Rekordsalg av Holmenkollen-billetter: Spår flere tusen polakker til Norge

Ski, hopp, kombinert og skiskyting i Kollen har rekordstor etterspørsel. Arrangøren gnir seg i hendene.

Hoppgale polakker har ofte preget tribunene i Holmenkollen. I år er interessen for billetter ekstra stor.  Foto: Urdahl Olav

vintersport

– Vi har solgt over 30.000 billetter allerede. Det er rekord på denne tiden av året, sier Kristin Vestgren Sæterøy.

Den daglige lederen i arrangørselskapet Holmenkollen Skifestival snakker om helgene 10–12 mars (nordiske grener) og 17.–19. mars (skiskyting).

- Vi har hårete mål om at det skal komme 65.000 totalt i Kollen, fordelt på 40.000 den første helgen, og 25.000 helgen deretter. Det morsomme er at etterspørselen fra utlandet også er stor.

Nordmenn og utlendinger synes fortsatt renn i Holmenkollen er stas.  Foto: Jon Olav Nesvold, NTB scanpix

Jubler for polske tilskuere

Sæterøy mener det henger sammen med polakkene som ønsker å følge hoppingen i Holmenkollbakken. Og det fine med polakkene er at de skaper liv og røre ved å ta med flagg, bannere og instrumenter som gir lyd.

Både de som bor i Norge, men også polakker som kommer fra hjemlandet har varslet sin interesse i form av billettkjøp.

Ifølge Sæterøy skyldes det at polske hoppere har markert seg så sterkt i vinter, blant andre med Kamil Stoch, som leder verdenscupen.

Intet uvanlig syn, og det fortsetter. Publikum vil til Kollen og gjerne stå langs løyp.  Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix

– Og det betyr jo også mye at de norske hopperne, spesielt Daniel André Tande, er med helt der oppe, legger hun til.

Vil se sine egne i Kollen

Tar man med tyskere som gjerne vil følge opp skiskyting og kombinert, sier det mye om at de fleste idretter har noen supportere som er villig til å reise til Oslo for å se sine stjerner på nært hold.

Ikke rart at tyskernes synes kombinert er topp. Eric Frenzel vant kombinertrennet på Lillehammer tidligere i sesongen, foran Bjørn Kircheisen. Jørgen Graabak tok tredjeplassen.  Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

Langrennsløpere som Marit Bjørgen, Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby er alltid sikre trekkplastre, ikke minst for nordmenn.

Skiskytterne har trofaste fans

For første gang er skiskyting tatt inn i Holmenkollen skifestival, slik at de to arrangementene sees i sammen.

– Det var en strategi vi satte for å bli enda mer offensive og derfor er vi glade for at det går så bra. Av de 30.000 som har kjøpt billett hittil, er antallet likt fordelt på de to helgene.

Kickstart for hoppturnering

Daniel André Tande håper å kunne løfte armen i Holmenkollen også, slik han gjorde under hoppuka. Polske Kamil Stoch (t.v.) er også et stort trekkplaster.  Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix

Arrangøren får drahjelp av Raw Air, den nye hoppturneringen i Norge, som blir et slags svar på hoppuka sett med norske øyne.

Med 16 tellende hopp fordelt på ti dager på fire ulike byer og steder, blir Raw Air verdens tøffeste.

Full fart på fire steder

– Raw Air blir det største Hopp-Norge har sett på lang tid. Vi er stolte og ydmyke over å få skape et så viktig arrangement her i landet. Dette blir trolig Norges største idretts- og kulturarrangement og vil få stor oppmerksomhet også utenfor våre landegrenser, sier Arne Åbråten i Norges Skiforbund, leder for Raw Air.

Først ut blir Holmenkollen, deretter Lillehammer, Granåsen og til slutt finalen i Vikersund. Åbråten skryter av de erfarne arrangørene, og der Holmenkollen har lengst fartstid av alle. Sæterøy og hennes medhjelpere har et arrangement med røtter 125 år tilbake i tid.

Håper på suksess fra starten av

– Vi er stolte over å få være først ut i dette spennende prosjektet Raw Air og ser frem til å sette vårt preg på det. Jeg har stor tro på at dette vil løfte hoppsporten til nye høyder, og jeg tror vårt publikum og våre frivillige vil bidra stort til at det blir en suksess allerede fra dag én, sier Sæterøy.

Skiskytterpublikum tidlig ute

Sæterøy har sett en tendens i billettsalget. Skiskytternes tilhengere er tidligere ute enn de som kjøper billetter til langrenn, hopp og kombinert.

– Vi er litt usikre på hva dette skyldes, men trolig er det slik at de ivrige tilhengerne i skiskyting skal planlegge en tur til Oslo, og da bestemmer de seg tidligere. Hittil er 5000 billetter bestilt fra utenfor landets grenser.

Booker egen lavvo

Stadig flere velger å ta med seg ansatte og kunder til Kollen. Mange velger å booke en egen lavvo med servering, bål og egen inngang. Nå er over halvparten av de totalt 36 lavvoene leid ut. En ny søndagsbrunsj for familier er også populært.

– Vi tenker nytt hvert år og jobber stadig med å profesjonalisere. For denne sesongen har vi hatt spesielt fokus på familier og forsøkt å øke tilbudet til denne gruppen blant annet gjennom et nytt familietelt. Lavvoene er populære hos bedrifter, eller større grupper som ønsker det lille ekstra, forklarer Sæterøy.