«Til sommeren kan Kristian (34) fra Tromsø være Bjørgen og Johaugs nye trener»

KOMMENTAR: Erik Valnes vant gull i U23-VM mandag. Det er en av flere brikker som gjør Kristian Skogstad stadig mer aktuell som ny damelandslagssjef.

Kristian Skogstad (til høyre) kan bli en profilert herremann om han får ny jobb til sommeren. Her sammen med islendingen Snorri Einarsson.  Foto: Øyvind Sivertsen

meninger

Skogstad er 34 år og i sin tredje sesong som hovedtrener for Team Nord-Norge. Et team som har fått stadig bedre resultater de siste årene.

En av disse resultatene kom denne uka. Erik Valnes ble U23-verdensmester i sprint. En sterk prestasjon og en viktig tittel å ta med seg. Samtidig er det viktig å huske at flere – blant dem Johannes Høsflot Klæbo ikke deltok i mesterskapet, og at nivået under de beste ikke er all verden. Likevel skal det leveres når det gjelder.

BEST: Erik Valnes vant VM for U23 i sprint mandag.  Foto: NTB Scanpix

For Troms er det den beste prestasjonen i et U-23-VM noen gang. Silje Theodorsen og Lovise Heimdal har tatt medaljer de siste årene, men ikke den edleste av dem.

Skogstad har denne sesongen levert sterke prestasjoner gjennom løperne sine. På kvinnesiden var Anna Svendsen i OL-diskusjonen så godt som hele veien.

Tromsøværingen har vært et jevnlig innslag på sprint i verdenscup, og i NM var det skuffelse å spore lang vei da hun «bare» ble nummer fem. I tillegg har nevnte Heimdal, Theodorsen, Emilie Kristoffersen stadig gjort seg bemerket på resultatlistene i både nasjonale renn og Skandinavisk cup.

Theodorsen, fra Kvaløya i Tromsø, var sterkt delaktig i at Kvaløysletta Skilag vant et imponerende sølv på stafetten. Det gjorde hun sammen med blant andre Merete Myrseth – en annen av Skogstad kvinnelige elever på teamet.

Sportsredaktør Rune Robertsen. 

Litt av kritikken mot Skogstads team har vært at herresiden har vært for svak. Det er ikke lenger tilfellet. Torgeir Sulen Hovland har tatt store steg. Men desidert størst utvikling har kommet fra Erik Valnes fra Sørreisa.

Han flyttet til Tromsø, ble en del av til Skogstads lag foran denne sesongen, og har overgått alle forventninger. Valnes tok verdenscuppoeng i sprint både på Lillehammer i desember og i Dresden midt i januar.

I skiforbundet skjer det ofte at trenere på et lavere lag tar steget opp når en leder lenger opp gir seg. Dagens trener Roar Hjelmeseth har ikke forlenget kontrakten som går ut etter denne sesongen. Da han fikk jobben for to år siden ville han i utgangspunktet bare ha den i ett. Landslagssjefsjobben for kvinner er med andre ord i høyeste grad i spill.

Skogstad er dog bare en av flere gode navn. Juniorlandslagstrener Geir Endre Rogn og Team Midt-Norges Kristian Skrødal er to. Selvsagt må også rekruttlandslagssjef Anders Bystrøm og Sjur Ole Svarstad, assistent på damelandslaget, nevnes.

Men etter det jeg vet er Skogstads navn et av dem som vurderes når en ny trener skal ansettes. Og blir det Bystrøm som får jobben er i hvert fall Skogstad en kandidat som trener for rekruttlandslaget.

Det har ikke vært en enkel vei dit han er kommet i dag for Skogstad. Våren 2016 ga Roy Helge Larsen seg som sjef i nord. Da fikk Skogstad tidlig beskjed om at han var ønsket i jobben. Særlig i Troms var det sterke krefter i skimiljøene i Bardu og Nordreisa som ville dette annerledes. Derfor ble avgjørelsen reversert, og jobben ble lyst ut.

Skogstad fikk jobben til slutt, men har måttet overvinne mange skeptikere på veien. Litt på grunn av at pappa heter Torbjørn Skogstad og er blant de mektigste innen norsk skisport i sitt verv som leder for langrennskomiteen i flere år.

Heldigvis kan jeg ikke tro at de som skal ansette ny trener på damelandslaget tenker så snevert at en kapasitet som Skogstad er diskvalifisert grunnet slektskap.

Skogstad har nemlig metodisk og nøye sammen med skilegenden Jan Lindvall gjort Team Nord-Norge bedre og bedre for hver dag de siste årene.

Selv er han egentlig brannmann og småbarnsfar i Tromsø der han har bodd i mange år etter å ha vokst opp i Malangen. Hverdagen er med andre ord fullpakket. Så spørs det hva den ambisiøse suksesstreneren sier om jobbtilbudet faktisk kommer.

Og elevene ikke heter Myrseth, Kristoffersen og Theodorsen, men Bjørgen, Johaug og Weng.