Tjærnås: - Derfor ender ikke Tottenham på topp fire

Tottenham har blitt en klubb som er bedre enn de fleste, men dårligere enn de beste. Resten av overgangsvinduet må brukes godt for at det skal endre seg. Mot Stoke gikk det meste galt etter pause.

Christian Eriksen fortviler etter 2-2 mot Stoke.  Foto: AP Photo/Tim Ireland

meninger

TOTTENHAM — STOKE 2-2 (2-0):

Aftenpostens fotballekspert Lars Tjærnås. 

WHITE HART LANE (aftenposten.no): Første hjemmekamp er spesiell. Ingen ballerhar havnet i eget nett, ingen spisser har bommet påopplagte målsjanser. Det var lett å ane en helt særegen forventning utenfor White Hart Lane da Tottenham inviterte til sesongens første fest. Selv om åpningskampen ga tap var det likevel positive tegn å spore. Det er også helt nødvendig.Sesongen i fjor vitnet om en stall der noen tok styring, men der alt for mange var blindpassasjerer. 42 av 58 scoringer ble fordelt på tre spillere. Den som scoret nest flest av spissene endte på to nettkjenninger.

Bakover var det enda verre. 53 baklengs var flere enn for eksempel Hull og Burnley som rykket ned.

På bakgrunn av det hadde de fleste forventet en massiv ryddesjau i sommer. Den har uteblitt. Et par viktige endringer har imidlertid skjedd.

Toby Alderweireld har kommet. Belgieren har de fleste forutsetninger for å bli en suksess. Nå virker det også som om manager Mauricio Pochettino har bestemtseg forå la hanogJan Vertonghen danne et fast stopperpar.

Mange fikk sjanser på backplass i fjor. Felles for stort sett alle var at de nesten likeofte var blant motstanderens beste — som eget lags beste spillere.

På midtbanentok Christian Eriksen og Nacer Chadli et tungt offensivt ansvar. 21 scoringer fordelt mellom seg er kruttsterke tall, selv om Chadli var ujevn. SammeEriksen testet Stokes keeper Jack Butland ved to anledninger tidlig, begge med burvokteren som vinner.

Butlandvar imidlertid sjanseløs etter 20 minutter. Eric Dier stanget vakkert inn 1-0 etter at Erikssen som vanlig hadde truffet der han siktet på en corner, hans første scoring på nesten nøyaktig et år. Pochettino, som så ut som han hadde kledd seg for begravelse med mørk dress og slips, feiret med en rolig gest.

Tottenhams Harry Kane (t.v.) hadde en strålende sesong i fjor. Roberto Soldado (t.h.) ble solgt til spanske Villareal.  Foto: REUTERS/Eddie Keogh

Harry Kane er på mange måterspilleren vi leste om i tegneseriene da vi vokste opp. Den lokale gutten sto på tribunen og heiet på laget. Da han selv fikk sjansen kunne han ikke slutte med å sparke ballen i krysset. I denne kampen sparket han ikke ballen inn på en eventyrlig mulighet rett etter pausefra fire meters hold. Han ble byttet etter en time. Det byttet angrer trolig manageren på.

Stoke har blitt et stabilt lag i ligaen rundt midten av tabellen. og endte fattige ti poeng bak Spurs i fjor. Glem alt om Stoke som et primitivt lag, nå gjelder andre tider og andre typer spillere. Det er interessant å se Mark Hughes fem meter bortenfor meg vifte nærmest teatralsk oppgitt hver gang laget hans tyr til en langpasning.

Marko Arnautovic viste hvorfor og hvordan Hughes ønsker det da han kombinerte seg gjennom med et hurtig veggspill rett før pause. Umiddelbart etter fikk Mame Biram Diouf en gigantisk mulighet spisser i denne ligaen må score på ni av ti ganger.

Det straffet seg. Med sekunder igjen av første omgang bredsidet Nacer Chadli inn 2-0 etter strålende forarbeid av Ben Davies

UTLIGNET: Mame Biram Diouf fikk så vidt luggen på Steven Irelands innlegg og utlignet til 2-2 for Stoke borte mot Tottenham. Hjemmelaget ledet 2-0, men rotet bort ledelsen på fire minutter på tamen av kampen.  Foto: NTB Scanpix

En pause endrer ofte en fotball kamp. Slik ble det nå også. Stoke satt Spurs under trykk store deler av andre omgang, og reduserte fortjent med et straffespark somArnautovic banket i mål. Hjemmelagetfalt fullstendig sammen, og på sin tredje store sjanse lyktes Diouf. 2-2.Spurs hadde ingen spurt, og det endte uavgjort. Ser Tottenham ut som et lag som kan nå sine egne målsettinger om å bli topp fire? Nei.

De har god nok keeper, mer enn god nok. De har definitivt ikke en god nok bakre firer, hvor særlig backplassene må styrkes.Kjøpet av Kieran Trippier i sommer var ment å gjøre det. Det er ikke et styrketegn at han da sitter på benken.

Midtbanen er ujevnt besatt. Eric Dier og Ryan Mason er spillere som kanskje KAN bli gode nokved å spille mye over tid. Men brutalt sagt: Ingen av demhadde vært i nærheten av å spille fast på noen av de lagene de fleste regner med blir topp fire, scoringen til førstnevnte til tross. De bruker for lang tid med ball, og for lang tid til å orientere seg.

Framme har de Harry Kane. Det holder lenge og langt. Likevel: Han kan bli skadet, han kan miste formen — og han kan bli solgt. Selvsagt er klubben klare på at han ikke blir det, og jeg tror det heller ikke. Men alle har en pris, og det vil garantert komme bud der bunken med pundsedler vil være særdeles tykk.

Med andre ord, det bør handles før overgangsvinduet stenger. Det bør helst handles mye, men enda viktigere - det bør handles klokt.

Alternativet er å la være. I så fall er det trolig mer realistisk at vi får høre en radioreklame med naturlige replikkvekslinger enn at Spurs ender blant topp fire.