Nå vil franskmenn ha en syklist å rope «Allez les Bleus» til

Opp til Mûr-de-Bretagne skal et land i fotballrus få mer å juble for.

Julian Alaphilippe omringet av autografjegere og journalister før den femte etappen fra Lorient til Quimper onsdag. Torsdag er det han store første mulighet.   Foto: Fredrik Varfjell / BILDBYRÅN NORWAY

sykkel

QUIMPER: «Allez les bleus» ble hoiet fra ut i natten i Tour de Frances sykkelbyer natt til tirsdag. Det handlet om fotball. Ikke sykkel.

Mens det franske fotballandslaget får hele Tour de France-landet til å puste fotball, snakke fotball elske heltene, så må de franske syklistene finne seg i at fotballskyggen faller på dem.

Helt til de vinner vel å merke. Og torsdag har de muligheten til å ta årets første etappe seier.

Sammenlagtseier har ingen franskmann vunnet siden 1985.

Det har vært 33 smertefulle år for de sykkelinteresserte. Derfor har det handlet om å vinne de litt mer monumentale etappene.

Fransk favoritt

Den franskmannen som alle ser på torsdag, er Julian Alaphilippe. Han er en av favorittene til å vinne sammen med Alejandro Valverde, Vincenzo Nibali,

Thor Hushovd er på plass i Tour de France som ekspert for TV 2. Han blir til stadighet gjenkjent når han dukker opp på start og etter målgang. Han har fortsatt et stort nettverk i sykkelmiljøet.   Foto: Fredrik Varfjell / BILDBYRÅN NORWAY

Som torsdagens etappe fra kystbyen Brest til landsbyen Mûr-de-Bretagne. Den er ikke syklet så mange ganger i Tour de France, men har allerede fått en høy status. Dessuten er innbyggerne i Bretagne kjent for å være mer lidenskapelig sykkelinteressert enn i andre deler land.

Og når den fryktinngytende bakken opp til mål skal sykles to ganger torsdag, kommer løypa til å være omkranset av store mengder tilskuere. De franske syklistene vil få sine «Allez-rop» som skal hjelpe dem til den første franske seieren.

– Det er alltid et ekstra press på de franske rytterne i Tour de France. Det kreves etappeseiere, sier Thor Hushovd som har syklet i årevis for et fransk lag.

Rett opp uten svinger

Mûr-de-Bretagne er en liten landsby som ligger på en liten bakketopp. Nærmest en fjelltopp. Etappens avsluttes med at rytterne skal to ganger opp en bakke som er tøff.

Dette er den første store utfordringen for dem som har sammenlagtseieren i tankene.

– Etappen avsluttes med en klassikerbakke som er viden kjent i sykkelhistorien. Det er det hardeste fjellet i denne delen av Frankrike. Den er bratt også går den bare rett opp uten svinger. Du føler at det er hardere enn det ser ut.

For tøff for norske håp

Hushovd føyer gjerne til Philip Gilbert på listen over favoritter til å vinne etappen.

– Den som vinner er en som ikke er redd for å angripe og som tåler denne typen bakker, sier Hushovd til Aftenposten.

De norske håpene har neppe noen som helst muligheter.

– Den bakken blir for tøff for meg, slår både Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff fast.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

sykkel