Ekspertene hyller Magnus Carlsen etter ny bragd: – Det er ekstremt imponerende

Satte verdensrekord etter overlegent spill i USA.

Magnus Carlsen leverer solid spill, bare en måned før VM i Saudi-Arabia.   Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

sjakk

Etter en litt dårlig sommer og høst for Magnus Carlsen er han tilbake i storslag.

Nå spiller han en lynsjakkamp mot verdenstreeren Ding Liren fra Kina i St. Louis, og har allerede vunnet – 13 partier før slutt. Duellantene skal spille tilsammen 30 partier, 10 partier hurtigsjakk og 20 partier lynsjakk.

Mandag kveld går skrev Carlsen historie. Med sine 2974 poeng i rating satte han ny verdensrekord, etter å ha fått 6,5 poeng av åtte mulige mandag.

Forspranget ned til Sergej Karjakin er nå på 85 poeng, større enn han noen gang tidligere har hatt.

Sjakkekspert og redaktør av nettstedet mattogpatt.no, Tarjei J. Svensen, forklarer hvorfor utklassingsseieren over kineseren vekker oppsikt.

– Med tanke på at han spilte mot nummer tre i verden i lynsjakk, og en spiller som har hatt et fantastisk år. At han knuste ham så til de grader som han gjorde i går er ekstremt imponerende, mener Svensen.

Ifølge mattogpatt.no beskrev en kommentator prestasjonen til Carlsens for «noe av det beste et menneske har gjort».

– Det synes jeg kanskje er store ord, for sammenhengen er ganske uhøytidelig. Det er et showarrangement hvor Magnus fikk velge sin motstander selv. Prestisjen og presset bør være litt større for å si slikt, men det er helt klart en overbevisende presentasjon, både spillemessig og resultatmessig, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Torstein Bae, sjakkekspert.  Foto: Dan P. Neegaard

– Massakre

Den britiske stormesteren Daniel Gormally var også imponert over gårsdagens spill.

– Carlsen massakrerer Ding, en av de sterkeste spillerne i verden. Skumle saker, skriver han på Twitter.

I sommer gikk det litt trått i Carlsen-leiren, og på et tidspunkt fryktet man at han skulle miste rankingledelsen han har hatt i snart åtte år.

– Man regner med at det bare var en bølgedal der det gikk litt trått. Men i lynsjakk har han alltid prestert, så det viser at man ikke kan trekke noen konklusjoner om dårlig form i langsjakk. Det lover veldig bra for London i desember, og VM i romjulen, mener Svensen.

Bae mener at seieren viser en positiv trend som ble startet med seier i en turnering på Isle of man.

– Det har vært litt opp og ned, og grunnen til at han ikke er blitt forbigått på rankingen er at det ikke er noen andre som er stabilt gode. De klarer aldri å ha et par gode turneringer på rad, og så faller de bakover. Carlsen har aldri hatt en dårlig turnering, og blir ofte nummer to eller tre, sier Bae.

Høyt ranket

Ding Liren er rangert som nummer tre i verden i lynsjakk, og nummer 11 i klassisk sjakk. Dermed var denne kampen en unik mulighet for Carlsen til å plukke rankingpoeng. Jo bedre motstanderen er, jo flere poeng får man.

Men en Fide-regel sier at spillerne ikke kan plukke ratingpoeng etter at en kamp er avgjort. Dermed stoppet Carlsen på 2974 i denne omgang, og det kan ta tid før han når den magiske 3000-grensen.

– Han må nok gjøre det ekstremt bra i VM om han skal nå 3000 poeng. Denne matchen var ideell for å nå dette, om det ikke var for denne regelen. Jeg blir veldig overrasket om han klarer å øke ratingen i VM, for det er tøft og mange motstandere som er rangert mye lavere enn han. Jeg tror nok vi må vente litt på det, tror Svensen.

Bae mener Carlsen er favoritt til romjulens VM i begge øvelsene, men er likevel spent på hvordan det vil gå.

– Det er garantert noen av motstanderne som kommer til å være i toppform. Så Magnus må også være det, men jeg trr han er veldig sugen på å revansjere seg etter sølvet og bronsen i fjor. Så jeg har stor tro på at det i alle fall blir ett gull, sier Bae.

Klokken 18 i dag spilles de siste tolv partiene i kampen. Magnus Carlsen har absolutt ingenting å spille for, og Ding Liren er nødt til å redde litt av æren etter gårsdagen. Carlsen vant 60 000 dollar for seieren.

Klar for VM i desember

Så venter London Chess Classic, siste turnering i Grand Chess Tour. Den vinner Carlsen, om han ikke spiller elendig i London. Så er det VM i lyn- og hurtigsjakk i Saudi-Arabia i romjulen.

– Nå har han fått god selvtillit, etter seier på Isle of Man og en maktdemonstrasjon mot en mulig VM-rival. Det virker som han har ristet av seg den dårlige perioden, og er på vei oppover.

Carlsen leder rankingen også i hurtig- og langsjakk. Han er verdensmester i langsjakk, og har mulighet til å ta tilbake de to andre titlene i Saudi-Arabia.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

sjakk