Valget av Saudi-Arabia som VM-vert blir latterliggjort. Nå slår sjakktopp tilbake mot norsk kritikk.

– Det er ikke journalistikk og det er ikke sant.

Ilya Merenzon i AGON sier at avtalen med Saudi-Arabia vil bli signert.  Foto: NTB scanpix

sjakk

Lyn- og hurtigsjakk-VM til Saudi-Arabia. Det var ryktet som spredte seg som ild i tørt gress i sjakkmiljøet torsdag.

Nyheten har også vakt stor oppsikt i norske medier. Ilya Merenzon er administrerende direktør (CEO) i AGON, selskapet som arrangerer VM-kampene for FIDE. Overfor Aftenposten kommer Merenzon nå med en oppdatering.

– Intensjonsavtalen er signert, og vi venter bare på at den offisielle kontrakten signeres. Og den vil bli signert, skriver Merenzon i en e-post.

– Den verste kandidaten

Merenzon hevder riktignok at FIDE også har inngått intensjonsavtaler med to andre land, og at Saudi-Arabia-avtalen dermed ikke må regnes som offisiell helt ennå. Likevel levner han altså liten tvil om at VM kommer til å gå i Saudi-Arabia.

Det er en beslutning som allerede har vært gjenstand for kritikk. Sjakkjournalisten Tarjei Svensen kalte Saudi-Arabia-valget for «et tegn på at FIDE er desperate» i et intervju med Dagbladet torsdag.

Atle Grønn  Foto: NTB scanpix

Aftenpostens sjakkspaltist Atle Grønn trekker frem kvinners rettigheter og angivelig finansiering av terrorisme som hovedårsaker til at han misliker Saudi-Arabia som VM-arrangør.

– Jeg vil regne med at blant de tre kandidatene, er Saudi-Arabia den verste kandidaten. Det skal godt gjøres å slå Saudi-Arabia der, sier Grønn.

– Det er ikke sant

Det er FIDE som tar den endelige beslutningen om hvilket land som får arrangere lyn- og hurtigsjakk-VM. AGON er imidlertid involvert i prosessen, ifølge Ilya Merenzon. Han slår tilbake mot Saudi-Arabia-kritikken.

– Det letteste er å si at FIDE «er desperate», men det er ikke journalistikk og det er ikke sant. FIDE gjør faktisk jobben sin: De går gjennom forslag fra arrangører og forsikrer at turneringene er så bra som mulig.

AGON-sjefen unngår å svare direkte på spørsmål om det er riktig å samarbeide med Saudi-Arabia med tanke på menneskerettighetssituasjonen i landet. I stedet legger han vekt på at arrangøren kan garantere gode spilleforhold.

– Jeg tror turneringen i Saudi-Arabia kan bli organisert på en veldig god måte, siden de har mulighet til å investere i produksjonen og TV.sendingen og alle andre ting som gjør sjakk interessant.

Kritisk Atle Grønn

– Arrangementet blir helt sikkert teknisk og økonomisk bra. Det blir sikkert luksushotell og alt sånt, sier Atle Grønn.

Som likevel ser mørkt på et mulig VM i det arabiske landet. Grønn tror turneringens prestisje i stor grad vil avhenge om hvorvidt Magnus Carlsen deltar. Verdensenerens manager Espen Agdestein har varslet at Carlsen vil vurdere om han skal stille når Saudi-Arabia blir bekreftet som VM-arrangør.

I fjor ble lyn- og hurtigsjakk-VM arrangert i Qatar. Da tok Carlsen bronse i hurtigsjakk, samt sølv i lynsjakk. I de to foregående årene ble turneringen arrangert i Berlin (2015) og Dubai (2014).

Lyn- og hurtigsjakk har vært en suksess på norske TV-skjermer. Faktisk var lyn- og hurtigsjakk-VM i Qatar enda mer populær enn VM-kampen mellom Carlsen og Sergej Karjakin i 2016.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

sjakk