Norges beste: - Jeg er blitt mer kritisk til meg selv

Rune Velta har tatt grep foran denne sesongen. Lørdag ble han Norges beste i kvalifiseringen.

Rune Velta er blitt tøffere mot seg selv. Det har hjulpet.   Foto: METTE BUGGE

vintersport

INNSBRUCK (Aftenposten): — Jeg satt igjen med erfaring fra i fjor er at toppnivået var på et høyt nivå, men at jeg alt for sjelden fant frem til det. Jeg følte at jeg i perioder underpresterte.

Det sier Rune Velta, som med 5. plass i kvalifiseringen ble best av de norske i Innsbruck lørdag .

Han hoppet 125 meter, tre bak vinner Michael Hayböck. Østerrikeren med den gule ledertrøyen har aldri vunnet et verdenscuprenn, men er en god kandidat i «gryta» i Bergiselbakken.

Han og landsmannen Stefan Kraft var best i kvalifiseringen, mens tyskeren Richard Freitag endelig fikk det til å svinge litt, som den tredje på listen. Roman Koudelka endte på fjerdeplass.

Konstruktiv – det er viktig

Velta fra Kollenhopp har jobbet mye med teknikken etter forrige sesong, og fått inn litt større forståelse og kunnskap om hvordan han skal bli bedre.

— Jeg er blitt litt mer kritisk til meg selv, sier han.

— Jeg er ikke kritisk til meg selv for å bryte meg ned, men for å bli bedre. Jeg er konstruktiv, sier lommedølen etter hoppingen i kvalifiseringen.

Han har lært seg å bli sin egen coach, og være mindre avhengig av landslagstrener Alexander Stöckl hele tiden. Det er akkurat det Stöckl ønsker.

— For meg handler om å vite hva som skjer når jeg er for dårlig. Og hva jeg skal justere, sier han.

- Jobber systematisk

På Rena, under norgescupen der, fulgte Kollentrener Roy Erland Myrdal med på teamets profil i Hoppuka.

— Rune jobber systematisk etter en plan. Det er derfor han lykkes så godt, sier Myrdal, som også gledet seg over at Joacim Hauer vant norgescuprennet suverent. Hauer har deltatt flere ganger i verdenscupen denne sesongen, og banker så absolutt på landslagets dør.

Det gjør også unggutten Johann Forfang, som kom med på ekstrabillett til Hoppuka fordi han ledet Kontinentalcupen sammenlagt ved juletider.

Med et hopp på 122,5 meter ble han nummer ni og kom han likt med Anders Fannemel på plassen foran. Fannemel er forhåndskvalifisert.

— Jeg syntes det var et bra skihopp. Etter det andre treningshoppet hadde jeg et par justeringer, og det fungerte bra. Jeg er overrasket over at det går så fint, sier Forfang, før han legger til:

— Det blir kjempeartig å hoppe søndag. Jeg gleder meg veldig.