa Per Aronsen, styreleder og sjefen over alle sjefer i TIL Holding AS, til meg etter at salget var klart.

Sportsredaktør Rune Robertsen. 

Tydelig melding fra businesslederen med mange prosjekter på samvittigheten. Dette er tross alt mannen som har vært med på å bygge opp Saltdalshytta, Finnmarksløpet og hotelldriften på Sommarøya til velrenommerte merkevarer.

Vel vitende om at TIL i 2017 styrer mot et voldsomt underskudd er det da ikke plass for føleri, noe som ofte har styrt avgjørelser i fotballklubber. Siden Aronsen ble styreleder i 2014 har han tatt avgjørelser for å styrke klubbens økonomi, som på sikt skal ende i at også merkevaren Tromsø Idrettslag blir sterkere.

Per Aronsen, styreleder i TIL Holding AS  Foto: Tom Benjaminsen

Men fotball er ikke som andre bransjer. 2017 ble et svakt år både publikumsmessig og resultatmessig. I tillegg kom uforutsette utgifter som sparkingen av Bård Flovik og ansettelsen av Simo Valakari, som la beslag på penger i en allerede presset økonomi.

TILs regnskap for i fjor er rett rundt hjørnet, og det er av direktør Stig-Arne Engen varslet at det blir et «betydelig» underskudd. Og denne uttalelsen kom attpåtil etter salget av Ulrik Yttergård Jenssen før jul, der TIL fikk en million inn på konto.

Dermed har ikke Aronsen noe valg når deler av «gullgenerasjonen» i TIL selges unna. Disse pengene må gå rett til kreditorer TIL skylder penger.

Ekstra kjedelig i et år der TIL tegner til å bli mer spennende enn på lenge. Selv «bare» en million ville gjort at TIL kunne lett på en helt annen hylle enn når alt skal være gratis. Sistnevnte marked er – uansett hvor god research TIL hevder å gjøre – rent lotteri. Kanskje lykkes du, kanskje ikke.

Simo Valakari selv kan selvsagt ikke tenke for mye på dette. Han visste at klubben hadde lite midler da han overtok. I Tyrkia snakket han mye om hvor bra stallen hans faktisk er. Det bety likevel ikke at stallen hadde hatt godt av å bli komplettert av en ny stopper eller kanskje en spiss hvis Thomas Lehne Olsen forsvinner.

Alle trenere har jo til felles at innerst inne vil de selvsagt forsterke laget sitt, og Valakari har flagget store tanker på vegne av Tromsø Idrettslag da han kom i sommer.

Aronsen kunne heller ikke si noe om når denne policyen skulle endres. Hvis nevnte Lehne Olsen blir solgt er det dermed sannsynlig at også disse pengene går til å betale for gammel moro.

Styrelederen lanserte i etterkant av siste seriekamp i november en plan B. TIL skal ha dialog med «gode venner» av klubben som kan hjelpe til hvis de finner spillere som er aktuelle. Aronsen skulle attpåtil selv «sponse» klubben med midler, men så har jo han også til salt i grøten.

Kanskje må det være sånn, men jeg synes oppriktig det er synd TIL har havnet her. I ytterste konsekvens er det faktisk investoren som har siste ordet med tanke på om klubben skal hente en spiller som koster penger. Klart at investorer og givere skal få bestemme selv hva de skal bruke pengene på, men for TIL er det kjedelig å miste litt av makten over egne spillerkjøp.

Denne makten får de tilbake den dagen de faktisk slipper å spørre «gode venner» om hjelp.

Til da må de som følger TIL smøre seg med tålmodighet. Klubben bestemmer nemlig akkurat nå ikke over sin egen overgangspolitikk.