Forfang etter rekordhelgen: - Hvis verdensrekorden skal slås på en forsvarlig måte, må bakkene bygges om

Johann Forfang mener grensa er nådd for hvor langt det kan hoppes for skieliten.

Japanske Noriaki Kasai, til venstre, ble nummer to. Her gratulerer han Johann Andre Forfang som ble nummer fire i Vikersundbakken søndag.  Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

vintersport

VIKERSUND: Etter å ha strukket seg ned til 245,5 meter i sitt siste hopp i Vikersund jakter tromsøværingen fortsatt nye rekorder. Prestasjonen betød fjerdeplass i rennet, bare 1,7 poeng bak tredjeplassen, og en sjetteplass totalt i den ti dager langt Raw Air-konkurransen.

Det skjedde dagen etter at lagkamerat Robert Johansson og tyskeren Stefan Kraft forbedret verdensrekorden to ganger, med en halv times mellomrom i den samme bakken. Kraft har nå rekorden på 253 meter. En rekord Forfang ikke tror blir tatt når hopperne kommende helg skal til skiflyvningsbakken i slovenske Planica.

- Rekorden der er 248,5 meter, så jeg blir overrasket hvis noen tar rekorden som ble satt i helga i Planica, sier Forfang til iTromsø.

- Prøvehopperen stoppet på 240 meter

Hoppet på 245,5 meter i Vikersund kom 364 dager etter at Forfang hoppet 245 meter nettopp i Planica. Selv har han mål om å hoppe enda noen meter lenger enn det, men tror ikke det vil bli satt så veldig mange flere verdensrekorder – ennå.

- Jeg tror ikke bakkene tåler så mye lengre hopp. Hvis verdensrekorden skal slås på en forsvarlig måte, må bakkene bygges om, sier Forfang til iTromsø.

- Når du ser på bakken i Vikersund er den nærmest paddeflat på 250 meter. Han ene prøvehopperen som falt i helga stoppet jo opp på 240 meter, sier Forfang videre.

Dersom det gjøres ombygginger mener han grensene kan trekkes enda lenger.

- Slik det er med utstyr og teknikk kan vi egentlig hoppe uendelig langt. Det er bare bakkene som begrenser oss, mener Forfang.

Trodde han hoppet lengre

Reaksjonen da han så tavla med sin nye personlige rekord forteller litt om ambisjonsnivået til tromsøværingen.

- Jeg trodde først at det var lengre enn det faktisk viste seg å være. Jeg vil ikke si at jeg er skuffet, men jeg trodde det kunne vært 247 eller 248 meter, og jeg så 250-meterslinja rett foran meg. Jeg vil presse den grensa enda noen meter fordi jeg vet det er mulig, sier Forfang.

Han erkjenner at han blir «litt skremt» av å hoppe så langt.

- Man feiger litt ut, og det er derfor du ser mange ikke klarer å ta ordentlig nedslag. Møter man bakken i den hastigheten vi har, begynner man å rygge, sier hoppstjernen.

Lite hvile

Han håper den ti dager lange konkurransen som har vært innom Holmenkollen, Lillehammer og Trondheim før Vikersund fortsetter.

- Det kjennes at man har hoppet i mange dager i strekk, men jeg har taklet det bedre enn jeg trodde. Før konkurransene var jeg spent på om man klarte å opprettholde overskuddet til å konkurrere. Svaret på det fikk du i helga. Det var jo utrolig mye bra hopping. Denne turneringen har en verdig plass i terminlista, sier Forfang, som reiste hjem til Trondheim søndag kveld.

Der blir han bare i drøye to dager.

- Onsdag drar jeg av gårde igjen, Kvaliken i Planica er allerede torsdag, forteller Forfang.

Stor supportergjeng

Etter en svært utfordrende første del av sesongen der han ble vraket til blant annet hoppuka har formen virkelig kommet til VM i Lahti og Raw Air.

- Denne sesongen har jeg ikke vært stabiliteten selv. Raw Air var ett av målene mine, og derfor er jeg veldig fornøyd med en sjetteplass totalt.

I Vikersund hadde han en voldsom støtte fra familie og venner.

- Familien min, kjæresten og hennes familie, gudforeldre, tanter og onkler var med. I tillegg var det 70 stykker fra bedriften Cinderella som sponser meg der. Da ble det ekstra spesielt, sier Forfang.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

vintersport