Thomas Müller i en tøff duell med Patrice Evra.

Thomas Müller i en tøff duell med Patrice Evra. Foto: Reuters

Tysk suksess uten sjarm

KOMMENTAR: I åtte år har Tyskland sjarmert, uten å vinne titler. Nå er de klar for semifinale etter en kamp som best huskes for deres kynisme.

For 1-0-seieren mot Frankrike kom etter en kamp der Tyskland spilte smart og gjerrig, og dermed fremstår Tyskland i en litt annen kledning foran avgjørelsen, sammenlignet med de siste årene.

Fredag var en dødballsituasjon nok til å avgjøre en tett og jevn duell. Frisparket fra Toni Kroos ble headet i mål av Mats Hummels, som vant duellen med unge, lovende Raphael Varane. Det var nok for tyskerne til å sikre seg billetten til semifinalen, og resten av kampen ble en oppvisning i effektivt, tysk spill.

Moden for triumf

Siden Jürgen Klinsmann ledet et nytt, ungt tysk mannskap under VM på hjemmebane i 2006, har Tyskland vartet opp med mye god fotball. Tyskland er laget som kom nærmest Spania i å spille god, offensiv fotball, basert på mye kombinasjonsspill i de siste mesterskapene. Tyskland kom

Kommentator i Bergens Tidende, Tore Strand.

Kommentator i Bergens Tidende, Tore Strand. Foto: BT

til finalen som de tapte mot Spania i EM i 2008, og vil tirsdag spille sin fjerde semifinale på rad i VM. På veien mot de gode resultatene, har tyskerne til tider briljert, og mange mente det kun var snakk om tid før de ble et vinnerlag.

Det har imidlertid tatt lengre tid enn mange tyskere hadde håpet på, men det kan virke som om mannskapet til Joachim Löw er i ferd med å bli moden for en snarlig triumf. Mange av de unge spillerne som først viste seg frem i 2006, har etter hvert fått den nødvendige rutinen. Den fikk de bruk for fredag da de stoppet et fransk lag som aldri klarte å dominere kampen etter den tyske scoringen, men som yppet seg ved noen anledninger.

Bunnsolid keeper

Men da sjansene dukket opp, hadde ikke de franske angriperne klassen til å overliste Manuel Neuer. Den tyske keeperen sto nok en bunnsolid kamp i et mesterskap der den ene keeperen etter den andre har storspilt. Fredag viste 28-åringen igjen hvilken gigant han er mellom stengene. Spesielt var enhåndsparaden fra et godt Mathieu Valbuena-skudd i det 34. minutt, en prestasjon få gjør etter. Og da Karim Benzema endelig slapp til fra kloss hold på overtid, var Neuer nok en gang parat, og stoppet skuddet som ble det siste franske forsøket.

Dermed er Frankrike ute etter et mesterskap der laget har vist at de er på rett vei etter Sør-Afrika-fiaskoen. Didier Deschamps har bygd et nytt lag som virker solide, og som har tatt skritt den rette veien, men som fortsatt mangler en del offensiv kvalitet. Det vil imidlertid ikke overraske meg om dette franske mannskapet når langt når de selv skal arrangere EM om to år.

Genitrekk

At de ikke lyktes fredag, henger først og fremst sammen med at de møtte et godt, organisert tysk lag. Joachim Löw gjorde noen endringer i den tyske startoppstillingen, som fikk positiv effekt.

Hummels snur seg og ser at headingen går i mål.

Hummels snur seg og ser at headingen går i mål. Foto: Reuters

Overflod av gode midtstoppere, og en hel armada av briljante midtbanespillere har vært nøkkelen til Tysklands fremgang de siste årene. I VM har Tyskland i noen kamper spilt med fire midtstoppere i de bakre rekker, og uten en typisk spiss på topp. Löw sendte kaptein Philipp Lahm tilbake i sin tidligere rolle som høyreback, noe som var en smart trekk. For med Jerome Boateng i midtforsvaret i stedet for Per Mertesacker, fikk tyskerne mer tempo i en lagdel som har virket litt rufsete i enkelte kamper.

Europas gullhåp?

Miroslav Klose startet kampen på topp, men VM-toppscoreren slapp ikke ut av jerngrepet til de franske stopperne, og fikk ikke den innvirkning på kampen Tyskland håpet på. Men Klose gjorde den defensive oppgaven som sine lagkamerater på en forbilledlig måte, noe som var nok til å sikre en seier som kom etter en bunnsolid, kollektiv oppvisning.

Dermed er Tyskland 90 minutter unna sin andre VM-finale på de siste 24 årene. De har vært Europas fotballkronprinser i lang tid. Nå har monarken Spania abdisert. Kan de bli Europas gullhåp i Brasil? To spillemessig ordinære kamper mot Algerie og Frankrike sår en viss tvil, men måten tyskerne sendte Frankrike ut av VM kan tyde på at vinnerinstinktet har seiret på bekostning av nye sjarmøretapper.