For én uke siden tok han NM-sølv. Nå er Forfang ferdig i verdenscupen frem til VM

Johann Forfang (21) og tre andre profilerte hoppere må trene hjemme frem til en eventuell plass i troppen til VM i Lahti.

NM-PALLEN: Sølvvinner Johann Forfang, gullvinner Daniel Andrè Tande og bronsevinner Andreas Stjernen på pallen under NM i stor bakke forrige onsdag. Nå vrakes førstnevnte fra mer verdenscup før VM i Lahti med begrunnelse i at han trenger mer trening.  Foto: Wold, Ole Martin / NTB scanpix

vintersport

Det er den klare beskjeden som hopplandslaget melder på sin Twitter-konto i ettermiddag.

«Johann Forfang, Anders Fannemel, Tom Hilde og Joachim Hauer må bli hjemme og trene før VM,» står det, oversatt til norsk, i den engelskspråklige meldingen.

Kvartetten ble henholdsvis nummer 26 (Forfang), nummer 22 (Fannemel), nummer 30 (Hilde) og nummer 42 (Hauer) i gårsdagens verdenscuprenn i tyske Willingen.

Det er også med en beskjed fra landslagstrener Alexander Stöckl til meldingen.

«Alexander Stöckl sier at laget må forbedre seg og bruke tiden frem til Lahti på å forberede seg før de kan konkurrere i verdenstoppen igjen.»

– Var ikke planen

Stöckl har ikke vært tilgjengelig for utdypende kommentar i kveld. Sportssjef Clas Brede Bråthen sier imidlertid:

– Slik det er nå, så kan det fort bli slik. For en uke siden var ikke dette planen heller, men nå har vi bestemt oss for at dette blir opplegget.

– Det handler om at vi føler at de som blir hjemme har et høyere potensial som de ikke har fått ut i det siste, legger sportssjefen til.

Mister mange renn

Det betyr at hele seks potensielle individuelle verdenscupkonkurranser ryker for de nevnte hopperne. Det er doble konkurranser i Oberstdorf, Sapporo og Pyeongchang de neste par ukene.

– Vi har erfaring som tilsier at det beste er å ta dem ut. Slik at de skal få på plass de tingene som får dem til å fly bakken ned igjen. På én god dag på Lillehammer kan man få like mange hopp som man kan få under hele det programmet der, sier Bråthen med adresse til de seks konkurransene.

At Forfang vrakes kun fem dager etter NM-sølvet, blant annet foran Andreas Stjernen, som får fortsatt tillit på verdenscupnivå, forklarer Bråthen slik:

– Det var verdenscup i Willingen nå, hvor Stjernen var et godt stykke foran. Vi tror dessuten at Forfang har et langt høyere potensial enn det han har fått ut nå, og vi vil alltid gjøre det vi mener er best for utøveren, sier Clas Brede Bråthen.

Ikke alle til VM

Kun tre av årets faste v-cuphoppere, Daniel Tande, Andreas Stjernen og Robert Johansson får dermed fortsette å hoppe verdenscup frem mot VM.

Til VM reiser Norge med fem eller seks mann, men troppen må slankes til fem uansett etter første trening.

– De aktuelle hopperne til VM er de syv som hoppet i Willingen (altså de fire nevnte som må hoppe treningshopp frem mot VM - og de nevnte tre), sier Bråthen.

– Vi vil se på hvem som bruker denne tiden best.

Johann Forfang har ikke besvart iTromsøs henvendelser i kveld.´