Kristoff usikker på Tour-formen: – Men føler meg sterk nok til å ta en etappeseier

Alexander Kristoff vet ikke helt hvor han står dagen før dagen.

Bursdagsbarnet Alexander Kristoff brukte en snau time av sin 32-årsdag på å snakke med pressen på UAEs hotell ved flyplassen i Brussel timer før årets Tour de France trilles i gang. Kristoff blir UAEs hovedspurter i årets Tour ettersom Fernando Gaviria er skadet.  Foto: Kjetil Flygind

sykkel

BRUSSEL (Aftenbladet): – Jeg har fått trent alt jeg skal, vært frisk og rask og egentlig følt meg bra i det siste. Men jeg føler meg litt usikker på formen. Jeg følte meg ikke helt super i NM der jeg ikke klarte å henge med. Men dette er ikke NM. Jeg er trygg på at jeg skal kunne prestere her. Jeg trenger ofte litt tid på å kjøre meg helt i toppform, sier Kristoff.

Som svarer slik på spørsmål om han er god nok til å vinne sin fjerde etappeseier:

– Ja, jeg føler meg trygg på at jeg er sterk nok til det.

Et flyplasshotell like utenfor sentrum av den belgiske hovedstaden har vært UAE-lagets base siden tirsdag. Det er litt mindre masete her enn i sentrum av Brussel der det jobbes iherdig med å gjøre alt klart til lørdagens Tour-start, eller Grand Départ, som det heter på Tour-språket.

Kommunikasjonen og timingen var ikke helt god da UAE-laget møtte pressen fredag. Dan Martin (nr. to f.v.) kom på tiden, som eneste rytter. Alexander Kristoff (nr. to f.h.) dukket opp som nummer to (dog i feil T-skjorte ifølge ham selv), Jasper Philipsen (t.v.) og lagsjef Matxin Joxean Fernández (t.h.) sluttet seg også til, før italienske Fabio Aru kom noen minutter etter de andre.  Foto: Kjetil Flygind

Alexander Kristoff feiret 32-årsdagen her fredag samtidig som de siste planene før lørdagens åpningsetappe ble lagt. Kristoff er klar for sin syvende Tour-start. Han står med tre etappeseirer. Den siste kom i Paris på Tourens avslutningsetappe i fjor.

I år er det Brussel som har fått æren av å åpne treukersrittet med to etapper før feltet suser inn i Frankrike.

Først venter 194,5 kilometer lørdag, som fort kan ende i en massespurt, søndag er det 27,6 kilometer med lagtempo i flotte omgivelser på menyen.

Nye oppgaver

Sesongens mål var vårklassikerne og VM i England i september. I Tour de France skulle han «bare» være spurtopptrekker for UAE-lagets nye frontmann Fernando Gaviria.

Men sykkelstjernen fra Colombia er ikke med grunnet en kneskade. Derfor får Kristoff jobben med å spurte også i år.

Med seg får han to debutanter: Sven Erik Bystrøm (27) og belgiske Jasper Philipsen (21). Begge får klare oppgaver med å hjelpe Kristoff. Philipsen, som egentlig var reserve, blir Kristoffs opptrekker.

Oppladningen og forberedelsene har ikke vært ideelle for UAE.

– Vi er nok litt uforberedte når det kommer til spurtene. I år var jeg innstilt på å være opptrekker, men nå blir det ikke sånn likevel. Det er jo morsommere for min del, og sikkert for nordmenn som ser dette på TV, men jeg må stille om litt mentalt, sier Kristoff.

Alexander Kristoff på lagpresentasjonen på Grand Place i Brussel torsdag kveld. 75.000 tilskuere fulgte seansen.  Foto: Thomas Maheux / ASO

Det er spesielt tre mann som nevnes som de klare favorittene i spurtene: Dylan Groenewegen (26), Caleb Ewan (24) og Elia Viviani (39). I tillegg lurer Peter Sagan i buskene. Og Kristoff kan man heller aldri avskrive.

I fjor var han litt bak de raskeste, selv om han leverte topplasseringer på løpende bånd. Vant gjorde han da rytterne var seige og slitne inne i Paris.

Det handler om å stå distansen, det gjør Kristoff. Og kanskje kan han få en pangstart? Avslutningen på lørdagens etappe er i slak motbakke. Da er krefter like viktig som fart.

– Vi har syklet avslutningen på trening, bekrefter Kristoff lurt.

Slik ser Tour de France 2019 ut.  Foto: letour.fr

Seieren i fjor var viktig

Han er den siste som har vunnet en etappe i Touren. Han er usikker på hvor mye det har å si når alle rytterne står på start lørdag.

Men det var viktig for Kristoff, om ikke noe annet.

– Resultater er ferskvare, det er ikke så ferskt lenger at jeg vant i Paris. Men det er noe jeg vil huske så lenge jeg lever. Og det var viktig for meg å få en etappeseier her igjen. Du måles jo litt ut fra hvordan du gjør det i Tour de France, så det er ingen tvil om at det betyr litt, sier han.

I Brussel møtte han de 25–30 fremmøtte journalistene sammen med Jasper Philipsen, Dan Martin, lagets sammenlagtkandidat, Fabio Aru og lagsjefen Matxin Joxean Fernández.

Fernández ønsker seg seirer når han setter seg i en av lagets følgebiler i Brussel lørdag.

Hans beste kort på åpningsetappen er Alexander Kristoff.