- Så flink du var, pappa

Anna (4) og 14.000 trøndere strålte over pappas største verdenscupseier.

Anna (4) var fornøyd med pappa Anders Bardals seier.  Foto: Morten Antonsen

vintersport

TRONDHEIM (adressa.no): — Han var flink, sier en nokså sjenert, men smørblid fireåring på direkte spørsmål fra adressa.no

Og var nok helt enig med pappa Anders Bardal, somkalte triumfen i Granåsen sin aller største verdenscupseier.

Etter å ha holdt hodet kaldest av alle da han satte igjen som nest sistemann etter 1. omgang. På hjemmebane. Med 14000 som heiet aller mest på nettopp ham.

Og for å ta det litt videre: I bakken hvor han har den norske bakkerekorden på 146 meter. I bakken hvor han har hoppet flest ganger gjennom hele sin karriere. Og i bakken som er under fem kilometer fra hjemmet på Havstein.

- Dette er selvfølgelig den største verdenscupseieren min (han har syv totalt). Det er på hjemmebane, med så mye folk, og også kjentfolk på tribunen. Nei, dette var morsomt, sier han til adressa.no.

- Var ikke sikker

For der flere av favorittene sviktet, sto Bardal som en påle. 136, 5 meter i 1. omgang. 131 meter i 2, omgang, under dårligere forhold. Men det spilte ingen rolle da Roman Koudelka fra Tsjekkia sviktet etter ham. Dermed: ”Ja, vi elsker” og strålende stemning i Granåsen.

- Jeg skjønte ikke på noen som helst måte at jeg kom til å vinne i landingen. Men da jeg så ett-tallet på storskjermen, kom godfølelsen, sier han – som ikke fikk gå i fred etterpå.

Det var Bardal folk hadde kommet for å se, og etterpå tok da 31-årinen seg også tid til alle som ville gratulere.

— Jeg hørte jubelen da jeg satt på toppen. Arrangøren har gjort en kjempejobb med å få til anlegget, og med de værmeldingene er det fantastisk at det kom så mange.

- Selvfølgelig skal Granåsen fortsette å arrangere verdenscup, smiler han.

Rolig feiring

Så var det kanskje heller ikke så rart at Bardal tok seg litt ekstra god tid etter seieren.

For mens konkurrentene rykket rett ned til sentrum og hotellene sine før avreise videre til Oslo og Holmenkollen i morgen, kunne Bardal nærmest spasere hjem med skiene over skulderen.

Han og familien bor på Havstein, fem kilometer unna. I kveld kunne han derfor reise rett hjem i stedet for å ta inn på hotell, og den rolige familiemannen hadde allerede planlagt feiringen etter seieren:

— Jeg har en – 1 – øl stående i kjøleskapet. Jeg skal feire med den, smiler han – vel vitende om at det er renn i Holmenkollen på søndag.

Den ene ølen fortjener han også, skal man tro trener og lagkamerater:

— Helt fantastisk at han slår til slik på hjemmebane, sier Andreas Stjernen, som ble nummer 19. - Anders er ganske tøff i hodet. At han klarer å prestere på dette nivået her, når det gjelder. Det er imponerende og veldig spesielt, sier landslagstrener Alexander Stöckl.

— Klart det er spesielt for han å vinne foran et så entusiastisk hjemmepublikum, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.

Topp fem sammenlagt

Da Bardal kom seg hjem og sjekket verdenscuplista, kunne han se at han også hadde klatret forbi Gregor Schlierenzauer i sammendraget.

Nå er han nummer fem totalt, etter å ha stått over syv renn på grunn av OL-satsingen.

Men akkurat de syv rennene tenkte nok ikke Bardal på fredag kveld. Da handlet det meste om jubelbruset fra 14000 i Granåsen. På sin egen hjemmebane.