Carlsen stiller i omstridt VM: – Vanskelig å si hva som er greit og ikke greit

Manager Espen Agdestein bekrefter.

Magnus Carlsen stiller i VM i Saudi-Arabia.  Foto: Lennart Ootes, Grand Chess Tour

sjakk

I oktober ble det kjent at det internasjonale sjakkforbundet FIDE ville arrangere lyn- og hurtigsjakk-VM i Saudi-Arabia. Nyheten ble umiddelbart møtt med kritikk.

FIDE drøyet lenge med å bekrefte arrangørlandet. Men torsdag kom pressemeldingen.

Nå bekrefter manager Espen Agdestein at Magnus Carlsen kommer til å spille turneringen.

– Før han reiste til Tyskland snakket vi så vidt sammen. Han har til hensikt å spille. Det er meningen at han skal spille, sier Agdestein.

Han understreker imidlertid at Carlsen ikke er påmeldt ennå. Men etter det Aftenposten forstår, er det bare et spørsmål om tid.

– Trenger ikke forhaste oss

Torsdag var Magnus Carlsen på plass i Hamburg for å spille simultansjakk. Carlsen spilte mot 13 motstandere samtidig - og vant alle partiene. Lørdag begynner Carlsen på en duell mot den kinesiske sjakkstjernen Ding Liren - som varer i fire dager.

Når verdensmesteren er tilbake, vil han planlegge VM-deltagelsen i Saudi-Arabia. Mesterskapet går i romjulen, fra 26. desember til 30. desember.

– Påmeldingsfristen er 25. november, så vi trenger ikke forhaste oss. Etter at han er tilbake etter matchen mot Ding Liren, er det naturlig at vi tar en prat. Men utgangspunktet er at han ønsker å spille, sier Agdestein.

Espen Agdestein er én av Magnus Carlsens viktigste støttespillere. Her fra langsjakk-VM i New York i fjor.  Foto: NTB SCANPIX

Nakamura: – Forferdelig

Det er ikke tradisjon i sjakk at de beste spillerne uttaler seg om politiske spørsmål.

Saudi-Arabia-VM har imidlertid ført til kritiske røster. Den amerikanske stjernen Hikaru Nakamura har for eksempel kalt FIDEs beslutning «forderdelig».

I oktober avviste Ilya Merenzon i AGON, selskapet som arrangerer VM-kampene for FIDE, at valget av Saudi-Arabia vitnet om desperasjon. Han understreket samtidig at turneringen ville bli arrangert på «en veldig god måte».

  Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Vil snakke med UD

Espen Agdestein sier at han ikke har diskutert menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia med Carlsen ennå.

– Jeg personlig synes det er en vanskelig og lang diskusjon når det gjelder sportsutøvere. Det blir også personlig, om de skal ta ansvar når det kommer til boikott. Hvor skal man i så fall sette grensen? Sjakk er globalt, og det er vanskelig å sette en helt klar grense for hva som er greit og ikke greit. Det er ikke et lett spørsmål, sier Agdestein.

En annen bekymring som har blitt trukket frem er sikkerhetssituasjonen i Saudi-Arabia. Ifølge myndighetene i landet var det 34 terrorangrep i Saudi-Arabia bare i 2016.

– Det er naturlig å ta en prat med UD. Men de er normalt veldig opptatt av sikkerhet i den type arrangementer.

Carlsen deltok i lyn- og hurtigsjakk-VM i Doha, Qatar i fjor. Da endte det med bronse i hurtigsjakk og sølv i lynsjakk.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

sjakk