Håkon Grønsveen Olsrud brøt sammen i tårer etter medaljerennet: – Betyr rett og slett alt

En samtale med trener Lars Berger kunne forandret alt.

Håkon Grønsveen Olsrud gråt etter Paralympics-bronsen mandag.  Foto: Geir Owe Fredheim / Idrettsforbundet

vintersport

PYEONGCHANG: Norge har slitt innledningsvis i Paralympics. Medaljehåp etter medaljehåp er blitt knust.

Men mandag kom prestasjonen som kan bli vendepunktet for den norske troppen. På 20-kilometer i fri teknikk gikk Håkon Grønsveen Olsrud fra Løten inn til bronse.

– Det betyr rett og slett alt. Det er tusenvis av treningstimer, sier Olsrud til NRK før han bryter sammen i tårer.

Virus spolerte Paralympics

Olsrud er født med dysmeli i høyre hånd, hvilket innebærer at han ikke kan holde begge stavene uten hjelpemidler.

For fire år siden var 32-åringen nær å legge opp. Da ga nemlig tusenvis treningstimer et helt annet resultat.

Han hadde brukket ryggen i juli 2013. Men, på nærmest mirakuløst vis, klarte han å trene seg opp til Sotsji-Paralympics åtte måneder senere.

Her jubler Håkon Grønsveen Olsrud. 32-åringen gikk inn til bronse i Paralympics.  Foto: Geir Owe Fredheim / Idrettsforbundet

To dager før Paralympics kjente han imidlertid at noe var galt – igjen. Han hadde pådratt seg et virus – på verst tenkelige tidspunkt. Plutselig opplevde den normalt råsterke langrennsløperen at det var tungt bare å gå rundt i matsalen.

– Da røk mesterskapet, fortalte Olsrud til Aftenposten tidligere i år.

Riktignok ble han nummer 15 på sprinten og nummer 18 på 10-kilometeren. Men 20-kilometeren, øvelsen han virkelig higet etter, gikk uten ham.

Stilte et ultimatum til Lars Berger

Mandag slo Olsrud grusomt tilbake på akkurat samme øvelse. Men bronsemedaljen – og hele karrièren – hang faktisk i en tynn tråd i fjor.

Også da var Olsrud på plass i Pyeongchang – for prøve-VM.

– Da sa jeg fra til treneren (Lars Berger, journ.anm.). Hadde jeg gått et dårlig renn der, hadde jeg vært i tenkeboksen. Da måtte jeg ha blitt overtalt.

Her klemmer Håkon Grønsveen Olsrud trener Lars Berger.  Foto: Geir Owe Fredheim / Idrettsforbundet

Men 20-kilometeren ble i stedet en stor opptur, med fjerdeplass. Det var bare 15 sekunder til tredjeplass – og 18 sekunder til annenplass. Håkon Grønsveen Olsrud ble inspirert til å satse mot Paralympics.

Han kastet seg over målstreken mandag. Så innså han at drømmen hadde gått i oppfyllelse.

– Nå er det verdt hvert eneste sekund. Det har vært et eventyr.

Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

vintersport