Derfor er Forfang-triumfen bare starten på eventyret

KOMMENTAR: I en alder av 20 år, åtte måneder og seks dager tok Johann Forfang for første gang turen helt opp på toppen av pallen i et verdenscuprenn. Det neste steget — å bli verdens beste skihopper over tid – er ikke bare en drøm for Johann, men et reelt og realistisk mål.

TRIUMFERTE: Johann Forfang tok sin første verdenscupseier lørdag.  Foto: FIS/Norges Skiforbund

vintersport

Han er ikke lenger kun Slettaelva og Tromsøs store sønn. Seieren i tyske Titisee-Neustadt lørdag ettermiddag befester Johann Forfangs posisjon som en av de største hopp-profilene på landslaget.

— Johann kan bli større enn Bjørn Wirkola, og har potensial til å bli en stor profil for Norge, sa sportssjef Clas Brede Bråthen til meg i lobbyen på hotellet ved hoppbakken i Holmenkollen for en måned siden. Det forteller litt om troen internt i hoppmiljøet om hvilke ambisjoner som ligger for tromsøværingen som er bosatt i Trondheim.

På en dag som denne er det lett å bli historieløs og hamre ned klisjeer uten mening. Men lørdag 12. mars 2016 vil for alltid stå igjen som den dagen Johann Forfang fjernet en hver tvil om hvilken idrettsutøver fra Tromsø som er størst igjennom tidene.

Jeg vil ikke ta noe fra prestasjonene store idrettsutøvere som hundekjører Anita Andreassen, svømmer Noel Pedersen, friidrettsutøverne Martin Rypdal, Jim Johansen og Henry Olsen, taekwondoutøverne Vibeke Jensen og Hanna-Kirsti Schrøder, skytter Anton Dahl og fotballbrødrene Roger og Steinar Nilsen har gjort som flotte representanter for byen internasjonalt.

Prestasjoner kan måles etter mange barometer, men sterke resultater i internasjonale konkurranser anser jeg som større enn nasjonale. Lørdagens verdenscupseier av Johann Forfang er i mine øyne så eksepsjonell at han i mange år framover vil være den største utøveren fra Tromsø.

Og lørdagen triumf er heller ikke bare et lykketreff. For maken til stabil hopping siden han hoppet for første gang i verdenscupen før jul i 2014 er det få som har gjort etter han.

I inneværende sesong har Johann Forfang hoppet 30 konkurranser individuelt og i laghopping. Ved ni anledninger har han vært topp tre. Enda mer oppsiktsvekkende er det at bare fire ganger av de 30 konkurransene har Johann vært utenfor topp ti.

Reisen mot den etterlengtede førsteplassen har vært spennende å følge. Aldri var jeg likevel i tvil om at Johann fra den lille gatestubben Vierringen øverst på Slettaelva skulle lykkes med å ta en verdenscupseier.

Rune Robertsen, sportsredaktør hos iTromsø. 

Jeg møtte 20-åringen senest i Holmenkollen for en måned siden. Da snakket vi litt om hvordan han skulle klare å ta det siste steget til topps.

Tryggheten og selvsikkerheten gjennomsyret Johann Forfang da han forklarte planene videre på hotellet noen hundre meter fra bakken. Lørdagens fantastiske milepæl er et resultat av hardt arbeid gjennom mange år. Helt fra han som ungt talent flyttet til Trondheim som 15-åring for å satse på idretten sin har han dag for dag bygget seg opp til å bli en klassehopper.

Jeg tror eventyret Johann Forfang akkurat er startet fordi ingenting tilsier at han skal slutte å være så stabil som resultatene hans vitner om. Best i verden over en hel sesong og individuelle VM-gull er nye naturlige mål. Dit tror jeg Johann havner før vi vet ordet av det.