Rune Velta (27) legger opp på dagen: - Det er på tide

— Jeg har mistet motivasjonen, sier verdensmesteren.
vintersport

Velta, som har representert Lommedalen, ble verdensmester i normalbakken under ski-VM i Falun i 2015. Etterpå har han slitt tungt resultatmessig.

– Det er på tide. Jeg har ikke den motivasjonen lenger som må til for at jeg skal nå det nivået jeg ønsker å være på, nemlig i verdenstoppen. Da er det riktig å gå videre, sier 27-åringen.

Har ikke sulten

Rune Velta vant to VM-gull i Falun. Nå legger han opp.  Foto: NTB scanpix

Han vil senere mandag bekrefte karriereslutt offisielt. For en liten måned siden sa Velta at han «ikke hadde noen intensjoner om å gi seg».– Jeg sa det mest for å få mest mulig ro til å ta denne avgjørelsen uten at noen andre skulle påvirke beslutningen. Det er en avgjørelse jeg har tatt alene, men jeg trengte ro til å ta et valg jeg kan stå for. Nå er det klart at jeg er ferdig som skihopper. Det er godt å ta avgjørelsen, selv om det satt langt inne, sier Velta til NTB.

Han kan se tilbake på fem VM-medaljer, hvorav hele fire under verdensmesterskapet i Falun.

– Jeg er ferdig med livet som toppidrettsutøver. Jeg har ikke sulten til å fortsette med trening og 100 prosent fokus på skihopping, sier den regjerende verdensmesteren.

Verken norsk hoppuke, VM eller OL i 2018 var nok til å holde motivasjonen oppe.

– Nei, ikke nå. Nok er nok.

Gele i beina

Velta avviser at formsvikten og resultatnedturen etter triumfen i Sverige ble for stor.

– Jeg føler det ikke sånn. Det er motivasjonen til å fighte for å være verdens beste i hoppbakken som ble borte, sier Velta.

Landslagssjef Alexander Stöckl er informert om avgjørelsen. Velta tok sølv i VM i skiflyging i Vikersund i 2012. Det var hans store gjennombrudd. Under Falun-VM ble det gull i normalbakken og lagkonkurransen, sølv i den kjønnsblandede laghoppingen og bronse i storbakken.

– Jeg har fått med meg veldig mye. Jeg har opplevd veldig mye bra. Jeg føler jeg har fått igjen for all innsatsen. VM-gullet i normalbakken er det største øyeblikket. Det var en veldig tett konkurranse. Arrangøren holdt resultatet kunstig lenge, spenningen bygget seg voldsomt opp. Jeg ventet på å få klarhet i om jeg tok VM-gull eller ikke. Da jeg så søyla ved siden av stilkarakterene gå til førsteplass, ble jeg helt gelé i beina. Man blir veldig tilfreds, sier Velta.

Trenerdrøm

– Burde du gitt deg etter suksessesongen?

– Nei, jeg burde ikke det. Jeg trengte forrige sesong på å finne ut hvordan ståa er. Jeg var aldri nær å gi meg i fjor. Jeg hadde ingen planer om det da. Men etter hvert merket jeg det mer og mer. Og nå i sommer gikk det opp et lys for meg. Jeg er ikke så motivert at jeg klarer å gi alt.

I august starter Lommedalen-hopperen på idrettsstudier.

– Jeg har veldig lyst til å jobbe med skihopping. Forhåpentlig finner jeg en rolle rundt det som passer meg bedre enn å være hopper. Jeg sikter mot å bli trener, for hopp er fortsatt lidenskapen min. Jeg skal aldri si at jeg ikke tar comeback, men akkurat nå kjennes det lite trolig å gjøre som Anders Jacobsen gjorde, sier Velta til NTB.

Trener Alexander Stöckl gratulerer Rune Velta etter bronsen i storbakken i Falun i 2015.  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Stöckl: — Falun var et stort øyeblikk

Landslagssjef Alexander Stöckl er glad for at Rune Velta ikke forsvinner fra hoppsporten, selv om verdensmesteren har bestemt seg for å legge opp.

– Det er trist, men det er noe man bare må akseptere. Jeg er sikker på at han har tenkt lenge og at det var ikke lett å ta en slik avgjørelse, sier Stöckl.

Veltas VM-gull i normalbakken fra Falun i 2015 er et av de største øyeblikkene under østerrikerens år som norsk landslagssjef.

– Falun var et stort øyeblikk for meg. Det å se en utøver lykkes og ta ut sitt potensial er noe av det største for meg som trener. Rune tok ut alt han hadde i seg med denne gullmedaljen. Jeg er bare takknemlig for at jeg var med en periode på hans vei til toppen, sier Stöckl til NTB.

Velta fikk med seg hele fire VM-medaljer fra Falun. Han har også VM-sølv i skiflyging. Nå venter idrettsstudier for Velta, som ønsker å bli hopptrener.

– Jeg synes det er fantastisk at han vil fortsette i idretten sin som trener. Jeg har trua på Rune fordi jeg har sett hva som skjer når han bestemmer seg for noe, sier Stöckl. (©NTB)

Rune Velta

Født: 19. juli 1989 (27 år)

Idrettsgren: Hopp

Klubb: Lommedalen

Bosted: Oslo

Viktigste meritter:

VM: 2 gull, 1 sølv, 1 bronse

VM skiflyging: Sølv (2012)

Verdenscupen: To 2.-plasser som best (sist 2014/15).

Aktuell: Legger opp som hopper med umiddelbar virkning. (©NTB)