Russisk TV-kjendis i sorg etter Bjørndalen-beskjeden: – Nå er jeg bare lei meg

Ole Einar Bjørndalen (44) hylles som en legende i aviser rundt om i Europa etter at han ga seg som skiskytter.

En følelsesladd Ole Einar Bjørndalen avslutter skiskytterkarrièren på et pressetreff på Simostranda i Modum kommune.   Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

skiskyting

MOSKVA/TRONDHEIM: Noen av de største avisene i både Russland Sverige, Danmark og Tyskland skriver om Ole Einar Bjørndalens følelsesladde farvel med toppidretten, og de oppsummerer nordmannens lange karrière og mange medaljer.

Under en pressekonferanse i klubbhuset der det ble startet – på Simostranda i Buskerud – fortalte Bjørndalen tirsdag at helseproblemer er årsaken til at han legger opp. Han fikk hjerteflimmer under flere ulike episoder i sommer og i høst.

– Jeg skulle gjerne sagt at jeg var lei og mett, men det er jeg ikke. Jeg er like motivert, og skulle gjerne gått noen år til. Men jeg ønsker å trappe ned etter råd fra helseteamet og familien, sa Bjørndalen under pressekonferansen.

Bjørndalen er gift med hviterussiske Darja Domratsjeva, og er svært populær i Russland. Den russiske kommentatoren Andrej Sjitihin i Sport-Express mener at denne dagen er slutten på en storhetstid.

– Bjørndalen sluttet da han følte at han ikke lenger kunne lure naturen. Han er historiens største skiskytter. I 23 sesonger klatret han opp på seierspallen i internasjonale løp. Det høres utrolig ut, men det er sant, skriver avisen.

– Levende legende

De minner om at franske Martin Fourcade må fortsette å vinne minst frem til OL i 2022 for å måle seg med Bjørndalen.

– Det går ikke an å være lei seg når han slutter. Han har vunnet alt som er mulig og blitt en levende legende, fortsetter den største russiske sportsavisen i sin hyllest av Bjørndalen.

Den russiske skiskytter-kommentatoren Dmitrij Gubernijev la ut et bilde av seg og Bjørndalen på sosiale medier da nyheten ble kjent.

– Bjørndalen slutter. Jeg er i sorg. Jeg takker ham for alt han har gjort. Nå er jeg bare lei meg, skrev Gubernijev.

De siste ukene har den svært populære TV-kjendisen deltatt i president Vladimir Putins valgkamp.

Hylles i Sverige, Tyskland og Danmark

Den svenske avisen Expressen kaller Bjørndalen «en av skiskyttersportens aller største gjennom tidene» og skriver at han gir seg etter å ha blitt vraket fra OL-laget i Pyeongchang i år.

Aftonbladet har satt sammen en bildekavalkade med høydepunkter fra Bjørndalens karrière, med bilder fra blant annet OL i Nagano i 1998 og Sotsji i 2014.

Både tyske Bild og danske Ekstra Bladet kaller Bjørndalen en legende. Den danske avisen mener Bjørndalen gir seg etter «OL-ydmykelsen», og skriver at han nå setter stopp for en «strålende» karrière.

Bild på sin side skriver at Bjørndalens navn allerede er lansert som etterfølger til president i Det Internasjonale Skiskytterforbundet, Anders Besseberg.

– Jeg har fått mange tilbud, men jeg har ikke tatt noen endelig avgjørelse, sa Bjørndalen selv om hva fremtiden bringer.