GÅR FOR DET TRYGGE: Landslagstrener Alexander Stöckl tar med seg er garvet lag til hoppuken 2013/14. GÅR FOR DET TRYGGE: Landslagstrener Alexander Stöckl tar med seg er garvet lag til hoppuken 2013/14. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix

Rutinert norsk lag til hoppuken

Landslagstrener Alexander Stöckl sender veteranene til den tysk-østerrikske hoppuken.

Anders Bardal har deltatt i hoppuken elleve ganger tidligere og kjenner godt det spesielle med å prestere over fire hoppkonkurranser på fire forskjellige steder i løpet av en drøy uke.

– Jeg har et tøft mål, og det er å ta en pallplassering sammenlagt. Jeg føler at jeg er inne i en meget stabil form for tiden. Jeg hadde jo samme målsetting i fjor også, men da ødela rennet i Oberstdorf alt. Derfor er det viktig å være med helt fra starten av. Jeg liker egentlig alle de fire bakkene, men har kanskje ikke lyktes helt i Schattenberg, sa Bardal til NTB under hoppernes etter hvert tradisjonelle julelunsj.

Godt grep

Anders Jacobsen har hatt et veldig godt grep om hoppuken. Han vant i gjennombruddssesongen 2006/07 og satte virkelig press på Schlierenzauer forrige sesong ved å vinne de to første rennene i Oberstdorf og Garmisch-Partenkirchen. Han endte til slutt på annenplassen.

– Jeg satser alt på ett kort til hoppuken. Jeg føler det meste sitter hoppteknisk, men jeg mangler litt på det fysiske etter kneoperasjonen, sa Anders Jacobsen.

GÅR FOR PALLEN: Anders Bardal innrømmer selv at han har satt et tøft mål foran hoppuken. GÅR FOR PALLEN: Anders Bardal innrømmer selv at han har satt et tøft mål foran hoppuken. Foto: Håkon Mosvold Larsen - NTB scanpix

Han sto over de to siste verdenscuprennene i Engelberg og føler at han har fått tilbake et lite overskudd igjen etter store mengder med trening.– Jeg gleder meg veldig til hoppuken, for den er blitt veldig spesiell for meg. Alt viraken rundt, alle tilskuerne, mediene og det trykket som er. Jeg er optimist fordi jeg har kommet så langt som jeg tross alt har etter skaden. Det var jo en stund usikkert om jeg i det hele tatt kunne sette utfor en hoppbakke igjen så tidlig som jeg gjorde, sa Jacobsen.

En debutant

Tom Hilde har også mye hoppukerutine, mens Anders Fannemel var debutant i fjor. Ole Marius Ingvaldsen blir den eneste debutanten i år, mens Rune Velta fikk den siste plassen på bekostning av Robert Johansson.

De norske hopperne trente en hel uke i den spesielle Schattenbergbakken i Oberstdorf mellom rennene i Titisee-Neustadt og Engelberg.

Anders Bardal har så langt i verdenscupen vist seg som en av de mer stabile hopperne. Polske Kamil Stoch og Gregor Schlierenzauer har flere verdenscuppoeng, men har også vist litt mer variasjon i resultatene. Kan det være duket for Bardal i hoppukesammenheng denne sesongen?

Landslagssjef Stöckl håper at hans hoppere vil gjenskape opplevelser som i det forrige nyttårshopprennet, med Anders Jacobsen på toppen av seierspallen med Bardal på tredje og Hilde på fjerde. Da sprengte tårene på for nordmenn på sletta.

Østerrikerne har vunnet hoppuken sammenlagt fem år på rad ved Thomas Morgenstern, Wolfgang Loitzl, Andreas Kofler og Gregor Schlierenzauer.

Så langt denne sesongen har tyskerne, polakkene og japanerne vist seg som tøffe utfordrere for seiersvante østerrikere.

(©NTB)