Denne mannen avverget det som kunne blitt en alvorlig ulykke

Hopperen Johann André Forfang slapp med skrekken i Vikersund-bakken.

Thomas Hörl er smøresjef/teknikker på hopplandslaget. Det var han som oppdaget den kritiske feilen på utstyret til Johann André Forfang.  Foto: NTB Scanpix

vintersport

Vikersund (Aftenposten): Norgesservicemann Thomas Hörl fant i pausen under fredagens renn ut at begge skoene til Forfang var sprukket i det bakre bindingsfestet.

Konsekvensene kunne blitt kritiske.

— Det kunne blitt en veldig stygg ulykke. Vi var heldige. Jeg pleier ofte å sjekke utstyret nøye, sier Hörl.

Hopperne fester skoene i en binding foran og en bak. Mens skoene foran låses i en klemme, dytter hopperne inn en klips i et feste bak på skoen.

Da dette festet på Forfangs sko var defekt, kunne det ha ført til at klipssen falt ut i luften. Da ville hopperne fått skiene rett i fleisen, og det er umulig å holde balansen i svevet.

— Forfang ønsket å bytte ski, så jeg bare sjekket om bindingen på de nye skiene passet i skoen. Jeg så at noe ikke var helt riktig der. Da jeg tok ut klipsen, så jeg at festet var litt ødelagt.

— klipsen kunne falt ut. Det er ikke så veldig bra i skiflyvning, forteller han og fortsetter:

— Utstyrsleverandøren har laget en adapter hvis noe slikt skal skje. Jeg måtte tilpasse det litt, men vi hadde veldig dårlig tid. Vi hadde bare 20 minutter på å fikse skoen. Og hvis man fikser på ene skoen, så må man fikse på begge, så man har samme på begge. Det var litt travelt. Men det fungerte til slutt. Ingen ble skadet. Han gjorde et bra resultat. Også i dag, da han hoppet seg opp på podiumet. Det var en helt perfekt dag.

Forfang takker servicemannen.

Johann André Forfang ble nummer to i Vikersundbakken lørdag.  Foto: NTB Scanpix

— Det kunne endt katastrofalt. Mister man skien i luften så er jo ikke det bra, det har vi sett tidligere, sier Forfang.

Føler seg trygg

Det skjedde blant annet med slovenske Anze Lanisek i Kuusamo for halvannet år siden. Han kom seg raskt på beina igjen uten alvorlig skader.

Noe lignende skjedde med Lukas Müller i skiflyvningsbakken i Kulm tidligere i år. Müller hoppet ut av den ene skoen, og fikk den ene skien rett i fleisen før han gikk rundt og landet på nakken. Müller er i dag lam.

Forfang lot seg likevel ikke affisere av feilen tross av at konsekvensene kan være store.

— Thomas Hörl står og undersøker utstyret vårt godt, så jeg føler meg veldig trygg, beroliger Forfang, og retter en takk til servicemannen.

Hörl er en tidligere østerriksk skihopper, og hadde verdensrekorden i to dager etter et hopp på 224,5 meter 16. mars 2000.

Sjefen imponert

Fredag lappet Hörl sammen skoen med en aluminiumspatent. Før lørdagens renn byttet Forfang støvler. På tross av det var Forfang svært nære sin første seier i verdenscupen, men i veien sto suverene Prevc.

— Det var ordentlig godt å levere to gode hopp. Nå har jeg en tredje og en annenplass, så det begynner å bli nære den første, sier Forfang.

Denne 23-åringen fra Slovenia er verdens desidert beste skihopper. Peter Prevc har vunnet 10 av 18 verdenscuprenn denne sesongen. Vinner han fire av de 12 siste er han historisk.  Foto: NTB Scanpix

23 år gamle Prevc tok sin tiende verdenscupseier denne sesongen – av 18 mulige. Verdens beste skihopper er i ferd med å skrive seg inn i historiebøkene. Rekorden for antall seiere pr. sesong tilhører Gregor Schlierenzauer. Han vant 13 seiere i 2009.— Det er bare å ta av seg pannebåndet og bøye seg det, sier sportssjef Clas Brede Bråthen, mens han bokstavelig talt gjør nettopp det.

Har du fått med deg denne?

Under gårsdagens renn ble bakvinden bare sterkere og sterkere. Verdensrekorden sto aldri i fare. Meteorologisk institutt melder til Aftenposten at værvarselet for søndagens konkurranse er uvanlig stille vind.

Så gjenstår det å se om rekorden kan trues. Skal det skje må det være oppdrift, rett fart og en hopper som tør å stå på.

Forfang ble hverken skremt av utstyrsfeilen eller av fallet i Kulm, og tar gjerne hopp ned på 250 meter.

— Det er flatt, men vi får se. I Kulm skulle jeg i hvert fall ikke gi meg. Og der hadde jeg for høy hastighet. Hvis det er perfekte forhold i Vikersund skal man klare å stå på ny verdensrekord, sier han.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport som denne uken handler om dopingspørsmål mot norsk dominans, svensk ski-tyveri i Kollen og Høgmos ferd mot giljotinen:

Utforsk tema:
vintersport