50 plasser opp for Velta

Sist helg ble han nummer 54 i kvaliken i Klingenthal. Fredag kveld ble Rune Velta nummer fire i verdenscuprennet i Kuusamo.

STERK: Rune Velta leverte en godt gjennomført konkurranse i Finland.  Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix

vintersport

KUUSAMO (Aftenposten.no): – Det var 50 plasser opp fra forrige helg, jublet Velta i intervjusonen etter å ha blitt nummer fire i Kuusamo.

Han var nummer tre etter den første omgangen.

Men at han falt ned én plassering i finaleomgangen la ingen demper på stemningen.

– Jeg må være fornøyd med dette. Forrige helg ble jeg nummer 54 i kvaliken i Klingenthal. Å bli nummer fire i rennet i dag er et stort sprang opp. Jeg føler at jobben jeg har gjort den siste uken har vært bra. Jeg dro rett fra Klingenthal til Vikersund og hoppet der mandag og tirsdag. Der fant jeg frem til de tingene jeg kan. Det er bedre enn å prøve på noe nytt, sa Velta.

Kjemper for OL-plass

Norge hadde sine tre mest rutinerte og antatt beste hoppere – Anders Jacobsen, Anders Bardal og Tom Hilde – igjen hjemme i Norge. Men Rune Velta sto frem i fraværet til lagets tre største stjerner.

– Hvordan ser du på OL-mulighetene?

– Det er litt tidlig å si. OL er jo ganske lenge til og uttaket er neppe klart før det gjenstår et par uker. Jeg må vise at jeg er god nok, noe jeg følte at jeg var i dag. Men jeg må holde en god form gjennom hele sesongen. Det er viktig å prestere rett før OL også.

– Hvordan føler du selv at du er på rangstigen med tanke på en OL-plass?

– Vi har tre ganske rutinerte hoppere som har en del flere hopprenn på dette nivået enn resten av gjengen. Jeg føler meg som en utfordrer bak de tre. Jeg har veldig lyst på en OL-plass, men vet hvor hardt de jobber og hvor vanskelig det er.

Det er kun fire som får hoppe i OL. Og Velta har ikke lyst på en reprise fra VM i Val die Fiemme.

– Da var jeg femtemann på laget og satt stort sett og så på TV på hotellrommet. Det var ikke noe artig.

Sterk debutant

Gregor Schlierenzauer hoppet seg opp fra 15.-plass og vant rennet. Det var østerrikerens verdenscupseier nummer 51. Det er meget imponerende ettersom skihopperen kun er 23 år gammel.

Robert Johansson fikk sjansen i fraværet til Jacobsen, Bardal og Hilde. I første omgang svevde han ned til 140,5 meter. Det holdt til en sjetteplass. Men finalehoppet var svakere og det ble til slutt 13. plass.

Men Johansson var fornøyd med det resultatet i verdenscupdebuten.

Det var også landslagstrener Alexander Stöckl som fulgte rennet fra TV-stolen.

– Gratulerer Rune og Robert. God jobb, tviret han.

Det blir nytt renn i storbakken i Kuusamo lørdag ettermiddag.