Se her hopper Jacobsen igjen

Anders Jacobsen var bare 10 centimeter opp i luften i sitt første svev etter skaden.

Anders Jacobsen tok det veldig forsiktig i sine første hopp. Rundt 10 centimeter over gulvet i gymsalen i Stams i Østerrike. - Dette var mine aller første hopp siden jeg fikk foretatt en kneoperasjon  24. mai.  Foto: METTE BUGGE

vintersport

STAMS, ØSTERRIKE (Aftenposten.no): — Dette var mine aller første hopp siden jeg fikk foretatt en kneoperasjon 24. mai.

Anders Jacobsen er stolt. Klokken på veggen er nærmere 21 om kvelden i Stams, da 28-åringen hopper noen centimeter i været. Først med samlede ben frem og tilbake og sidelengs over et slags «kors», deretter på ett og ett ben.

Fysioterapeut Janne Karppinen, finnen som kom på laget da Mika Kojonkoski fortsatt var sjef, følger med. Han passer på at Jacobsen gjør øvelsene riktige og skryter av eleven.

Kontrasten til det som skjedde i Planica 22. mars i år er stor. Det var da Jacobsen hoppet så langt og prøvde å sette nedslag. Men fordi han kom veldig høyt, ble trykket i høyrekneet alt for stort. Han trodde karrieren var over.

Fikk infeksjon

Nå er han for første gang tilbake på en landslagssamling i utlandet. Operasjonen var én ting, infeksjonen han fikk etterpå, med to ukers opphold på sykehus, var en strek i regningen. Da var Jacobsen langt nede, men i gymsalen på idrettskolen Stams er han bare et stort smil.

- Jeg har gjort veldig mye i dag, og det har gått bra, forteller ringerikingen. Han har vært med hopperne på to økter i bakken, men mest sett på. Litt løping ble det imidlertid, og deretter sykling tilbake til hotellet, snaue ti km. Nå er han i gang med en rekke øvelser i gymsalen.

— Det gjelder å være fornuftig, ikke forsiktig, sier han.

Sterk hopper

Styrken i overkroppen kan han så absolutt holde ved like. Det ene benet må trenes opp igjen, og da er en rekke balansekunstner på sin plass. Som å gå på strak line som en annen sirkusmedarbeider.

- Jeg er veldig fornøyd med de seriene han gjør, og det er Anders også, sier fysioterapeuten.

Karppinen sier det er vanskelig å gjøre øvelsen på ett ben. Utøveren må passe på at kneet er stabilt.

— Som type er Anders vant til å være i aktivitet hele tiden. Nå har han gjort en veldig bra jobb, men vi må tenke på riktig progresjon.

Hønefosshopperen kan ikke sette utfor en bakke før i desember.

- Jeg drømmer om å komme til OL og først få være med til hoppuka, sier han.

Sakte, men sikkert skal kneet bli som før.

Trolig enda sterkere.