Norges hoppukefavoritt vil ikke trene: Redd for å miste formen

Daniel André Tande har ikke gjennomført et eneste vanlig treningshopp etter at verdenscupen begynte i Ruka i Finland i november.

Daniel-André Tande på plass på hopphotellet i et snøfattig Oberstdorf. Han har ikke trent i Schattenbergbakken og har ikke tenkt å gjøre det heller. Trening kan ødelegge flyten.  Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix

vintersport

OBERSTDORF: Det er i ferd med å bli Daniel-André Tandes sesong. 22-åringen fra Kongsberg har bare én mann foran seg i verdenscupen: det 17 år gamle stjerneskuddet Domen Prevc fra Slovenia.

På plass i Oberstdorf

Onsdag var det første pressekonferanse før åpningsrennet i denne sesongens utgave av Hoppuka. Tande var på plass. Det var hverken fjorårsvinner Peter Prevc eller årets mann i hoppbakken, verdenscupleder og lillebror Prevc, Domen.

Tande hopper jevnt og godt, og han imponerte alle da han landet på 144 meter i Engelberg og falt. Uten fall hadde han trolig tatt sin første verdenscupseier for sesongen.

Det er et gammelt hoppordtak som handler om å komme seg opp i bakken og hoppe på nytt etter et fall. Sånn bare for å riste av seg den lille usikkerheten som kan ha sneket seg inn. Slik har det ikke vært for Tande.

Sendte bort hoppskiene

Han har ikke rørt hoppskiene siden han landet i bunnen av bakken i Sveits. Hoppskiene har vært til sliping i Tyskland, mens han har vært hjemme på juleferie.

– Jeg har ikke hoppet et eneste treningshopp siden før første renn i verdenscupen i Ruka i november. Når jeg hopper så godt som jeg gjør, føler jeg ikke noe behov for å hoppe så mye, forteller han og gliser.

Akkurat nå fungerer det meste i hoppbakken. Han er i flytsonen.

– Det kan fort bli slik at man ødelegger godfølelsen. Man kan lett gå i fellen og hoppe for mange hopp og lete litt for mye når man er på trening. Slik jeg ser det nå, er min hopping mer enn god nok til å kjempe i toppen hver gang. Hvis jeg skal prøve å finne forbedringspotensial, så vil det bare bli dårligere. Det er lett å gå i fellen, sier Tande.

Helt greit for sjefen

Det var under en god periode på slutten av fjorårssesongen at han kuttet ut treningshoppene i bakken.

– Det fungere veldig bra da, og derfor har jeg fortsatt med det denne sesongen også.

At han kan klokke inn ekstra timer på Playstation mens de andre er i bakken, får bifall hos sjefen. – Han har det klart hvordan han skal gjøre det. Alle hans hopp i det siste har vært på et veldig høyt nivå. Jeg tror det er viktig for ham å jobbe teknisk og fysisk innendørs, sier hovedtrener for det norske hopplandslaget, Alexander Stöckl.

– Finnes det en fare for å ødelegge den godfølelsen?

– Ja det er mulig. Men det er veldig individuelt. Noen trenger å hoppe mye for å opprettholde et spenningsnivå. For andre er det viktig å holde igjen. Daniel er en slik type som når han har ting på plass, ikke trenger å hoppe, sier Stöckl.

Det norske laget i Hoppuka 2016/17. Foran fra venstre Daniel-André Tande, Anders Fannemel, Robert Johansson og Tom Hilde. Bak fra venstre: Magnus Brevig (assistenttrener), Andreas Stjernen, Andreas Vilberg, Clas Brede Bråthen (sportssjef) og Alexander Stöckl (trener).  Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix

Favorittstempel

Første del av sesongen til Daniel André Tande, har sendt ham inn blant favorittene til å vinne hoppuka som åpner i Oberstdorf fredag ettermiddag. Nå er han hele Norges håp. Han er overrasket over at han nå er en av verdens aller beste.

– Før sesongen starter håper man jo at man skal sitte i en slik posisjon som nå. Men man forventer det ikke. Det har vært utrolig gøy å være i bakken og hoppe renn i det siste.

Han har ett hovedmål for dagene i Tyskland og Østerrike.

– Det er å fortsette å hoppe like bra som jeg har gjort tidligere denne sesongen. Det er morsomt å være den som drar lasset for norske hoppere.

– Er du favoritt til å vinne Hoppuka?

– Det er mange som sier det.

– Men hva sier du?

– Hvis jeg har åtte like gode hopp som jeg hadde i annenomgangen i Engelberg før jul, så er jeg storfavoritt. Men det er jo skihopping vi snakker om. Vi vet aldri hva som skjer, sier 22-åringen.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor vi kårer oss gjennom idrettsåret 2016: