- Hemmeligheten? Jeg har blitt eldre

Noriaki Kasai (41) øverst på pallen for første gang på ti (!) år under elendig norsk dag i Kulm.

SMØRBLID: Noriaki Kasai herjet i Kulm.  Foto: Kim Nygård, Adresseavisen

vintersport

KULM (adressa.no): Han var en veteran den gangen, også, japanske Noriaki Kasai, der han som 31-åring sto øverst på pallen i verdenscuprennet i Park City, USA, i februar 2004. Da hadde den meritterte japaneren akkurat vunnet sitt 16. verdenscuprenn, og tenkte nok at den neste seieren ventet rett rundt hjørnet.

Vel.

Kasai har ventet. Og ventet. Og ventet. Og samtidig: Nektet å gi seg. Men ca klokken 16.00 lørdag 11. januar 2014, som 41-åring, var ventetiden over.

I skiflygingsrennet her i østerrikske Kulm var nemlig japaneren i egen klasse, og vant med over ti poeng til slovenske Peter Prevc. Hjemmefavoritt Gregor Schlierenzauer tok tredjeplassen.

Ingen over 200 meter

Da hadde Kasai hoppet 196 og 197 meter i et renn uten et eneste hopp over 200-metersgrensen.

Etterpå var den til vanlig blide veteranen om mulig enda blidere.

— Jeg har trodd på at jeg skulle komme tilbake hele tiden. Nå skjedde det. Dette er min store dag, og en dag jeg kommer til å huske svært lenge, sa han under pressekonferansen etterpå.

- Hva er hemmeligheten? Du er tilbake etter ti år?

— Hemmeligheten? Jeg har blitt eldre, gliste Kasai.

Samtidig lettet han litt på sløret angående hvorfor han nå er tilbake, etter flere sesonger i skyggenes dal.

— Jeg har ikke vunnet VM eller OL-gull. Det har hele tiden vært motivasjonen min i alle disse årene. Nå vant jeg i dag, og håper å gjøre det samme under rennet i morgen, sa han – vel vitende om at Sotsji er under en måned unna.

Skuffet Fannemel

Mens japaneren kunne glise, var det mutte norske ansikter å se nede på sletta. På en helsvart norsk dag endte Anders Fannemel nede på 20. plass, mens Rune Velta ble nummer 26. Daniel Tande, Robert Johansson, Ole Marius Ingvaldsen og Andreas Stjernen kom ikke til finaleomgangen.

— Dette er ikke godt nok. Skuffende, medgir Fannemel, og sier kun de minst rutinerte av de norske fortjener godkjent-stempelet.

— Ellers kunne både jeg og laget prestert bedre. Vi får forsøke å heve oss til i morgen, sier han.

Søndag er det nytt renn i Kulm.

SKUFFET: Anders Fannemel hadde ingen stor dag og ble nummer 20.  Foto: Kim Nygård, Adresseavisen