Den norske skøyteløperen tok et humoristisk grep for å løfte sporten. Nå har han fått tilbud fra utlandet.

Se den morsomme musikkvideoen som har fått oppmerksomhet også utenfor landegrensene.
vintersport

Mange husker sikkert Atle Vårvik fra skøytebanen. Han deltok i VM i Alma Ata i 1988, OL i Albertville 1992 og 1994 på Lillehammer. Han ble ekstra kjent da han gikk med en aerodynamisk drakt formet som en Donald-figur.

Nå er Vårvik igjen på banen, men denne gangen er det sønnen Kristian (24), som er skøyteløper og hans bror Johann (22) som har tatt innersvingen på mange. Hør bare her:

– Jeg satt alene på en langtur på sykkel og tenkte: Hva skal jeg finne på for å bidra til å løfte skøytesporten? Det må være noe kult.

Det må være en fengende sang som kan bli en hit.

Kristan Vårvik bestemte seg for å lage musikkvideo sammen med broren. Den yngste har vært produsent, og brukt hundrevis av timer. Den eldste hadde ideen, har skrevet sangen og synger. To andre filmbrødre, Elias og Mauritz Brekke Solberg fra Trondheim, har bidratt for å få et godt produkt.

– De var reale og hjalp oss for en symbolsk sum, forteller Kristian.

Mauritz sto for filming og foto og Elias var regissør og sto for redigering.

Kristian Vårvik ville løfte skøytesporten. Resultatet ble en humoristisk og fengende musikkvideo.  Foto: Mette Bugge

Nederlenderne liker den

Videoen ble lansert på Youtube for få dager siden. Snart kom meldingene fra Nederland om at den er i ferd med å ta av. Nederlenderne, som digger denne idretten, gir tommelen opp for den norske musikkvideoen. En skøytekanal på nett har allerede spurt om det er mulig å lage en tilsvarende video for dem.

– Dette er bare noe vi kunne drømme om, men nå skjer det, sier Kristian Vårvik.

Han opplyser at han ønsker å vise at skøytesporten er mer enn det som mange oppfatter.

– Jeg vil vise at skøyteløpere er spennende og artige folk, og at skøytesporten er en artig idrett.

Har trent 1000 timer i året

Vårvik har gått på skøyter fra han var ni år, da han ble inspirert av en skøyteløper fra Nederland under OL i Salt Lake City.

Som junior hadde han gode tider, som senior har det vært litt tråere, selv om han har vært med i NM siden 2009 og satser videre.

– Det er ikke det at jeg ikke trener. Jeg har trent 1000 timer i året, sier utøveren fra Trondhjems skøyteklubb, som har brukt mange timer på Leangen skøytebane.

Elsker å underholde

– Det å lage video, og forskjellig underholdende ting, har vært min greie. Jeg har alltid vært utadvendt og litt gal. Derfor stilte jeg meg for tre uker siden opp i Nordre gate i Trondheim med skøytetrikot og gitar og sang og spilte i 45 minutter for å samle inn penger til Norges Skøyteforbund. Det kom inn 132 kroner, ler Vårvik.

Han håper at en slik musikkvideo skal få sporten frem i lyset, og at sponsorer skal se at dette er et godt produkt. Ikke på mange år har skøyteeliten levert så sterke resultater som de siste årene, blant annet med VM-sølv til Håvard Lorentzen i sprint.

Denne uken og neste er Kristian og de på landslaget samlet i Vikingskipet, og trønderen håper at alle aktive vil gå og nynne på sangen.

– Kanskje du heller skal bli sanger?

– Jeg synes det er veldig artig med musikk og har utviklet meg ved hjelp av sangpedagog. Men jeg er ikke den mest musikalske i dette prosjektet. Det er broren min med artistnavnet Springbay (Vårvik). Han gikk på skøyter da han var liten, men har for lengst lagt opp.

Må ha det gøy

Foran oppkjøringen til denne sesongen har Vårvik vært med Jevnaker skøyteklubb.

– Jeg har bestemt meg for at i år skal jeg fokusere på å ha det artig, gjøre enda mer av det jeg har lyst til å gjøre. Da passer en slik musikkvideo fint inn.

Kristian Vårvik brenner for å gi noe tilbake til skøytesporten, selv om han ikke er representasjonsløper.

– Jeg synes det er trist at utøvere må finansiere verdenscup og treningssamlinger selv. Det burde vært flere sponsorer.

Atle Vårvik er imponert over jobben sønnene har gjort med videoen. Her er han sammen med Johann Olav Koss etter å ha vunnet Idrettsgallaens hederspris i 2015.  Foto: NTB scanpix

Pappa er stolt

Atle Vårvik roser sønnene for dette initiativet.

– Det er kjempeartig og noe de har holdt på med de to, uten min innblanding. Når de har en far som har startet den ideelle stiftelsen MOT, vært med i OL og gått med Donald-drakt, har de fått noen kommentarer. Nå har de en helt egen greie, og den er nyskapende på sin måte.

Pappa Atle har også gjort mye for å skape interesse rundt skøytesporten. Her fra 1994 da han prøvde en «Donald Duck-drakt»  Foto: NTB Scanpix

Pappa Vårvik la opp etter OL på hjemmebane i 1994. Han minner om at det er 30 år siden Aftenposten laget en sak om ham, der han hadde skrevet en lapp med pappa på drakten sin.

– Pappa var sponsor. Jeg var på siden av forbundsgruppen da jeg kvalifiserte meg til VM i Alma Ata.

Atle Vårvik mener selv at 8. plass sammenlagt i verdenscupen totalt på 5000 meter, er blant hans beste prestasjoner. Det skjedde i 1994.

– Det jeg synes er så fint er at Kristian ikke vet hva godt han skal gjøre for norsk skøytesport. Derfor håper jeg at dette gir resultater.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

vintersport