Henrik Kristoffersen drømmer om én endring etter Kollen-debuten: – Hadde vært legendarisk

Utøverne er fornøyde, men publikum fikk ikke det de håpet på. Hva nå, Holmenkollen?

Kollen-tåken ødela for publikum under det historiske parallellslalåmrennet. Men vil det ødelegge for at dette kan bli en tradisjon?  Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

vintersport

HOLMENKOLLEN: Skihopperne har opplevd det. Skiskytterne har opplevd det. Langrennsløperne har opplevd det. Mandag opplevde også alpinistene hva et Kollen-brøl er.

– Det er et stolt øyeblikk for idrettsutøvere å få ta del av det. Man har hørt mye om det. Vi var veldig spent på hvordan det skulle føles, men det var veldig bra trøkk i Holmenkollen, sier Kjetil Jansrud.

Det var virkelig et brøl som kom fra publikum da Kjetil Jansrud satte utfor bakken i Holmenkollen. Men er slalåmrennet i Holmenkollen kommet for å bli?

Tåken som alltid ødelegger

Saken er altså den at parallellslalåmen i Holmenkollen i år var et prøveprosjekt. En voldsom stillas-konstruksjon var satt opp. Alpinistene kjørte fra gratishaugen og ned til underrennet i hoppbakken. Det var lyskastere og høy musikk, det meste lå til rette for et bra arrangement.

Så kom kollen-tåken. For publikum var det rett og slett umulig å se toppen av bakken.

– Det hadde vært rått å kunne stå på start og kunne ta innover seg hele arenaen, men det fikk vi jo ikke i år. Sånn har man jo ikke kontroll på. Det jevner seg ut om vi får arrangere flere år, sier Jansrud.

Tåken ødela ikke for alpinistene, men for publikum. Dette er duellen mellom Kjetil Jansrud (t.v.) og Marcel Hirscher, som sistnevnte gikk seirende ut av.  Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Den norske fartskjøreren røk ut allerede i første runde av det historiske rennet. Ingen av de norske kom seg til semifinale, men på mange måter var rennet likevel vellykket. 7240 publikummere hadde tatt banen til landemerket på toppen av Oslo. Men de fleste fikk bare med seg nederste halvdel av traseen.

Så spørsmålet står fortsatt: Kan dette bli en ny 1.nyttårsdagstradisjon?

– Jeg tviler på at FIS vil holde været mot Holmenkollen, det ville vært dårlig gjort. Vi må se på gjennomkjøringen. Til at det er første gang, så har det kommet veldig mange folk. For å skape en tradisjon, må du ha noen opplevelser å vise til. Det første året er vanskelig, mener Jansrud.

– En veldig interesse

Kristin Vestgren Sæterøy er daglig leder av Holmenkollen Skifestival, arrangøren av parallellslalåmrennet. Hun brukte store deler av tiden sin sammen med det internasjonale skiforbundet (FIS) underveis. Hun har troen på at dette kommer til å bli en tradisjon.

– Alle er superfornøyde. Det har vært en fantastisk opplevelse. Stemningen var så bra. Utøverne har jo ikke merket noe til dårlig vær. På TV ble det også fint. Vi ønsket selvfølgelig ikke å ha den tåken, men stemningen ble veldig bra. Vi fikk i hvert fall til det vi ønsket, sier Sæterøy.

I år brukte Holmenkollen Skifestival rundt 4,5 millioner kroner bare på å bygge selve bakken. Totalt brukte de 11 millioner kroner på et prøveprosjekt. De budsjetterte med et underskudd, noe som ikke er helt uvanlig det første året man arrangerer slike ting. Forhåpentligvis kan man øke inntektene og redusere utgiftene til neste år.

– Det er en oppstartskostnad som vi må regne med, slår Sæterøy fast.

– Hvor sikker er du på at dette blir arrangert også neste år?

– Dette er et ønske for alle parter å få til dette videre. Vi får se på detaljene etter hvert. Jeg vil gjerne si at jeg er 100 prosent sikker. Ut fra tilbakemeldingene så er det en veldig interesse å få det til igjen, men det er jo ikke bare opp til meg å bestemme det, sier hun.

– Nordmenn er rå

Det skal gjennomføres tilsvarende renn de neste fire årene. Spørsmålet er bare hvor det skal gjennomføres.

Henrik Kristoffersen røk ut i første runde av parallellslalåmen i Holmenkollen.   Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Løperne er i alle fall fornøyde. Selv Henrik Kristoffersen, som tidligere har vært kritisk til parallellslalåm som konkurranseform, var fornøyd med å kunne konkurrere midt i Oslo.

– Det var kult å kjøre i Holmenkollen. Det var sykt kult når du har det sånn som dette, når du har en sånn gryte som du har her. Men personlig skulle jeg ønske det var et slalåmrenn. Det er det ikke noe tvil om, sier han.

Likevel drømmer han om å få til en endring av rennet i fremtiden.

– Det er utrolig kult her, nordmenn er rå. Vi må få bygget en slalåmbakke på andre siden her, få fjernet noen av husene som står der, så kan vi har et skikkelig slalåmrenn. Det hadde vært helt legendarisk. Det er drømmen min, sier han, og legger til:

– Men jeg tror ikke det kommer til å skje.