«Vinterens enkleste TIL-avgjørelse»

KOMMENTAR: At Anders Jenssen blir TIL-spiller i en alder av 25 år er et tankekors for klubben. Det viser at det finnes en vei inn på A-laget for lokale spillere – uten å måtte gå gjennom akademiet.

FRA REVISOR TIL FOTBALL: Mange hadde gitt opp drømmen om Eliteserien i en alder av 25 år. Det har ikke Anders Jenssen.   Foto: Tobias Stein Eilertsen

meninger

Simo Valakari bekreftet i helga det som har ligget i kortene en stund. TIL ønsker å ha med Anders Jenssen i 2019-sesongen.

– Han er en veldig god spiller og vil bli en veldig god spiller for vårt lag, sa Valakari til iTromsø etter at TIL hadde slått Slovan Bratislava 3–2 i Tyrkia. Bare detaljer gjenstår før Jenssen blir presentert med drakten på seg.

Den 25 år gamle midtstopperen har, mildt sagt, en annen bakgrunn enn de fleste andre nordnorske spillerne som tar steget opp. Som 15-åring debuterte han i 3.-divisjon for moderklubben Medkila i Harstad.

Via 2.-divisjonsfotball i Harstad IL og Finnsnes ble Jenssen hentet til TUIL foran 2015-sesongen. Der har han vært siden, og har særlig de siste par årene spilt en meget sentral rolle i et Tromsdalen-lag som har hatt sine beste sportslige sesonger noen gang.

– Jeg trodde kanskje veien hit skulle bli litt annerledes enn hva den har vært. Da jeg var 17 år spilte jeg allerede 2.-divisjon, og håpet at utviklingen skulle fortsette like bratt, forteller Jenssen selv.

Hva Jenssen utrettet forrige sesong, da TUIL bare var målforskjellen unna opprykkskvalik til Eliteserien, imponerte spesielt. Med rutinerte Tobias Nygård Vibe plassert på sidelinja med skade stort sett hele sesongen var det opp til Jenssen å være lederen i TUIL-forsvaret. Sammen med enda yngre Kristoffer Hay tok de utfordringen, og skapte den tryggheten som holdt klubben langt unna nedrykksstriden.

Rune Robertsen, sporsredaktør i iTromsø.  

Samtidig som Jenssen tok masterutdanning i økonomi og administrasjon på UiT har drømmen om Eliteserien levd hos gutten. Og da TIL rett etter nyttår kontaktet ham om å prøvespille, kom muligheten han hadde ventet på.

At en lokal spiller i en alder av 25 år får kontrakt i TIL hører sjeldenhetene til. Klubben har de siste årene tatt en rekke egenproduserte spillere opp i A-stallen. Via TILs NTG-akademi er August Mikkelsen (18) og Marcus Holmgren Pedersen (18) de siste eksemplene på unggutter som har kommet inn. Remi Johansen var i 2009 den forrige lokale unge spilleren som kom inn i A-laget uten å gå via NTG. Realiteten er uansett at det ikke lenger er mulig for en relativt ung nordnorsk spiller å komme seg inn på TIL uten å ha gjort én av to ting.

Enten gått gradene i klubbens akademi. Eller bevist noe i en annen klubb som ligger minst på eliteserienivå. Helt til Anders Jenssen viste at det faktisk fortsatt er mulig. Han peker selv på at talentfulle spillere som ikke har nådd elitenivå i en alder av 20 år gir opp drømmen om toppfotballen.

– Jeg tror mange kommer inn på et akademi, og ikke klarer å ta det siste steget opp. Så finner de ut at det kanskje ikke blir noe likevel. Hvordan jeg har gjort det viser at det ikke bare er gjennom akademiet at man kan få sjansen i TIL, sier Jenssen.

For da Anders var 15 år og bodde hjemme i trygge omgivelser hos mamma og pappa, var han aldri i TILs søkelys.

– Det var aldri noen dialog om å flytte til Tromsø. Det passet meg uansett fint å bo hjemme. Jeg kunne ikke engang sette på en mikrobølgeovn den gangen, sier Jenssen og ler godt.

Kun et fåtall når Eliteserien. Konkurransen er ekstrem, både med talenter som kommer opp, og utenlandske stjerner som hentes inn.

Det stopper ikke unge og drømmende talenter om en gang å ikle seg TIL-drakten, med Rosenborg eller Brann på motsatt banehalvdel. Drømmen koster, og for en akademiplass på NTG koster det fra høsten 2019 minst 47.000 kroner i skoleavgift for å gå på guttenes fotballinje i Tromsø.

Tanken om tett samkvem mellom skolen og TILs A-lag skal skape toppidrettsmiljøet som igjen skal skape nye eliteseriespillere. Etter 10 år med denne modellen har en rekke spillere blitt tatt opp i til A-laget, eller gått videre til klubber på lavere nivå.

Hvis du likevel skal sende sønnen din tre år på skole er ikke nødvendigvis en kostnad på bortimot 150.000 kroner noe alle kan ta seg råd til. Det kommer på toppen av vurderingen om at langt fra alle 15-åringer, som Anders Jenssen, er klare til å flytte hjemmefra, eller kunne hatt godt av å være i sin lokale klubb. De som faller utenfor hører man aldri om, da det ikke er så morsomt for en 15-åring å snakke høyt om at mamma og pappa ikke har råd å betale prisen.

Historien om Anders Jenssen forteller at selv om en gutt står utenfor det mektige NTG-systemet kan Eliteserien likevel være innen rekkevidde.

NTG-samarbeidet er fra TILs synspunkt en suksess. Da er det litt spesielt at vinterens enkleste signering for «Gutan» er en nordnorsk spiller som har gått den lange veien utenfor. For et TIL uten penger på jakt etter en solid stopper krysser Jenssen av på alle de punktene som er nødvendig. Han er lokal, gratis og er ikke minst klar til å prøve seg på øverste nivå.

Det forteller også at ingen kan fastslå at en spiller ikke er god nok når han er 12, 15 eller om så 19 år. Jeg er spent på hvor lang tid det går til neste gang et tilfelle som Anders Jenssen dukker opp.