«Uten nye spillere blir TIL et bunnlag – igjen»

KOMMENTAR: TIL kan fornye elitekontrakten med laget de har i dag. Men skal laget legge bak seg bunnstrid i 2018 må Simo Valakari ha hjelp av egen klubbledelse – umiddelbart, skriver iTromsøs Rune Robertsen.

Tom Høgli (til venstre) i duell med Espen Børufsen i kampen mellom Start og TIL søndag.  Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

meninger

Tromsø Idrettslag hentet i sommer en ambisiøs trener med en ambisiøs stil da de valgte Simo Valakari. Høsten ble rett og slett fantastisk sett med TIL-øyne. Seier på seier tok «Gutan» til trygg plass.

Nå kan illusjonen om Valakaris frelserevner være i ferd med å endre seg. 1–4 mot Glimt i generalprøven ble fulgt opp av 1–4 mot Start i serieåpningen søndag. To kamper som var skremmende like.

Høyt press fra motstanderen gjorde at spillerne framsto nervøse og upresise da de skulle spille ballen opp langs bakken. Den mye omtalte stilen til Simo Valakari ble dermed avslørt for andre helg på rad.

Det betyr ikke automatisk at det er på tide å endre noe i det hele tatt. Tvert imot er det å foretrekke at stilen er overtydelig, noe den ikke var på samme måte i det forrige trenerregimet.

Og før noen går helt av skaftet, og vil vrake forrige sesongs suksessoppskrift, kan det være verdt å se på hvorfor TIL ikke er til å kjenne igjen for tiden.

Her handler det vel så mye om at kvaliteten på enkeltspillere ikke er god nok for å håndtere Valakaris stil. En stil som åpenbart er best i 3-5-2.

Et tydelig eksempel er Mushaga Bakenga. I førsteomgangen startet han som høyreving. Utilpass og kontinuerlig på etterskudd, var trønderen egentlig aldri ordentlig med i oppgjøret.

Midtspissen Bakenga tok plassen til vintersalget Thomas Lehne Olsen. Sistnevnte startet LSK-karrieren med mål i sin første seriekamp. Forskjellen mellom toppscoreren fra 2017 og en spiller som blir plassert i feil posisjon sier seg selv. Noe annet hadde vært overraskende.

«Selv Barcelona taper kamper», sa Gamst etter kampen i Kristiansand. Det vet også Barca-fansen. Men de hadde neppe slått seg til ro med tapene, om de først solgte toppscoreren sin.

Rune Robertsen, sportsredaktør i iTromsø.  Foto: iTromsø

TIL har gjennom vinteren jobbet for å utvikle måten å spille videre på fra i fjor. Det skulle tale til lagets fordel at hver enkelt visste hva som var forventet da de møtte opp til oppkjøringen 15. januar.

Tanken var å ta steg fremover, slik at for eksempel Start i serieåpningen skulle være litt mer usikker på hva som ventet på den andre banehalvdelen. 2–0 etter bare åtte minutter trenger ikke ytterligere forklaring.

I stedet viser det seg at salgene av Olsen, Mikael Norø Ingebrigtsen, Ulrik Yttergård Jenssen og Aron Sigurdarson har tatt bort mye x-faktor og kvalitet på banen. Utenfor har mye av det interne konkurranseaspektet forsvunnet.

Da TIL hentet Valakari, visste de hva de fikk. En offensiv og fremoverlent trenerprofil. Han har store ambisjoner for spillere, klubben og seg selv. Det forplikter ledelsen som ansatte ham.

Toppledelsen i TIL sier de har klart å skaffe eksterne midler slik at spillere kan hentes. Men bare hvis de finner «den rette typen». Første prioritet vil være å holde økonomien i tøylene, slik at et underskudd ikke blir resultatet også i 2018. Det er tross alt bare noen dager siden nyheten om minus på 7,5 millioner kroner i 2017 ble offentliggjort.

Derfor er denne våren et veivalg for dem som bestemmer i TIL. Vil de stå ved ambisjonene om å komme på øvre halvdel i Eliteserien?

Dit kommer ikke klubben med det spillermaterialet som finnes på Alfheim i dag. Selv om det kan se bekmørkt ut med 1–4 i sekken på Sørlandet, er bare en runde spilt, og laget vil prestere bedre trolig allerede kommende søndag.

Men veien bort fra bunnstriden skjer ikke uten at det hentes spillere som kan komplettere de allerede gode som allerede finnes i stallen. Det holder ikke med fremtidsløfter som danske Oliver Kjærgaard. «En rett type som kan bli god på sikt».

Kommer halvgode forsterkninger inn døra blir motbakken ekstra bratt – selv for en trener som Simo Valakari.

Valget mellom en plass fra nummer 11 og nedover eller på øvre halvdel tas frem mot overgangsvinduet som stenger 4. april.