Norges neste VM-motstander har kjøpt to kanadiere og en amerikaner for å beholde plassen

I VM har de allerede fått kallenavnet ”Kanakhstan”.— De er virkelig gode, sier landslagssjef Roy Johansen.

Kasakhstan og Brandon Bochenski (t.v.) har slått Sveits og presset Russland hardt i sine to første VM-kamper.  Foto: NTB scanpix

vintersport

Hva gjør man når man står overfor en oppgave som virker altfor stor? Ringer en venn? Det er i de fleste tilfeller lurt å be om hjelp.

Slik tenkte også det kasakhstanske ishockeyforbundet etter at laget kvalifiserte seg for toppdivisjonen i årets VM. Siden 2008 har landet hatt et lag i KHL, den russiske konkurrenten til nordamerikanske NHL. Barys Astana har to canadiere og en amerikaner i sin førsterekke, og de har i flere sesonger vært lagets beste poengplukkere.

Nigel Dawes (31), Dustin Boyd (29) og Brandon Bochenski (34) fikk forespørselen, og alle svarte ja.

Totalt er hele 15 av landets VM-spillere fra Barys Astana.

— De har fordelen av å være samspilte og har en hverdag i en veldig god liga, sier landslagstrener Roy Johansen før tirsdagens kamp.

Norge i samme båt

Vi skal ikke underslå at også Norge gjennom tidene har hatt en god del landslagsspillere som opprinnelig kom fra andre nasjoner. Både svensker, finner og canadiere har spilt for Norge. Men å kunne hente en hel rekke av så høy kvalitet, må være som å få en ekstra fin julegave.

Norge har ingen "utlendinger" på laget nå.

Kasakhstan har i tillegg fem spillere som er født og oppvokst i Russland.

Ifølge reglene må en spiller ha vært i landets liga i to sesonger for å kunne representere landet. Og så er det selvsagt opp til hvert enkelt lands regler når gjelder statsborgerskap. I tillegg til de tre nordamerikanerne spiller også fem opprinnelige russere på Kasakhstan.

Lenge i landet

De tre nordamerikanerne har alle fartstid så det holder i Kasakhstan, selv om laget formelt altså spiller i en flernasjonal liga.

Nigel Dawes var ansett som et kjempetalent i Nord-Amerika. Han ble verdensmester for Canada i 2005 som junior, og toppet poengligaen i junior-VM i 2004. NHL-karrièren ble ikke helt som forventet. Han fikk 121 kamper for New York Rangers før han ble byttet vekk. Etter å ha vandret mellom toppligaen og famerligaen for flere klubber, endte han opp i Barys Astana.

Historien er ganske lik for Dustin Boyd og Brandon Bochenski. Etter en sånn passe NHL-karriere, har de tjent godt de siste fem-seks sesongene i Barys Astana.

— Som om å komme hjem

— Jeg sa jeg skulle være der ett år, maks to da jeg undertegnet min første kontrakt. Men da jeg kom tilbake til Astana etter den første sesongen, føltes det nesten som å komme hjem. Nå er dette klart det lengste jeg har spilt i noe lag, har Nigel Dawes forklart til sin lokalavis Winnipeg Sun.

Hockeylivet i Kasakhstan er bra ifølge Dawes:

— Vi får spille mye, og har viktige roller på laget. Dessuten tjener vi bedre enn vi gjorde hjemme.

Bedre betyr lønninger på rundt 7-8 millioner kroner i året. Dessuten er det gode ekstraytelser som fri bolig, fri bil og minimalt om noe skatt.

Nå kan de i tillegg bli nasjonalhelter.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor det drikkes champis, spilles trompet, Leicester hylles og en idiotisk regel sages: