Nå følger de andre nasjonene i NRK-profilens fotspor: - Kan gjerne si at vi var pionérer på dette

Skiskyttere, trenere, smørere kommer og går. Men Ola Lunde (og Ole Einar Bjørndalen) består.

Med headset og mikrofon reiser Ola Lunde rundt i en fast løype av skiskyttermetropoler hele vinteren.  Foto: NTB scanpix

skiskyting

HOCHFILZEN: «Låg høger», «Midt i», «Grov bom». Man hører på toneleiet hva Ola Lunde mener om det som presteres. Skepsisen over en skjev skyteserie, entusiasmen over en fem perfekt treff eller fortvilelsene over en grov bom formidles til de tusen hjem. Det er der skiskyting handler om kaffe på termoskanne og ulidelig spenning.

Ut på tur

Når adventstiden nærmer seg og det stunder til verdenscupstart i Östersund pakker Ola Lunde en bag med ullundertøy, luer, votter og røde NRK-jakker. Kassen som sørger for god utsikt på standplass gjøres klar og kikkerten pusses.

Ola Lunde

Født: 6. mars 1957

Fra: Trysil

Bor: Trysil og hotell rundt om i Europa

Sivil stand: Gift med Siv Bråten Lunde

Kjent som: Tidligere skiskytter (kjent for å være best på skytebanen), skiskyttertrener for både landslaget og juniorlandslaget. Skytetrener for Ole Einar Bjørndalen. Siden VM i Kollen i 2000 har han vært standplassekspert for NRK TV.

Hobby: Elgjakt og trening

Da vet kona Siv Bråten Lunde at hun ikke kommer til å se mannen sin på en stund. Han vil ha et par korte opphold hjemme i Trysil i løpet av vinteren, men mest er han ute på tur sammen med hovedkommentator Andreas Stabrun Smith.

– Jeg har nå ei kone fortsatt. Hun har selv har drevet på med skiskyting og har sølv fra VM i 1986. Hun forstår det jeg holder på med, men det er ikke alltid like populært, sier Ola Lunde.

Ola Lunde på trekasse snekret av tidligere skiskytterpresident Tore Bøygard. Før var han alene som standplassreporter, men har i dette VM fått konkurranse fra en rekke TV-stasjoner. Nå skal alle ha en standplassreporter.  Foto: Berit Roald, NTB scanpix

Headhuntet av Kjell Kristian Rike

58-åringen fra Trysil har vært stemmen fra standplass for NRK siden 2000. Under VM i Holmenkollen det året debuterte den tidligere landslagstreneren for skiskytterne som ekspert.

Det var legendariske Kjell Kristian Rike som mente at mannen fra Trysil kunne være med på å skape litt mer dynamikk i sendingene fra skiskyting.

– Kjell Kristian hadde mange sterke meninger om både trening og skyting. Jeg hadde kjent ham nesten hele livet gjennom skytingen. Det var spennende og jeg slo til.

Pioner på en trekasse

Siden har han vært ankeret på midtbanen, for å bruke en fotballklisjé, i NRKs sendinger. I mange år lurte andre TV-stasjoner på hva NRK gjorde med ca. to meter trysling stående på en kasse rett bak skytebanen. Slik er det ikke nå lenger.

– Jeg var lenge den eneste som rapporterte på denne måten fra standplass. Men nå er de andre i ferd med å komme etter. Et par andre nasjoner hadde sine egne skytekommentatorer under VM i Kollen i fjor. Det har tatt helt av i år. Du kan gjerne si at vi var pionérer på dette, sier Lunde.

I Hochfilzen har svensk, tsjekkisk og tysk TV rigget seg til med sine egne Ola Lunder som overvåker hvert eneste skudd som egne utøvere måtte finne på å fyre av.

Han kjenner alle

Men det er ingen som har samme autoritet i skiskyttermiljøet som Ola Lunde. Han kjenner alle og alle kjenner ham.

– Når Gabriela Koukaleva har en flis i fingeren så vet jeg det før alle andre.

Ikke alle dagene på skytebanen er som dagene i påskesol under VM i Hochfilzen. Mens kommentatorkollega Andreas Stabrun Smith sitter inne en oppvarmet kommentatorboks må Lunde ut i vær og vind.  Foto: Berit Roald, NTB scanpix

Det er snart 40 år siden han første gang var i Hochfilzen.

– Jeg gikk junior-VM her i 1978. Det gikk dårlig den gangen. Odd Lirhus vant, forteller han.

Han ble ikke noe mer enn en middels god skiskytter. Men han tok en utdanning innenfor idrett og endte etter hvert opp som trener.

Det var Ola Lunde som trente landslaget frem mot Nagano-OL, og han var skytetreneren til Ole Einar Bjørndalen i perioden inn mot OL i Salt Lake City i 2002.

Da NRK mente at de skulle ha ham med på alle renn, ble det til at han ga opp trenerarbeidet. Det ble ikke helt forenlig med kommentatorjobben at han samtidig var trener for løperne. Samtidig har han holdt på jobben som lærer i idrettsfag på Trysil videregående skole. Nå har han sagt opp sin faste stilling der.

Alle vil snakke skiskyting

Han har ikke angret noe selv om han er blitt et slags allemannseie. Han mener at han er lite bevisst sin egen kjendisfaktor. Han er tross alt ikke så veldig ofte på skjermen. Det er den stemmen fra Trysil folk kjenner.

– Det hender vel at jeg kan høre en «Midt i» når jeg møter nordmenn. Når jeg er ute på jobb er det mange som ønsker å snakke om skiskyting. Det er hyggelig det, sier han.

Men det finnes og situasjoner hvor det blir for mye selv for en sindig kar fra Trysil.

– Når du er i Ruhpolding med en haug fulle nordmenn, kan det være litt slitsomt innimellom. Der er jeg ikke så aktiv i matsalen lenger, kan du si.

En betydelig utvikling

Det er kjærligheten til sporten som driver ham frem, og kombinasjonen av utholdenhet og skyteferdigheter fascinerer mannen fra Østerdalen intenst. Han har sett en rivende utvikling i sporten og han er imponert over prestasjonene. Men han er samtidig ikke like sikker på at løperne er så mye bedre.

– Utstyret er utrolig mye bedre nå enn for bare ti år siden. De går raskere på ski, men jeg er ikke sikker på at de er like godt trent som for eksempel Ole Einar Bjørndalen i 2005.

Han ser ikke for seg den store revolusjonen innenfor sporten. – De skyter raskere enn før og de skyter godt. Jeg har flere ganger lurt på om man rett og slett skulle gjøre blinkene litt mindre og løypene litt lengre. Men det er nesten ingen som hører på meg.

Klar for nye utbrudd

Men det norske folk hører på ham. Torsdag klatrer han på nytt opp på en trekasse snekret av den tidligere skiskytterpresidenten Tore Bøygard.

Der hjemme sitter hundretusener og klirrer med kaffekoppen og håper på et utbrudd fra standplassens overvåkingssjef: «En fenomenal serie av Ole Einar. Nå går han for gull.»

Hør Nils-Ingar Aadne fortelle om hvorfor han la komikerrollen på is og satset som profesjonell langrennsløper i ukens Aftenpodden Sport:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

skiskyting