Jesper Saltvik Pedersen var ikke den eneste 18-åringen på pallen: – Det er litt av en prestasjon

På dette bildet skiller én medaljevinner seg kraftig ut.

Her ser sølvvinner Fredric Francois bort på de to 18-åringene Jeroen Kampschreur og Jesper Saltvik Pedersen, som tok henholdsvis gull og bronse.  Foto: Geir Owe Fredheim/Idrettsforbundet.

vintersport

Jesper Saltvik Pedersen er bare 18 år gammel. Og allerede tirsdag tok han Paralympics-bronse.

Det hinter om at en dominant karrière som sitskikjører kan være i vente.

Men det finnes en nederlender som vil ha et ord med i laget. Jeroen Kampschreur – også han 18 år – var nemlig best av samtlige i tirsdagens konkurranse, og tok Nederlands første gullmedalje i alpint noensinne.

– Det er morsomt. Det er skikkelig morsomt. Vi er fremtiden, sier Kampschreur om den ungdommelige pallen.

136 dager forskjell

Riktignok var det 40-åringen Frederic Francois som tok sølvet. Men de to supertalentene gledet seg over hverandres suksess.

– Jeg er stolt over at vi kan stå på podiet sammen. Vi er 18 år – det er litt av en prestasjon, sier Kampschreur til Aftenposten.

Nederlenderen ble født 9. april 1999 – 136 dager før Jesper Salvik Pedersen kom til verden. Begge to har hatt en enorm utvikling det siste året.

Der Saltvik Pedersen er best i super-G og storslalåm, er nederlenderen lynkjapp i slalåm. Sammen endevender de sitskisirkuset.

– Det har lenge vært meg og Jeroen som har kjempet mot de store gutta. Det er kult at vi begge er på samme podium, sier Saltvik Pedersen.

– Fremtiden ser lys ut

Det er først i år Karmøy-gutten har etablert seg blant den absolutte verdenseliten. Men veien har vært lang.

Han begynte å kjøre sitski allerede som toåring. Paralympics-sjef og tidligere alpinist Cato Zahl Pedersen husker godt første gangen han oppdaget Saltvik Pedersen. Det var under Ridderrennet for åtte år siden.

Zahl Pedersen fikk raskt troen på den lille krabaten som i dag er Paralympics-medaljør.

– Fremtiden ser lys ut for han. Han har mange år foran seg, sier Zahl Pedersen.

Cato Zahl Pedersen er full av lovord om stortalentet Jesper Saltvik Pedersen.  Foto: Geir Owe Fredheim/Idrettsforbundet.

– Vi får se hvordan motivasjonen hans er for å fortsette, men jeg er ganske sikker på at han er med en god stund videre, legger han til.

Selv fortalte Saltvik Pedersen til Aftenposten før Paralympics at han ikke vet hvor lenge han kommer til å holde på. Tirsdagens renn legger neppe en demper på motivasjonen.

Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

vintersport